Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Plody aronie jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů a zdraví prospěšných látek, které posilují naší imunitu, Jeho svíravě trpké plody můžeme cukrem a kořením ochutit a používat jako brusinkovou zavařeninu.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava)

25. 8. 2009 21:46

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie12 927 kJ / 3 090 kcal
Bílkoviny15,08 g
Tuky10,25 g
Vláknina65,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy701,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Používáme ke svíčkové, ke zvěřině nebo do ovocných pohárů.

Dělala jsem pouze ze 40 dkg jeřabin a měla jsem z množství 2 marmeládové skleničky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

pipre pipre

26. 8. 2009 10:11

Maris, teď jsem zavolala na pomoc sousedku, aby se koukla. Podle ní to jsou ty jeřabiny. Jmenují se aronie. Krásně se zralé trhají, většinou zůstanou stopičky na stromě a uvnitř mají tužší semínka. Já je dostala od ní, ona je sama zasazovala na chatě. Možná by bylo dobré se zajít poradit k zelináři nebo do obchodu se zeleninou :-)

maris maris

26. 8. 2009 10:03

Prosím, můžete mi někdo říc, jestli to jsou černé jeřabiny ? Roste to na stromkách a měly by to být. Jestli nejsou, fotky odstraním, aby nemátly.:-)

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

26. 8. 2009 09:17

Možná by bylo dobré dodat, že jsou dvoje jeřabiny. Jedny jedlé (vyšlechtěné) a vhodné na konzumaci a druhé jsou velmi trpké ( dá se říci plané-divoké)a moc nevhodné k jídlu. Velmi jednoduše se rozeznají podle listu. Ty PLANÉ mají oba okraje od řapíku až do čpičky po okraji zubaté. ŠLECHTĚNÉ a vhodné na vaření a konzumaci mají od řapíku z obou stran asi do půlky listu okraje hladké a až cca od půlky z obou stran zubaté. POZOR !!! Ale ani jeden není jedovatý. Jedná se pouze o chuťovou vlastnost plodů. / Nechtěl jsem se do konce soutěže k ničemu vyjadřovat, ale byla by to ode mne zlomyslnost, kdybych přátele neupozoznil a přidělal jim práci a možná i částečně znehodnotil PERFEKTNÍ receptík, který si zaslouží + bodík. Možná poze na okraj.My místo trochy vody, používáme červené víno/ Václav // POZOR JEDNÁ SE O ČERVENÉ JEŘABINY. JAK JE TO U ČERNÝCH SI NEJSEM JISTÝ.Třeba zjistit.//

pipre pipre

25. 8. 2009 23:29

Marti, hezká výmluva :-D:-D:-D:-D No nic, budu škemrat jinde :-D

Marta Marta

25. 8. 2009 23:15

Pipre, jen tam zůstaň, nejsem lakomá, ale mám malý stromek:-D:-D :-D

pipre pipre

25. 8. 2009 23:06

Marti, škoda, že jsi tak daleko..ráda bych si s tím obíráním pomohla:-D:-D:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

25. 8. 2009 23:00

Hlavní fotku máš dobrou, a recept taky super. Samozřejmě mám stejný problém. Ty jeřabiny.:-(:yes:

Marta Marta

25. 8. 2009 22:59

Pipre, takový dlouhý komentář jsem před chvílí napsala a zrovna při odesílání se Topky ztratily:-(. No nic, bezvadný recept:yes:, díky moc za něj:-), vůbec jsem netušila, že to z jeřabin také jde, tak až se nabažíme jeřabinového koláče, tak bych mohla zkusit tvůj receptík:-p. To mi připomnělo, že musím zítra jeřabinku obrat, aby zase nebyli ptáci rychlejší, vloni to zvládli do poslední kuličky:-S

pipre pipre

25. 8. 2009 22:49

Sodovko, a ostatní - díky:-) A máš pravdu v tom, že černé jeřabiny jsou moc zdravé. Ráda bych si udělala ještě zdravotní marmeládu z černých jeřabin, mám na ni recept, jen zkusím zítra ještě něco vysomrovat od sousedky, pokud všechno nezpracovala :-) Měla toho hodně ...

Sodovka Sodovka

25. 8. 2009 22:14

Pipre, zajímavý recept. Dělám brusinky z červeného rybízu. Manželovi ale vadí malá zrníčka z rybízu. Proto je moc nechce. Ráda bych vyzkoušela tvůj recept. Ale mám stejný problém jak Patricie. Kde seženu černé jeřabiny? Budu se muset poptat. Černé jeřabiny jsou vlastně vitaminovou bombou. Plody obsahují hodně vitamínu P, který zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), ale i vitamínu C, cukrů, karoten, organické kyseliny, jód, vitamín PP, E, vit. skupiny B, hodně pektinu a celou řadu biologicky aktivních látek. Pipre, za vitamínovou bombu posílám plusový bod.:yes::-)):yes:

Patricie

25. 8. 2009 22:04

Slyšela jsem že je velice dobrá a hodně zdravá. :-D
Budu pátrat :-))

pipre pipre

25. 8. 2009 22:02

Patricie, já je dostala od sousedky za zalévání květin, jinak bych je asi také ztěží sehnala. Letos jich měla na chatě hodně, loni se prý ale nedařilo. Tak už jsem si u ní zamluvila i na příští rok. I osobní sběr:-)

Patricie

25. 8. 2009 21:52

Tak to je za +. Jenom nevím kde seženu ty jeřabiny:-)):-))

pipre pipre

25. 8. 2009 21:52

Ajejej, koukám, že se mi moc nepodařila hlavní fotka, je nějak zešikma :-( Ale "brusinky" ano :-D

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: aronie jako brusinky aronie ala brusinky aronie zavařování jeřabiny jako brusinky marmelada z cernych jerabin jerabiny ala brusinky aronie jako brusinky recept kompot z aronie zavařování aronie víno z černých jeřabin víno z aronie recept červené jeřabiny - recepty červené jeřabiny džem z aronie recepty brusinky z aronie cervena jerabina jedla aronie recepty za studena recepty z černých jeřabin víno z aronie cervena jerabina

Suroviny: jeřabiny, cukr, cukr vanilkový, skořice mletá, koření hřebíček, rum, pektogel, kyselina citronová

TopRecepty.cz

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zKg7