Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí tavený sýr podle receptu mojí babičky

Autor receptu: Arabela (60 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
27× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Hned úvodem musím upozornit na to, abychom v žádném případě nepoužili obyčejný -tvaroh- z vaničky, je k tomu účelu naprosto nevhodný. Nejlíp by bylo použít tvaroh domácí, nebo kostku tvarohu zabalenou v papíře, nebo tvaroh na strouhání, - a to je úplná bomba. Tvaroh dáme do misky, přilejeme šlehačku, nastrouháme do něj na jemném struhadle Goudu, přisypeme sušenou zeleninu / já přeseji na jemném cedníku Vegetu a použiji zeleninku z ní / a přidáme sůl. Sýr se zeleninkou z vegety pak po ní hezky voní. Všechno dobře promícháme a dáme volně do sklenice se závitem. Směs nestlačujeme. Víčko dobře dotáhneme, ale sýr denně na pár minut na vzduchu provětráme. Sklenici s upraveným tvarohem ponecháme v teple, např. v kuchyni cca tři dny. Doba zrání je odvislá na teplotě, ve které se sýr nachází. Složky v sýru se hezky spojí. Nyní přejdeme k jeho další úpravě. Na pec dáme hlubší pánev, rozpálíme ji a dáme do ní rozpustit máslo. Když je máslo rozpuštěno, přidáme směs a mícháme tak dlouho, až se tvaroh mírně rozpustí jako jemný krém a začne houstnout. Jeho hmotnost se podstatně sníží vyvařením vody... Tehdy pánev odstavíme. Najdeme si nějaký přiměřeně veliký kelímek, postavíme jej do kastrolu se studenou vodou, aby se horkým sýrem nerozpustil a nalejeme do něj sýr. Kelímek dáme na chvíli vychladit do lednice. Po vychlazení sýr lehce vyklopíme jako bábovku z formy na talíř. Obložíme jej nějakou zeleninkou, anebo třeba i šunkou nebo čímkoliv, na co máme právě chuť a můžeme začít hodovat. Jako příloha se doporučuje čerstvý chlebík. Přeji dobrou chuť.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

EvaV |23. září 2014
velmi lákavé Odpovědět
mochomůrka |4. července 2014
no tak to je perfekt Odpovědět
Daninka |31. července 2013
mňam Odpovědět
miuka |26. června 2013
super, rozhodně to vyzkouším! Odpovědět
Jan |25. června 2013
Nádhera, Arabelko, sýry miluji. Uložím a vyzkouším, díky. :-))) Odpovědět
svatava.adamova |25. června 2013
Taky ukládám :) Odpovědět
Márč |23. června 2013
Zlaté české ručičky... já to furt říkám, zaslouží si líbat od rána do večera...Díky, Arabelko,ukládám, to bude mňamka...:-))) Odpovědět
Arabela |23. června 2013
Děkuji všem za milé komentáře. :-))) Odpovědět
PetulkaH |22. června 2013
zajímavý,zkusím vyzkoušet Odpovědět
silvie.andrejkova |22. června 2013
super,vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!