Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké citronové - křehké

Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Křehké linecké cukroví patří mezi vánoční oblíbence již celá desetiletí. Vyzkoušejte tento recept, provoní domov máslem a citronem.

Hodnocení receptu je 5,0 (132×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 10 min

60 min (50 min příprava + 10 min tepelná úprava)

10. 12. 2009 01:09

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

dle velikosti

Nutriční hodnoty

Energie19 856 kJ / 4 746 kcal
Bílkoviny43,82 g
Tuky248,25 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,14 g
Sodík 170 mg
Sůl1,03 g
Sacharidy579,53 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na těsto jsem dostala před lety od maminky mého kamaráda, těsto je mnohokrát vyzkoušené a cukroví všem chutná. Díky přídavku Solamylu a citronové šťávy je těsto méně obvyklé, ale stojí za vyzkoušení. Vykrajujeme z něj jednoduché tvary a dodržujeme minimální sílu těsta, aby se jemné a křehké cukroví zbytečně nelámalo. Cukroví je po upečení hodně křehké a při mazání se láme. Těsto se nehodí do formiček, je určené na vykrajované cukroví. Těsto lze připravit i dopředu, pak zabalit do mikrotenového sáčku, uložit do chladničky a péct z něj cukroví až třeba za jeden až dva dny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

27. 11. 2019 08:44

Eja57: Lemon curd jsem dělala podle jednoho zdejšího receptu ! Nechutnal mi!

Eja57 Eja57

26. 11. 2019 23:53

Veronika.Hrozna: Verčo, u lemon curdu fakt záleží na zdroji...pokud jsi cítila něco jiného než citron tak chyba výrobce ( nebo pokud jsi dělala sama ...já si pomerančovou dělám sama, ale na lemon curd si netroufám, resp. jednou ano a neeee...)

hospodyne

26. 11. 2019 23:40

Veronika.Hrozna: díky za radu. Já mám k některým kupovaným věcem takový možná nepřiměřeně opatrnický přístup. Kdysi jsem si koupila prý citronovou polevu - krásně žluté čočky. Pravda, poleva kryla krásně, ale bylo to na hranici poživatelnosti. Lepila se na zuby ... atd:-D;-(
Nám lemon curd v lineckém chutná, samozřejmě i marmeláda nebo jen tak.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

26. 11. 2019 15:07

casino: citron,jen citron:-Q

casino casino

26. 11. 2019 14:08

Veronika.Hrozna:
:-K Reaguji pouze na první větu posledního komentáře:
No a co byste tak ráda cítila, he? ;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

26. 11. 2019 13:41

hospodyne: Lemon curd jsem už zkoušela, stále jsem v tom cítila ta vajíčka a máslo ! Bylo to nějaké divné , prostě jsem to nepoužila na nic. Nebylo to podle mého gusta. Ale teď jsem objevila velice dobrou citronovou příchuť do polevy ! Je to poleva v sáčku Liana , manžel omylem koupil v Kaufu, nemohl najít jinou citronovou a udělala jsem z ní polevu na perník s bílky.
Velice vyvážená citronová chuť a nedejte se odradit cenou , že za to nemůže být kvalitní poleva - může! Přijemné konstatování. Výrobce je ze Slovenska www.lianasro.sk. Použila jsem do krému ,do tvarohového koláče a jako bílou polevu vymíchala s bílkem na perníčky - nádherně drží, dá se skladovat už zamíchaná v lednici, naředit rumem....... a ta chuť...:-K Žádná chemie není cítit, prostě citron !
Bude to určitě dobré s citronovou náplní ! V těste je citron. Někde jsem teď četla, že žloutky je potřeba vymíchat s citronovou šťávou a až pak přidat k mouce, prý budou křehčí.:-?

hospodyne

25. 11. 2019 23:39

Veronika.Hrozna: zkuste si uvařit lemon curd a toto linecké jím naplnit.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 11. 2019 22:30

mirca75: Už se na to vaše cukroví těším! Škrob koupený, džemy ze sklepa odneseny a už jsou ve špajzu. Letos ihned dvě várky a schovám do krabice na nejvyšší polici ve špajzu ! ;-):-Q

