Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 12. 2012 22:32
8. 12. 2012 21:42
8. 12. 2012 21:18
8. 12. 2012 21:01
Předem děkuji.
5. 9. 2012 09:45
Pokud ti plesniví, zkus ho založit z jiného balíčku mouky - v tom tvém mohly být zárodky plísní
4. 9. 2012 22:58
2. 4. 2012 19:32
Člověk by nevěřil, že vedení kvásku je taková alchymie, je pořád se co učit.
2. 4. 2012 19:01
Čerstvě nakrmený kvásek moc kysele nevoní, mně to spíš připomíná vůni čerstvé omítkyto až po několika hodinách začne vonět nakysle. Je možné, že tím, že uchováváš kvásek pořád v lednici (krom krmení), nestačí potravu zpracovat - proto tak voní. Ale zkažený nebude.
2. 4. 2012 18:42
Ale chtěla bych vědět, jestli je normální aby cca dvoutýdenní kvásek vytažený z lednice, po nakrmení voněl po čerstvých hruškách Když jsem dala čichnout příteli, tak mi řekl, že taky cítí hrušky(on teda cítil hruškovici ). Nedělám něco blbě? Je fakt, že kvásek několik dní nechám v lednici a pak přikrmuju tak od oka, zpočátku aby byl hustší a pak více řidší. Teplotu nesleduju, odstupy do dalšího krmení taky ne (někdy krmím po 8, 12 i 24 hodinách), jen si dávám záležet, aby kvásek vyšel a opět klesnul, i když jsem jednou přikrmila, když ještě byl nahoře, ale to jsem si uvědomila až pak Trochu mám obavu, abych zbytečně nekrmila zkažený kvásek a nevědomky z něj nepekla chleba. Může se i zkažený kvásek chovat jako zdravý?
15. 3. 2012 09:26
15. 3. 2012 08:13
15. 3. 2012 08:00
14. 3. 2012 11:04
A kus starého těsta? Určitě by to šlo - večer, před pečením, bych ho trochu naředila teplou vodou, promíchala s žitnou moukou na těstíčko (asi jak na husté lívance, nechala v teple) a ráno použila. Vyzkoušej to raději s menším množstvím, na pár dalamánků - zároveň s nimi můžeš upéct i něco dalšího, ať zbytečně nevytápíš troubu
14. 3. 2012 09:07
14. 3. 2012 09:03
A ještě mám dotaz, snad se mi nevysmějete - zkoušely jste ukrojit kousek těsta z chleba, uložit někde do chladu a třeba po týdnu jej použít? Prý se to v minulosti tak dělalo, ale teď nevím, jestli se z toho kousku zakládal nový kvásek nebo se rovnou použil do těsta.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 11 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 2 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 3 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 5 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 5 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 7 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 7 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Anetka.a uvařil před 8 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
eliskac uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí
Kynutí chlebového těsta v lednici zpomalí kvašení, zlepšuje chuť chleba a zabrání překynutí těsta
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů