Pečený bůček
Dobře upečený šťavnatý bůček je syté jídlo. Klasika, která v zimě potěší chuťové buňky a uspokojí i hodně hladového strávníka. Skvěle chutná i v létě, za studena, na tenko krájený na krajíci dobrého chleba, spolu s pikantním zeleninovým salátem.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 13 889 kJ / 3 320 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 147,24 g |
Tuky | 297,25 g |
Vláknina | 7,14 g |
Cholesterol | 460 mg |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 12,60 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Na nařezání kůže jsou dvě finty. Buď bůček na chvíli vložíme do mrazáku a na ztuhlém uděláme zářezy, nebo zářezy uděláme až po půl hodině pečení, to už je povrch také ztuhlý. Na obojí musíme mít hodně ostrý nůž.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 9. 2023 20:54
Gregusa: Ty finty jsou , určitě to někomu pomůže.
16. 9. 2023 11:38
Merylas (moderátorka): Děkuji za vyzkoušení a fotku. Na tu mřížku jsou ty finty jak jsem psal v poznámce. Když je povrch dostatečně tuhý a nůž dostatečně velký a hlavně ostrý jde mřížka udělat snadno.
16. 9. 2023 09:13
Bůček občas taky upeču, poslední dobou hodně na pečení používám remosku. Místo čerstvého česneku se dá použít i česneková pasta, dělávám si z části česneku domácí. Obdivuji tu mřížku, je nakrájená jako podle pravítka. V tom zase tak pečlivá nejsem. Dovolila jsem si přidat foto a recept jsem i ohodnotila.
25. 1. 2023 12:56
Marie Svarcova: tady máte ještě jinou klasiku. Vložím Vám sem jak popisuje úpravu bůčku Magdalena Dobromila Retigová ve své kuchařce z roku 1881, ona však tehdy bůček popisovala jako část masa okolo ledviny, viz recept:
Vepřová ledvina.
Pěkný vepřový kus od ledviny se vypere, nasolí, trochu kmínem posype, vrchní stranou, totiž kůží položí se na pekáč, podleje se trochou vody a nechá se tak dlouho na té straně péci, až je kůže měkká, pak se obrátí, kůže se ostrým nožem na kostky nakrájí, solí trochu popráší a nechá se při hezky prudkém ohni dopéci, aby kůrčičky hodně zkřehly.
Vepřová ledvina.
Pěkný vepřový kus od ledviny se vypere, nasolí, trochu kmínem posype, vrchní stranou, totiž kůží položí se na pekáč, podleje se trochou vody a nechá se tak dlouho na té straně péci, až je kůže měkká, pak se obrátí, kůže se ostrým nožem na kostky nakrájí, solí trochu popráší a nechá se při hezky prudkém ohni dopéci, aby kůrčičky hodně zkřehly.
12. 1. 2022 16:06
klasika nikdy nezklame - skvělé
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 12 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 13 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 20 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 2 hodinami
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 10 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 11 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 11 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 11 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 11 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 11 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 11 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 11 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bůček pečený v jogurtu s majoránkou: Lahodné marinované maso bez kůže je křehké a jemné, voní bylinkami
Pečený bůček na uzené paprice, cibuli a česneku je krásně šťavnatý a voňavý, jeho příprava je snadná i pro začátečníky
Také milujete pečený bůček s báječně křupavou kůží? Víme, jak toho docílit
Další recepty
Suroviny: bůček vepřový, cibule, česnek, sůl, kmín celý, voda
Pečený bůček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zVgq
5 názorů