Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný kvásek

Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min silný kvásek na pečení po 14 dnech

60 min (60 min příprava, silný kvásek na pečení po 14 dnech)

8. 8. 2009 08:06

Suroviny pro 1

1

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).

- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)

- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.

- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.

Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)

http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

12. 10. 2010 07:43

:-))Ne, Zuzko, opatrná musíš být u kvásku jen na pravidelné krmení - hladový ti umře....ale jinak s ním můžeš nakládat normálně - přendat do jiné nádoby (občas mu domeček vyčistit musíš, ne?;-) ), míchám ho příborovým nožem - dobře se pak otře, nabírám lžící....a přikrýt ho nesmíš zapomenout, jinak zvrchu oschne.
Kdybys potřebovala ještě něco vědět, klidně piš! Kvásek (a chleba z něj) za tu trošku starostí určitě stojí:yes:

suzanna

11. 10. 2010 16:30

Aha už jsem to dočetla, jak dál postupovat. Jsem slepá, že jsem to před tím přehlédla:-8 Jo a Cathleen, nestane se tomu kvásku nic, když ho přeliju do vější sklenice, nebo musím postupovat nějak opatrně?

suzanna

11. 10. 2010 16:29

Cathleen, tak jsem postupovala podle receptu. Kvásek jsem založila ze žitné chlebové mouky a do druhého dne se začaly pěkně tvořit bublinky. Přišlo mi, že voní jako pivo:-D Bydlíme kousek od pivovaru a vždy, když vaří pivo, tak voní slad po celém okolí. Tohle mi připadalo hodně podobné:-8 Třetí den (včera) už začal vonět mírně nakysle, takže bych řekla, že je (zatím:-8) zdravý. Teď bych potřebovala poradit, jak postupovat dál. Když ho ještě dneska večer přikrmím, můžu z něj zitra ráno upéct chleba? A můžu ho přidat do jakéhokoliv chleba, který jsem zvyklá péct? Příp. nemáš recept, dle kterého by chutnal jako kupovaný? Jo a poslední otázka, jak dál s kváskem? Když ho ráno část odeberu a použiju při pečení, tak ten zbytek zase večer dokrmím vodou a moukou a tak pořád dokola?

suzanna

8. 10. 2010 15:53

Moc moc děkuji:-K
Jdu na to. Pak dám vědět, jak jsem dopadla;-)

cathleen cathleen

8. 10. 2010 15:27

:-)Zuzko, klidně to zkus....celozrnná mouka trochu bouřlivěji kvasí, ale opravdu jde kvásek udělat jen z chlebové žitné mouky;-)Když se ti do druhého dne neudělají ani sebemenší bublinky, nech ho takhle, bez jakéhokoliv zásahu kvasit ještě den. Pak už by to mělo být dobré a "bublinkovat":yes:

suzanna

8. 10. 2010 15:24

Cathleen, prosím tě, šel by kvásek udělat jen ze žitné chlebové mouky, nebo tam musí být vyloženě ta celozrnná? Konečně jsem se odhodlala do kvásku pustit, ale koupila jsem si jen tu chlebovou (nějak jsem se blbě koukla nebo co)... Pro celozrnnou se bohužel nedostanu, tak jestli to mám vůbec zkoušet nebo raději počkat.

allis

2. 7. 2010 15:40

Akrim, podívej se sem:
www.labuznik.com/recipe.php?ID=29407
A.

Akrim

10. 4. 2010 11:37

Dobrý den. Měla jsme kdysi z Polska něco podobného, jmenuje se to tam " Žurek". Dělá se z toho kyselá polévka, která chutná podobně jako zelňačka.Prodávalo se to zatavené v umělohmotném obalu. Neznáte někdo, nebo způsob jak to udělat doma sám? Polévka byla moc dobrá,ale od té doby jsem to nikdy nesehnala.;-(
Možná je to to samé jako chlebový kvásek.

cathleen cathleen

1. 4. 2010 06:43

Předpokládám, že je zakrytý. Po odkrytí je třeba nechat ho několik vteřin vyvětrat, ať nevoní tak intenzivně a teprve pak přičichnout.
Těstíčko je třeba nechat zkvasit pořádně, takže i když ti ten druhý večer kvásek "spadl", mělas ho krmit až ráno, po 24h. A hustotu kvásku řídíš ty - záleží, kolik mouky tam dáš.
Nechceš mi do vzkazů písnout kontakt na tebe (třeba skype), můžem to probrat den po dni...?;-)

kvinek kvinek

31. 3. 2010 21:09

Moc děkuji za brzkou odpověď :-K ... Kvásek bublinky má, i na povrchu, když stojí, ale rozhodně není tak hustý jako na obrázku - vždycky hrozně zřídne (takže bublinky jsou spíše takové jemné). Co se týče kynutí, právě skoro vůbec nekyne :-( Jen asi po druhém krmení do večera hodně vzešel a potom začal jakoby padat, tak jsem ho místo po 24 hodinách nakrmila už ten večer (asi po 14 hodinách), protože jsem si říkala, že by to mohl být ten popisovaný "hladový kvásek" a tím se mi zdá, že jsem to pokazila :-(. Vůně není vyloženě nepříjemná, ale je malinko jiná než před tím. To bych opravdu řekla, že to byla mouka s citronem, teď je sice taky nakyslá, ale jakoby trochu čpavě (tahá za nos). Prosím, čím by to mohlo být způsobeno? Čeho bych se měla pro příště vyvarovat?

cathleen cathleen

31. 3. 2010 07:02

Než na vůni, zeptala bych se tě spíš na to, jestli má tvůj kvásek, když ho prohrábneš, bubliny a jestli po nakrmení do několika málo hodin "leze" nahoru - kyne. Máš ho, podle popisu, už několik dní, měl by už pracovat.;-)Můžeš mi to popsat?
A vůně? Kyselá, pokud čichneš hned po odkrytí kvásku, tak velice intenzivní, když čichneš až po několika vteřinách, voní příjemně kysele. Zkažený kvásek smrdí tak, že se to nedá čichat. (Nejvíc jako aceton, já tam, nevím proč, cítila jakoby i zkažené maso.)

kvinek kvinek

30. 3. 2010 22:26

Minulý týden jsem se pustila do výroby kvásku a potřebovala bych radu:-S Nejsem si jistá vůní. Jde nějak spolehlivě poznat, jestli je kvásek v pořádku? Jelikož jsem nikdy žádný nedělala ani neviděla vyrobený, těžko se mi určuje, jaká vůně je jěště "obvyklá" a která už "neobvyklá". Barva je stále stejně našedlá. Ale když se dívám na obrázky kvásku tady a na toho mého chudáka, tak je ho asi polovic. Může to být "příznak"? :-) Předem moc děkuji za pomoc :-K

Lampa

12. 2. 2010 20:11

2 cathleen: mail je lampacz (at) gmail.com

cathleen cathleen

12. 2. 2010 08:21

Lampa neregi., můžeš mi, prosím, na sebe písnout nějaký kontakt? Pošlu ti tam odkazy na recepty pečiva, kynutého jen žitným kváskem. ;-)(Jak jsem už psala, takové chlebíky téměř nepeču, vždycky kynutí podpořím kouskem droždí.) Ty navíc používáš jen žitnou mouku, která mnohem hůř kyne.

Lampa

11. 2. 2010 20:41

zkousel jsem tenhle recept, ale nepovedl se, chleba byl maly nevykynul, ale chutove dobry, uz ho mam asi 5 den :) - zapomel jsem ze kvasek musi dlouho kynout nez drozdi ;(

370g zitne chlebove mouky
110g zitne celozrnne mouky
130g kvasku
400 ml vody (podle konzistence kvasku)
11/2 lzicky soli
1 lzice olivoveho oleje

jak dlouho asi tak kvasek bude kynout ? na domaci pekarne muzu nechat rise 1 - 2hodiny, rise 2 - 2hodiny a rise 3 (pritapeni) - 2hodiny, takze max 6 hodin nebo taky muzu nechat umichat testo a pak to nechat kynout v pekarne a pak pouze pritopit na kynuti a dat pect

1 5 6 7 8 9

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba

Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda

TopRecepty.cz

Žitný kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0VEL