Staňte se našimi fanoušky na:

Nápoje s medem

Autor receptu: Rentiér1946 (547 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
11× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • šípky (bez zrníček)
  • lípový květ
  • heřmánek
  • meduňka

Pracovní postup:

  1. MEDOVÉ MLÉKO Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku, ale často se nesprávně připravuje. Účinek má totiž med pouze tehdy, když není zahřátý nad 40°C. Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny účinné látky potlačující bakterie. Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.
  2. ČAJ S MEDEM Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C. Recept na čaj podávaný při nachlazení, jehož účinek zvýšíme přidáním medu: 40g celých šípků (se zrníčky), 20g listů meduňky, 20g květu heřmánku, 20g lípového květu. Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme 15-20 min pod pokličkou ustát. Teprve potom přidáme podle chuti 1-2 lžičky medu na šálek.Čaj pijeme vlažný.
  3. VITAMÍNOVÝ NÁPOJ Následující míchaný nápoj z heřmánku, čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení. Měli bychom ho pít nejen jako lék, ale i jako prevenci. 100-150 g medu, 2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku, 1 citrón, 1 grapefruit nebo pomeranč. Do 1 l horké, nikoli však vařící, vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu z citrónu, grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem, který navíc obsahuje i více vitamínu C.
  4. CITRONOVÁ ŠŤÁVA S MEDEM Následující recept je jednoduchý - potřebujeme k němu jen citrón a med. Do 1/4 l teplé vody zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pomalu pijeme po doušcích.

Něco navíc:

Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40-50°C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Hana S |12. července 2014
Nemám takovou zkušenost, že by mne mléko s medem zahleňovalo. Odpovědět
Rena.KI |12. července 2014
To se hodí, díky za recepty. Odpovědět
Victor |29. března 2014
Pozor na mléko s medem zahleňuje! Odpovědět
lenka.drcmankova |13. listopadu 2013
SUper Odpovědět
-3 |2. září 2013
super Odpovědět
Lucinka |27. srpna 2013
Ukládám a vyzkouším, v zimě se budou hodit :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!