Chléb žitný kváskový bez hnětení
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 7 976 kJ / 1 906 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,80 g |
Tuky | 7,38 g |
Vláknina | 40,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 391,91 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chléb ze žitné mouky v troubě už nevyskočí, jako je tomu u chlebů z jiných druhů mouky, nepraská a má krémovější střídku. Oblíbila jsem si žitnou chlebovou mouku z Věrovan (fialová), z jiných není chléb tak vláčný a jemný. Chléb lze nakrájet na cca 17 krajíců po 50 g.
Peču ve dvou různých formách, z Lidlu 32x13x7 je nižší a delší, ve formě Banquet 27x14x7je zase vyšší a kratší a krajíců je méně. Časy pečení jsou orientační, uprav si je podle pečicích vlastností své trouby.
Upečený chléb uchovávám v chlebníku v utěrce, kterou po 2, 3 dnech měním za suchou, vydrží opravdu dlouho.
V létě připravuju rozkvas ráno, protože je rychleji nakynutý a večer peču, v zimě jej připravuju večer a dopoledne peču.
Kvásek vydrží v lednici několik dní, možná jej bude potřeba mezi dvěma pečeními přikrmit troškou vody a lžící žitné mouky (octový zápach=hladový kvásek). Žitný kvásek lze založit doma, což není zrovna jednoduché nebo jej získat už hotový (viz. kvásková mapa).
Na závěr - nikdy si nezapomeň z rozkvasu odebrat trošku na další pečení!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 7 minutami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 57 minutami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 1 hodinou
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 7 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Langoše jednohubky
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Jan Nemec uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka žitná chlebová, voda, sůl, kvas žitný, med tekutý, cibule sušená smažená, kmín celý, ořechy, bylinky, kustovnice, olivy, rajče sušené, máslo
Chléb žitný kváskový bez hnětení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkD2L
0 názorů