Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí zavařené vepřové od maminky

Autor receptu: aimynka (25 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
16× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Maso nakrájíme na kostky jako když děláme vrabce. Na bůčku nařežeme kůži, aby se nám hezky vypekla a celý bůček také rozkrájíme na kostky. Oloupaný česnek si prolisujeme a rozetřeme se solí. Důkladně prohněteme s masem a pokmínujeme. Přikryjeme alobalem a maso necháme cca hodinu odležet. Pak podlijeme vodou a dáme péct. Pečeme cca 40 minut a pak odkryjeme a pečeme než se maso a především bůček opeče. Po upečení můžeme z bůčku opečený špek odkrojit nebo tam nechat. Záleží na vás, my jej odkrajujeme a hned sníme . Maso naskládáme do flašek, jak je vidět zhruba na fotce (né úplně do plna). Do každé flašky dáme rovnoměrně bůčku. Rozdělíme i šťávu. Maso pak hodinu zavaříme v zavařovacím hrnci nebo v parní troubě. Maso se dá použít na studeno i na teplo. Můžeme podávat k obědu s uvařenýma bramborama, jako knedlo zelo vepřo, nebo přidat do rizota. Na studeno vyborné rozhňátané na chleba s jablečným křenem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Victor |29. března 2014
Znám vydrželo dost dlouho!!! Odpovědět
Polda |29. března 2014
tohle znám, babička to takhle dělala tehdy i do plechovek a skutečně to vydrželo až půl roku (pokud se to nesnědlo. Tenkrát nebyly žádné mrazáky a byl to taky v té době rychlý oběd, pouze se uvařily brambory a oběd byl hotov. Já dělám něco podobného - maso nakrájím na kostky, promíchám s kořením VEPŘOVÁ PEČENĚ, dám do sklenic, přidám lžíci vody a navrh dám kousek kůže z bůčku. první den zavářím jeden a půl hodiny a druhý den taktéž jeden a půl hodiny. Odpovědět
vilemina |25. srpna 2013
Někdy se může rcp hodit. Ale je pravda, že sterilovat na dvakrát s odstupem asi jednoho dne je bezpečnější, zvlášť u masa, které není hodně slané, sladké, kyselé, ani zalité po vrch sádlem, aby se konzervovalo ještě dalším způsobem. Odpovědět
aimynka |3. července 2013
Maso takto vydrží až půl roku :-). Není to na dlouhodobé zavaření jako marmelády (na několik let). Je to z dob, kdy se maso potřebovalo zpracovat hned po zabíjačkách a přitom nebyly lednice, jen sklepy nebo spíže. Určitě vyzkoušejte. Množství šťávy je dostačující, pokud se Vám jí však podaří udělat více, můžete. :-) Odpovědět
trapkoza|30. dubna 2016
Lada daleko jednodušši je maso zavařit syrove.Na1 kg masa 2dkg soli trchu pepre a kminu česnek nedavam chutna nam bez neho vic.Duležieta je sterilizace 3-3.5 hodiny mirneho varu vezkrs.Takto zavarene maso vydrži do sežrani zasob i nekolik let.S kyselou okurkou a pivkem preji dobrou chut. Odpovědět
můra|10. ledna 2014
přidáno Odpovědět
katren|25. srpna 2013
tento receptík poznám a mám vyskušaný .Viem si to nachystať hlavne pred letom kedže chodíme na vílety vždy to padne vhod . Odpovědět
Adriena|3. července 2013
Masíčko ve sklenici vypadá moc hezky, - mám ale 2x dotaz, prosím. Není tam té šťávy ve sklenici moc málo ? Myslíte, že stačí jenom jedna sterilizace ? Každopádně uložím a vyzkouším, díky. :-))) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!