Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný kvásek

Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min silný kvásek na pečení po 14 dnech

60 min (60 min příprava, silný kvásek na pečení po 14 dnech)

8. 8. 2009 08:06

Suroviny pro 1

1

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).

- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)

- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.

- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.

Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)

http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

6. 2. 2010 11:43

Alex, kvásek můžeš přidávat do úplně každého chlebíka - tak 1-2 lžíce hustého kvásku na 500g mouky. (Pokud bude třeba, přidáš lžíci mouky, aby bylo těsto pěkně husté.) Samozřejmě použiješ i droždí.
Celokváskový chlebík je o dost složitější, hlavně hodně déle kyne. Já ho dělala asi jen dvakrát, na vyzkoušení. Jestli chceš, mrkni třeba na tento recept: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=5481 Ať se ti podaří!:yes:

Alex

5. 2. 2010 13:15

Mám dotaz, kolik je potřeba dát kvásku do těsta (když chléb dělám z cca půl kila mouky) tak, aby vykynul bez droždí? A jak dlouho se musí těsto nechat kynout pouze s kváskem? Kvásek se mi, zdá se, povedl až na čtvrtý pokus, zato teď ho mám tolik, že nevím, co s ním :-))

donatka

17. 1. 2010 18:25

A co sušený kvásek, zkoušel ho někdo? Já sice ano, ale pokud jsem těsto míchala podle receptu, zatím vždycky jsem něco zvrzla...ale komplikuji si to tím, že bych chtěla celožitný chleba a to je trochu problém....

cathleen cathleen

20. 9. 2009 09:49

Kvásek prý může být i pšeničný, ale nikdy jsem to nezkoušela. Ten klasický, používaný odedávna, je vždy žitný. Jaké jiné mouky máš na mysli:-?

faraonka faraonka

19. 9. 2009 22:14

muze to byt i s jine mouky ten kvasek

JanaDorazinova JanaDorazinova

17. 8. 2009 11:54

Tak, já mám dnes už přikrmeno:-), kvásek zatím vypadá dobře;-)

Merylas Merylas (moderátorka)

9. 8. 2009 21:04

Cathleen, je to fajn, že jsi tady nafotila a popsala postup na kvásek:yes:

magdalenka magdalenka

8. 8. 2009 21:51

Takže trojročný kvások už bol staroušek upracovaný...sa mu nedivím, že to vzdal...
Teraz som si toto celé v kľude preštudovala. Myslím, že napriek tomu, že už tak často nepečiem chleba, sa na to dám.
Ďakujem za rady.

Jikotka Jikotka

8. 8. 2009 10:10

Taky se mi protáčejí panenky když čtu recept,ale já zkouším skoro všechno,tak vyzkouším i kvásek. Cathleen,díky za recept i postup,taky si to vytisknu a dám na oči jako Mirča.

Iljusa Iljusa

8. 8. 2009 09:24

Catleen , bezvadné. Chleba jíme zásadně kváskový, občas dělám v DP s droždím, ale většinou tomu říkáme chlebová buchta, kombinuji se sýrem, salámem .... Známé varianty.
Nad KVÁSKOVÝ chleba nic nemá. Pokud je kvásek v pořádku, žádně droždí nepotřebuje, ani do něj NEPATŘÍ. Droždí si nechte na buchty, i jsem někde slyšela, že kvásek droždí zabije. Během dne dám do diskuse recept, jak peču chleba s kváskem.
Kdybych mohla, tak pošlu 100 bodů ;-):yes::yes:

jollka jollka

8. 8. 2009 09:18

Krásně napsaný postup a fotečky k němu opravdu sis nechala záležet šikulka;-):-)):yes:

cathleen cathleen

8. 8. 2009 09:15

:-))Netancuju, jen jsem to popsala moc podrobně. (Moje sestra říká kvásku Tamagoči - že chce pořád papkat....)
Na půlkilo mouky se dává 10-14g droždí a 1-2 lžíce kvásku. Pokud máš kvásek řidší, uber trošku tekutin, které jsou v daném receptu psány, aby těsto na chleba nebylo moc řídké.
OPRAVDU je chleba chutnější, mám vyzkoušeno. (Vše, co jsem psala, mám odzkoušeno, jinak bych o tom nemohla psát)
Do těsta se kvásek přidává nejdříve hodinu po nakrmení (raději i 2-3h), aby mikroorganizmy v něm obsažené už ožily a pěkně papkaly:-)
A kvásek-nebožtík měl 3 roky.
Vemte pečení s kváskem jako pokus - vést kvásek vás nebude stát nic víc, než trošku vody a mouky (a pamatováka, že musíme přikrmovat) a jestli se kvásek povede, přidávejte ho do chleba od 1 lžíci a uvidíte, jak bude jiný;-):yes:

mirca75 mirca75

8. 8. 2009 09:10

Magdalenko:-)kváskový chleba je opravdu na chuť jiný než normální-teď jsme ho kupovali 16dní na dovolené a moc,moc nám chutnal,na něj máslo,osolit,nebo s marmeládkou:-p:-p.Nevím jak vysvětlit rozdíl,ale je zkrátka jiný-dobrý;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

8. 8. 2009 09:10

No, jestli to chápu dobře, magdalenko, tak buď si můžeš udělat tady ten kvásek, který je pro mne zatím taky trochu složitý, nebo dát jen klasické droždí, nebo ne?:-O:-? O kvásku se hodně píše, hodně se používá a určitě má něco do sebe. Musím si to přečíst několikrát:-p Každopádně je fajn, Cathleen, že jsi to tady přidala.

mirca75 mirca75

8. 8. 2009 09:07

Cathleen:-)tvé vysvětlení že kvásek je vlastně pod naším vedením "zkažená" směs mouky a vody mě upřímně rozesmál:-D:-D.Jinak už ho ukládám,a až přijdu na to jak normálně tisknout(a ne ty 2 A4 na recept:-(() tak i vytisknu a pověsím na lednici jako denní připomínku na nakrmení žitného "miminka"-to víš ten nekřičí nahlas hlady jako kluci,tak se budu sychrovat.Jinak mám podobné dotazy jako Magdalenka:-),tak už se těším na čtení odpovědí;-)

1 6 7 8 9

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba

Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda

TopRecepty.cz

Žitný kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0VEL