Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninové lečo na zimu

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 115 min Doba tepelné úpravy: 35 min

150 min (115 min příprava + 35 min tepelná úprava)

23. 8. 2021 17:35

Suroviny pro 2 dávky

2 dávky

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie20 993 kJ / 5 018 kcal
Bílkoviny67,00 g
Tuky266,40 g
Vláknina140,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20,40 g
Sůl50,00 g
Sacharidy535,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Toto množství surovin je asi na 17-18 sklenic o objemu 3 dl.

Tento recept znám už dlouho, po nějaké době jsem ho opět využila.

Někdo zavařuje jen papriku a rajčata ve vlastní šťávě, nám více chutná podušená směs s tímto složením podle tohoto postupu. I když je tam cukr a ocet, tak množství je na 6 kg zeleniny. Kdo by přece jen měl obavy, tak množství octa a cukru sníží, nebo vynechá úplně. Jen připodotknu, že ocet i cukr bývá uveden i ve složení kupovaného zeleninového leča.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

28. 12. 2023 21:39

Dagmarak: Ty povolené odrůdy, které se pěstovaly na chuť už nejsou. Jsou jen geneticky modifikovány, na co největší výnos a objem plodu. Na chuť se kašle. Prodávají se tuny vody v rajčatech, ne chutná rajčátka. Bohužel! Stejně tak, paprika a další zelenina. 8-(

Merylas Merylas

28. 12. 2023 20:26

Dagmarak: Děkuji za vysvětlení, ale i přesto mě to mrzí. :-K
Alzbetina Prk.: Taky mívám každý rok na zahrádce větší část hybridních rajčat odrůdy Tornádo a pak ještě vždy zkusím jednu nebo dvě jiné odrůdy, ale to už jen jednu až dvě rostliny od každé. :-K

Dagmarak Dagmarak

28. 12. 2023 15:05

Alzbetina Prk.: Vyzkouším, děkuji za typ :-K

Alzbetina Prk.

28. 12. 2023 15:03

Dagmarak: k těm rajčatům: právě že vyšlechtěné odrůdy jsou sladké, zkuste příští rok místo permasemínek zasadit normální Tornáda F1 a myslím, že budete mile překvapená, že rajčata jsou sladká

Dagmarak Dagmarak

28. 12. 2023 11:55

Merylas: To v žádném případě není Vaše chyba nebo chyba receptu. Ráda zkouším nové recepty - některé si zařadím, jiné poupravím. Tento recept jsem si založila s poznámkou a ráda se k němu budu vracet. Zřejmě prostě máme každý jiné chutě:-). Množství jsem snížila na polovinu, ale asi byla rajčátka kyselejší. Je stejně zvláštní, že jsou rajčata ze zahrádky rok od roku kyselejší nebo zcela bez chuti. Už hodně dlouho jsem nevypěstovala rajčátka se sladkou chutí a typickou vůní, jako si pamatuju z dětství. A to kupuji semínka v permasemínkách, kde garantují původní odrůdu.
V každém případě za recept děkuji, lečo máme rádi. :-8

Merylas Merylas

28. 12. 2023 10:59

Dagmarak: Tak to mě opravdu moc mrzí. A je to tak, každému chutná něco jiného. Záleží taktéž na rajčatech, já používám vyzrálejší ze zahrádky. I když mám v Poznámce uvedeno, že je možné množství snížit, doplním to ještě přímo do receptu.

Dagmarak Dagmarak

28. 12. 2023 10:11

Lečo jsem vyzkoušela, ale na nás je přespříliš kyselé - pálí nás po něm strašně žáha. Každému ale chutná něco jiného - jak se říká - sto lidí, sto chutí...

Merylas Merylas

9. 10. 2022 12:52

jitule248: Děkuji za pochvalu a jsem opravdu ráda, že recept nezklamal.:-K

jitule248 jitule248

9. 10. 2022 11:18

Letošní léto jsem poprvé zavařovala zeleninu na lečo. Děkuji za tento recept, je opravdu moc dobrý, muž si to také chválil.:-8:-*
Tato várka mi vyšla na 8 litrových sklenic. Rozhodně doporučuji zkusit :yes::yes::yes:

Merylas Merylas

24. 8. 2021 19:10

mika59: Taky to pak používám různě, nejčastěji asi do rizota. Zkoušela jsem kdysi různé způsoby konzervace, ale zůstala jsem pak u tohoto receptu. :-K

mika59 mika59

23. 8. 2021 20:34

Takhle lečo zavařovala maminka a já to dělám taky tak. Pak už stačí jen uzenina a vejce, alespoň u nás. I pod maso je moc dobré..:yes::yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: rajče, paprika, cibule, sůl, cukr krupice, olej, ocet

TopRecepty.cz

Zeleninové lečo na zimu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JO9y