Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí uzené na polský způsob

Češi jsou mistry v mnoha směrech a uzení patří mezi ně. Vyudit si doma maso zvládne spousta z nás. Mnozí s uzením teprve začínají, a tak se jim hodí pár rad či inspirace, například uzené na polský způsob.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení

60 min (60 min příprava, + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení)

20. 12. 2009 11:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

1 dávka 10 kg

Nutriční hodnoty

Energie136 684 kJ / 32 668 kcal
Bílkoviny1 455,40 g
Tuky2 970,36 g
Vláknina12,60 g
Cholesterol 4,60 g
Sodík 85,92 g
Sůl10,00 g
Sacharidy27,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Rommanka86

11. 12. 2019 00:39

Podle tohoto receptu jsme udili loni a letos budeme zase!! Bylo to famózní!!! :yes:A pro rejpaly ohledně soli ji letos oproti receptu přidáme. Hold proti gustu.... :yes:

pavelk pavelk

29. 4. 2018 07:37

jan.alois: Je třeba si uvědomit, že je nutné připočítat i váhu vody.

jan.alois jan.alois

28. 4. 2018 21:44

Zdá se mi 4 dkg na kilo masa hodně. Běžné soli se dávají dvě deka na jeden kg masa. Jinak recept ok.
:-)

zdenka

24. 8. 2017 19:42

Udíme podle tohoto receptu,jednoduché a moc dobré.Ty svázané kusy jsou šrůtky v udící punčoše, je to bezva věc, dávali jsme do ní jak kusy kýty, tak kuřata.Dá se koupit na netu, stejně jako salámové střívko na domácí uzení sýrů.Výborné jsou též rybky,kupujem tolstolobiky cca 4-5 kg,udíme před Vánocema,hlavy jdou do polévky.Ryby natáhnu na šňůrky po podkovách,popatlám směsí koření,které máme rádi-vetšinou paprika,kmín,pepř,trochu muškátu+ česnek se solí+ olej.Ryba je rychleji,nutno sledovat,ale je to žrádlo!Nejlepší domácí klobásy se mi jeví tzv.Hynkovy-recept pod tímto názvem na netu.Zdraví zk

Pavel

27. 10. 2016 19:12

Můžu se zeptat,co přesně je na té 3 fotce .....ty ,,svázané,, kusy.To jsou nějaké rolády ? pokud ano,tak to vypadá hodně dobře a prosil bych si recepturu ,přesto,že jsem neochutnal <3

pavelk pavelk

20. 6. 2016 21:10

Ivan Škrobal: S tím zamícháním pragandy souhlasím, ale pokud se dělá lák tímto způsobem, bylo by 2 dkg velmi málo. Přečti si ještě jednou recept a pochopíš proč.;-)

Ivan Škrobal

20. 6. 2016 18:02

Vážení milovníci dobrého uzeneho,,,jsem řeznikem už dobrých 35 let a myslim si ,že na kg masa stačí uplně 2dg pragandy,..pokud si koupite pragandu v pytlíku,nezapomente ji promíchat,na spodku je slana a na hoře je min slanějši,,ale jak tu kdosi píše,,namíchejte si lák a chutnejte,,ale než začnete chutnat lak,,dejte si něco sladkého,,lépe se vam bude chut porovnávat,,:-p

pavelk pavelk

7. 12. 2014 12:13

Vláďa:Sanitr se míchá se solí, tuším na 0.75 dkg se dává 5 g sanitru, ale rychlosůl (praganda) je již namíchaná!
P.S. Sanitr je vhodný tak na pyrotechnniku :-D

Vláďa

7. 12. 2014 11:59

pavelk:Tak to bude asi vtom,že já jsem použil SANYTR a ne PRAGANDU.Někde jsem se dočetL,že PRAGANDA a SANYTR JE TO SAMÉ.

pavelk pavelk

7. 12. 2014 11:47

Vláďa:Posledně, když jsem nakládal maso, tak následovně: 20 kg masa jsem vložil do vhodné nádoby, upěchoval a nalel vodu 1 a 1/2 cm nad maso. Maso jsem vyndal, změřil vodu, které bylo necelých 5 litrů. A v ni jsem rozpustil 80 dkg pragandy (4 dkg*20 kg masa=80 dkg) a lak byl takový, jaký jsem potřeboval. Udělej zkoušku (promiň za tykání, ale lépe se mi píše)tak, že v litru vody rozpusť 20 dkg soli a ochutnej. Pokud se ti to bude jevit jako málo slané, můžeš přidat soli, ale i tak si myslím, že to bude stačit.

Vláďa

7. 12. 2014 11:20

pavelk Zdravím,mám jen problém v tom že když ochutnám ten lák,tak ten není slaný.

pavelk pavelk

7. 12. 2014 09:17

Vláďa:Zdravím. Teď jsem zcela nepochopil dotaz. Píšete, že "chcete" vyzkoušet můj recept, ale v závěru píšete" co jsem udělal špatně" ! Jak jsem v receptu uvedl, tak 4 dkg rychosoli je dostačující, aby maso po vyuzení bylo příjemně slané. Když tak, ozvěte se. ;-)

Vláďa

7. 12. 2014 07:31

Dobrý den,
chci vyzkoušet vyudit maso podle Vás,ale je problém ,že po přidání rychlosoli(sanytr)4 dkg na kg masa,není maso slané?Co jsem udělal špatně? Děkuji

hofer

9. 8. 2014 18:04

tak masicko parada:-*,mel jsem kousky krkovicky cca 1.5kg a priste pridam vis cesneku:yes:.Jinak nalev vporadku.Udil jsem okolo 8-mi hodin na 75 st.C a myslim,ze by 7 stacilo.:-p

mekanik

11. 5. 2014 21:31

moc pěkný

1 2 3 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: uzení masa v udírně domaci uzene domaci uzeni jak udit maso jak udit jak udit sýr domácí uzené maso domácí uzení masa domaci uzeny syr jak vyudit bucek rychlosul na uzení rychlosůl jak vyudit maso jak udit vepřové maso domácí udírna jakym dřevem udit domácí uzený bůček domácí uzená kýta uzení masa recept na domácí uzené maso

Suroviny: bůček vepřový, voda, rychlosůl, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, česnek

TopRecepty.cz

Domácí uzené na polský způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8qp