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

4. 11. 2019 19:56

Fuj, to jsem se lekla, že už tady tohle linecké není! A ty jsi jenom vyměnila fotku! :-D<3:yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

21. 12. 2018 23:45

Frantiska: Jen přeposílám, z předešlé diskuze ! Dnes jsem pekla tohle výborné linecké a použila jsem "zatím neznámý bramborový škrob" s názvem Semarmyl od slovenské firmy Kávoviny Sereď. Prodává se pod názvem Dobrý kuchár asi řada výrobků. Koupeno v Kauflandu !To bylo překvapení, to linecké nikdy,ale nikdy nebylo tak dobré, jako dnes , ten škrob naprosto překvapil, nechala jsem odležet těsto 48 hodin ! Opravdu jsem naprosto v šoku , jaký výrobek jsem v Kaufu koupila. Klasiku měli vyprodanou , takže náhrada dopadla naprosto nad očekávání. Pokud ho najdete , tak si na toto linecké kupte Semarmyl. Snědla jsem asi 10 nenaplněných koleček , jen tak!

Frantiska Frantiska

21. 12. 2018 14:34

Veronika.Hrozna: jsem trochu zmatena :) asi vyzkousim, ktery je ten novy, ze se nemusi mazat?

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 12. 2018 20:46

casino: Jo, nekoupil jste si ten správný škrob! S tím novým jsou o 50% lepší, voňavější, chutnější! Ty se ani mazat nemusí ! :yes::-D

casino casino

20. 12. 2018 19:10

Po třech letech jsem znovu napekl:
Paralelně dávku se škrobem a druhou pouze s moukou.
V rcp stojí psáno: "... rozválíme na placku, ne méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme..." Když jsem viděl, že kolečka při pečení vyběhla jak malé koblihy, tak další plechy jsem už dělal z těsta vyvalovaného na 2mm a vše bylo OK :-) (posléze jsem slepoval tlusté s tenkými a nižádné se nezlomilo)
Ano, hned po upečení jsou kolečka ze škrobu křehčí :yes:
Ano, 24 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí (ale jeden z degustátorů to už nerozeznal)
Ano, 48 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí ale rozdíl je nepatrný.
A dnes, tedy 144 hod. před předpokládanou konzumací pro mou osobu, která se bezhlavě vrhá k sousedovi přes plot pro pírko z přepeřující slééépky, z toho plyne: No a proč bych měl místo mouky 10,-/kg dělat cosi ze škrobu 200,-/kg (gustin), když ve finále to stejně nikdo nepozná, he? ;-):-):-D:-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 12. 2018 17:22

Já dnes dopékala "poslední" várku lineckého , doufám, že zbyde aspoň na Štědrý večer pár kousků.

hospodyne

10. 12. 2018 23:47

Veronika.Hrozna: mě na tom mrzí, že i to málo se rozdá. Holky - dcera i snacha řeknou : " máš to nádherné" a vezmou si kus šunky. Jen dceřin nejhlavnější šéf projevil přání, abych jim i nadále projevovala přízeň.:-) A vnoučata? darmo mluvit. Ani rohlíček. Jak to není polévka...Leda tak ujídat syrové těsto.Upekla jsem asi 19 druhů, do krabice jsem naskládala na velikost velkého podnosu, dám do mražáku kvůli krémům a zbytek jde z domu. Už jsem to tak udělala vloni a osvědčilo se mi to. Teď si v práci ještě každý vezme, ale po Vánocích se s cukrovím jen pohazuje.

1 2 3 4 5 13

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: nejlepší křehké linecké cukroví křehké linecké těsto křehke linecke cukrovi krém na linecké cukroví citronový krém do cukroví citrónové linecké cukroví křehké linecké těsto recept citronový krém na cukroví linecké cukroví citronové citronové linecké těsto krém do lineckého cukroví linecké citronové vykrajované linecké citronové cukroví citrónové cukroví vynikající linecké cukroví krém do lineckého krémy na linecké. cukroví linecké těsto citronove linecké cukroví se solamylem linecké těsto se solamylem

Suroviny: mouka hladká, máslo, cukr moučkový, solamyl, žloutek, prášek do pečiva, šťáva citronová, marmeláda

TopRecepty.cz

Linecké citronové - křehké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8nV