Staňte se našimi fanoušky na:

Mikulášský dort s višňovou náplní

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KORPUS: 1 korpus upečený doma nebo koupený hotový KRÉM: 1/2 l mléka, 20g cukru, 1 vanilkový pudink, 250g měkkého másla, 20g moučkového cukru, 2 lžičky skořicového prášku, 2 vanilkové cukry; NÁPLŇ: 1 sklenice vypeckovaných a cukrovaných višní, 30g cukru, na špičku nože skořice, 2 lžičky maizeny OZDOBA: 2 lžíce hoblovaných pražených mandlí, 12 koktejlových třešní, lžička kakaa nebo karobu, 250g surového marcipánu, 200g moučkového cukru, 50g mléčné čokoládové polevy, 1-2 lžíce hrubého cukru - může být i barevný, potravinářské barvy Na krém uvaříme podle návodu pudink a necháme vychladnout. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem do pěny. Když bude mít pudink a máslo stejnou teplotu, po lžičkách vmícháme máslový krém do pudinku, až vznikne hladká hmota. Na náplň necháme okapat višně, šťávu svaříme s cukrem a skořicí. Maizenu promícháme s trochou studené vody a šťávu zahustíme. Opět přidáme višně a necháme vychladnout. Dortový korpus nakrájíme na 3 vrstvy - na spodní díl rozdělíme višně, lehce přitlačíme druhý korpus, pak dáme 1/3 krému do cukrářského sáčku s malým kruhovým tvořítkem. Druhý korpus natřeme krémem a přiklopíme poslední díl korpusu, dort kolem dokola potřeme zbytkem krému. Spodní část posypeme mandlemi. Zdobícím sáčkem nastříkáme krémové tečky nad mandle a jao věnec na vršek dortu. Třešně rozpůlíme a rozložíme na krémové tečky. Pomocí vystřižené hvězdicové šablony prosijeme na povrch kakao nebo karob. ze surového marcipánu a moučkového cukru uhněteme hladké těsto, jeden díl vyválíme asi na 2mm a vykrojíme 3 stromky. Rozpustíme čokoládu, stromky potřeme a posypeme cukrem. Ze zbylého marcipánu a potravinářských barev uděláme Mikuláše a pak stromky i Mikuláše přilepíme krémovými tečkami na dort. VÝROBA MIKULÁŠE Aby se marcipánová hmota dobře tvarovala, nakrájíme ji a posypeme moučkovým cukrem, pak uhněteme rukama hladkou hmotu. Vezmeme malý kousek hmoty a obarvíme růžovou barvou, další díl, trochu větší, světle hnědou a další ještě o něco větší tmavohnědou barvou. Z tmavohnědého marcipánu uhněteme kouli a uděláme spodní část těla s kabátkem. Menší bílou kouli posadíme nahoru jako horní část těla a kolem položíme váleček jako paže. Světle hnědý marcipán vyválíme a vykrojíme 2x trojúhelník na cípatou čepici, ze zbytku uděláme 2 malé kuličky na rukavice a zepředu je přilepíme k pažím. Ze světlého marcipánu vyřízneme vousy a tupou stranou nože těsně vedle sebe uděláme rýhy. Jako hlavu usadíme světlou marcipánovou kouli a kolem položíme vousy. Teď už zbývá jen udělat knír ze světlého marcipánu, pusu a nos z růžového marcipánu. Ze světle hnědých trojúhelníků složíme čepici (pravda, není to dokonalá mitra, ale děti nám to určitě odpustí). Oči nejprve nastříkáme bílou polevou a nakonec přitlačíme tmavé ozdoby.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

JIHOR |2. prosince 2015
Díky za názornou ukázku výroby figurky. Recept jsem si vytiskla, asi upeču až za rok, letos se k tomu už nedostanu. Musí to být dobrota. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!