Staňte se našimi fanoušky na:

Jablkovo-tvarohový dort

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

NA TĚSTO: 4 žloutky, 4 bílky, 130g cukru, 80g mouky, 50g maizeny, voda NA NÁPLŇ: voda, 1/4l bílého vína, 380g cukru (množství cukru můžeme snížit), 1 a 1/2 svitku skořice, 5 hřebíčků, 1kg jablek, 150g malinové šťávy, 12 plátků bílé želatiny, 400g měkkého tvarohu 20% tuku, šťáva a kůra z 1-2 limetek (podle velikosti), 6 lžic Calvadosu, 750g smetany ke šlehání NA OZDOBU: jablka, 12 malin nebo malinové želé, 15g nasekaných pistácií, asi 15g strouhané čokolády, zbylá šlehačka Žloutky ušleháme do pěny se 4 lžícemi vody a 2 lžícemi cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj přidáváme zbytek cukru. Sníh potom vmícháme do žloutkové hmoty. Mouku smícháme s maizenou, prosejeme navrch a opatrně promícháme. Dno dortové formy prům. 26cm vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a vychladíme. Pečeme 30-35 minut na 190°C (plyn 2-3 stupeň, horkovzdušná 170°C). Asi po 10 minutách vyklopíme korpus na mřížku a necháme vychladnout, potom jednou prořízneme. Lepší je když korpus upečeme den předem. 1/4 l vody vaříme 10 minut s 1/2 skořicového svitku, 2 hřebíčky a 100g cukru. Z jablek vybereme 4 menší kusy a dáme si je stranou. Ostatní oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců, pak je ještě nakrájíme na větší kostky. S vínem je přidáme do kořeněného vývaru a vaříme asi 5-7 minut, dokud nezměknou. Pak sběračkou vyndáme jablka a necháme je vychladnout. Pět plátků želatiny necháme změknout ve studené vodě (10 minut). Zlehka je vymačkáme v ruce, jablečný vývar scedíme a dokud je horký, rozpustíme v něm želatinu. Do směsi opět vložíme kousky jablek a necháme vychladnout. Dolní díl korpusu položíme na kulatý tác a potřeme ho marmeládou, propasírovanou přes síto. Okolo postavíme dortový kruh, naplníme jablkovou hmotou a necháme úplně ztuhnout. Mezitím necháme stejným způsobem změknout zbytek želatiny. Tvaroh utřeme se 150g cukru s limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou, se 2 lžícemi calvadosu. Želatinu necháme okapat do malého kastrůlku, kde ji při mírné teplotě a za stálého míchání rozpustíme. Pak ji vmícháme do tvarohového krému. Vezmeme 1/2 l smetany, ušleháme tuhou šlehačku a přidáme ji do tvarohové hmoty. Krém rozetřeme na jablkovou vrstvu, položíme horní díl piškotu a zlehka ho přitiskneme, necháme ztuhnout v chladničce. Mezitím přivedeme k varu 1/4 l vody se zbytkem calvadosu, zbytkem koření a se 100g cukru. Oloupaná jablka bez jádřinců, co jsme si dali stranou, nakrájíme na kroužky asi 1 cm tlusté, dáme je do kořeněné tekutiny a 5 minut vaříme na mírnou teplotu. Vyndáme a necháme vychladnout, vývar zredukujeme varem na sirup a glazujeme jím kroužky jablek. Krátce před podáváním uvolníme nožem okraj formy od dortu a odendáme ho. Ze zbylé smetany a cukru ušleháme tuhou šlehačku. Odebereme asi čtvrtinu a naplníme zdobící sáček s ozdobnou trubičkou. Vrch a okraj dortu potřeme šlehačkou a do středu nastříkáme šlehačkovou spirálu (do šlehačky můžeme přidat ztužovač). Okolo okraje pokládáme glazované kroužky jablek, v prostředku ozdobené malinami. Posypeme sekanými pistáciemi a střed šlehačkové spirály nastrouhanou čokoládou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!