Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 2. 2010 11:43
Celokváskový chlebík je o dost složitější, hlavně hodně déle kyne. Já ho dělala asi jen dvakrát, na vyzkoušení. Jestli chceš, mrkni třeba na tento recept: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=5481 Ať se ti podaří!
5. 2. 2010 13:15
17. 1. 2010 18:25
20. 9. 2009 09:49
19. 9. 2009 22:14
17. 8. 2009 11:54
9. 8. 2009 21:04
8. 8. 2009 21:51
Teraz som si toto celé v kľude preštudovala. Myslím, že napriek tomu, že už tak často nepečiem chleba, sa na to dám.
Ďakujem za rady.
8. 8. 2009 10:10
8. 8. 2009 09:24
Nad KVÁSKOVÝ chleba nic nemá. Pokud je kvásek v pořádku, žádně droždí nepotřebuje, ani do něj NEPATŘÍ. Droždí si nechte na buchty, i jsem někde slyšela, že kvásek droždí zabije. Během dne dám do diskuse recept, jak peču chleba s kváskem.
Kdybych mohla, tak pošlu 100 bodů
8. 8. 2009 09:18
8. 8. 2009 09:15
Na půlkilo mouky se dává 10-14g droždí a 1-2 lžíce kvásku. Pokud máš kvásek řidší, uber trošku tekutin, které jsou v daném receptu psány, aby těsto na chleba nebylo moc řídké.
OPRAVDU je chleba chutnější, mám vyzkoušeno. (Vše, co jsem psala, mám odzkoušeno, jinak bych o tom nemohla psát)
Do těsta se kvásek přidává nejdříve hodinu po nakrmení (raději i 2-3h), aby mikroorganizmy v něm obsažené už ožily a pěkně papkaly
A kvásek-nebožtík měl 3 roky.
Vemte pečení s kváskem jako pokus - vést kvásek vás nebude stát nic víc, než trošku vody a mouky (a pamatováka, že musíme přikrmovat) a jestli se kvásek povede, přidávejte ho do chleba od 1 lžíci a uvidíte, jak bude jiný
8. 8. 2009 09:10
8. 8. 2009 09:10
8. 8. 2009 09:07
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 2 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 8 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 11 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 14 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 14 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 50 minutami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 1 hodinou
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 2 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 2 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 4 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 4 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 6 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 7 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů