Staňte se našimi fanoušky na:

Moravské koláče s makovou náplní a švestkou

Autor receptu: SimoneckaC (282 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
17× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Doporučuji si je vyndat na linku alespoň 2 hodiny před pečením.... KVÁSEK – do ¼ litrového hrnečku si rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 PL krupicového cukru, 2 PL hladké mouky a 4 PL mléka které jsme si malinko přihřáli, aby bylo vlažné. Vše smícháme a kvásek dáme na teplé místo vzejít. Zvětší objem zhruba dvojnásobně (3/4 hrnečku). MAKOVÁ NÁPLŇ – po dobu kynutí kvásku, si uděláme náplň do koláčů. 200 g namletého máku dáme do kastrůlku s cca 200 ml mléka a trochu povaříme (mléko dle potřeby přidáme). Do máku přidáme 2 vrchovaté PL strouhaného perníku, 0,5 KL skořice, hrstičku rozinek i s rumem ve kterém se louhovaly, 4 PL krupicového cukru, vanilkový cukr, na ovonění můžeme přidat i citrónovou kůru. Náplň povaříme cca 15 minut na mírném plameni za častého míchání. Náplň odstavíme a necháme vychladnout. TĚSTO – připravíme si dva plecháčky. Do jednoho odvážíme 100 g másla a dáme ho rozpustit na plotnu (máslo rozpouštíme velice pomalu, aby bylo opět pouze vlažné). Do druhého plecháčku si odměříme ¼ litrů mléka (dávám od oka trochu víc), 50 g krupicového cukru a 2 žloutky. Směs rozkverláme a opět trochu přihřejeme, aby byla vlažná. Do mísy od robotu si odvážíme 500 g polohrubé mouky a přidáme špetku soli. Pak k mouce přidáme vzešlý kvásek, vlažné máslo z prvního plecháčku a směs mléka, žloutků a krupicového cukru z druhého plecháčku. Zapneme robot na nižší stupeň, aby nám začal pěkně propracovávat těsto. Když je těsto pěkně hladké a propracované robot vypneme a těsto přendáme do mísy, kterou jsme si předem vytřeli trochou rozpuštěného másla (doporučuji si potřít máslem i vařečku, aby se na ni těsto nelepilo). A nyní ručně vařečkou jak to dělávaly naše babičky naženeme do těsta trochu vzduchu. Při hnětení by se nám na těstě měly objevovat malé bublinky. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme ho vykynout na teplé místo (opět zdvojnásobí objem). ŠVESTKY, DROBENKA A MAŠLOVÁNÍ – v době kynutí těsta si připravíme švestky, které budeme dávat na koláče. Švestky pouze omyjeme, rozpůlíme a posypeme je jedním balením vanilkového cukru a promícháme. Drobenku připravíme z 60 g másla, 100 g krupicového cukru a 100 g polohrubé mouky. Všechny suroviny pěkně promneme a vznikne nám nádherná sypká drobenka. Na koláče si ještě připravíme závěrečné mašlování z 1 PL rumu, 60 g rozpuštěného másla a 50 g krupicového cukru. KOMPLETACE – vykynuté těsto si na pomoučeném vále rozdělíme na 18 ks (nejdříve na polovinu, poloviny na třetiny a třetiny na další třetiny – malinko makačka na bednu, ale nevím, jak jinak to vyjádřit :-D ). Z kousků si vypracujeme kuličky, ze kterých uděláme placičky. Na placičky rozdělíme makovou náplň a zaděláme koláčky, které posadíme na plech zadělanou stranou. Koláčky trochu splácneme, pomašlujeme je rozkverlaným vajíčkem, do středu zatlačíme půlku švestky a posypeme je drobenkou. Koláčky pečeme na 180 °C cca 15 minut. Po vyndání z trouby koláčky potřeme mašlováním z másla, rumu a cukru ........

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

SimoneckaC |27. února 2016
:-) Odpovědět
lucík02 |25. února 2016
Musím vyzkoušet ;) Odpovědět
SimoneckaC |14. března 2015
Děkuji :-) Odpovědět
Januse |28. ledna 2015
tak tyto určitě vyzkouším, už dlouho jsem nedělala koláče Odpovědět
SimoneckaC |10. ledna 2015
Děkuji :-) Odpovědět
mochomůrka |6. listopadu 2014
uloženo Odpovědět
SimoneckaC |31. řijna 2014
Děkuji :-) Odpovědět
SimoneckaC |25. řijna 2014
Děkuji :-) Odpovědět
liza |22. řijna 2014
1+++ Odpovědět
SimoneckaC |20. září 2014
Děkuji Všem za hodnocení :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!