Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fasolowka warszawska

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

13. 2. 2021 16:47

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie8 156 kJ / 1 949 kcal
Bílkoviny96,00 g
Tuky136,74 g
Vláknina5,38 g
Cholesterol 1,48 g
Sodík 3,51 g
Sůl8,13 g
Sacharidy80,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

wersja dla wegetarian

Wegetariane mogą zastąpic mięso kostką sojową, uprzednio zalaną esencionalnym rosolem z kostki i po napęcznieniu odciśnieną. Dalej postępować zgodnie z przedpisem

recepis je velmi volně převzat dle: Malgorzata Capari: Kuchnia polska

Já myslím: Kdyby Pán chtěl z nás mít vegetariány, vybavil by nás jináč.

Slovy klasika:

VEGETUS, A, UM. – ANIMA, AE

Vegetariáni jsou muži (mohou to být také ženy), kteří žijí v náhledu, že požívat mrtvol zvířecích je naprosto nezdravo, mrtvol bylinných naprosto zdrávo. Vegetarián dostane se při pohledu na pekáč jáhel do nadšení, při pohledu na misku otrub se mu sbíhají sliny v ústech a když spatří na husím sádle pečenou jitrnici, odvrací se s opovržením. Vegetarián je muž zbožný, který dobře ví, že v modlitbě páně je řeč o „vezdejším chlebě“, ani muk ale o vezdejším mase – leda “neuveď nás v pokušení“. Vegetarián dovoluje sobě „ze zvířecího těla“ požít nanejvýš mléka, poněvadž toto pochází ze „živého těla“, a dokazuje tím, že tygr je vlastně také vegetariánem, když ze své oběti nejdřív vystřebe teplou ještě krev. Zkrátka vegetarián, poněvadž je spolkem pro trýznění zvířat zakázáno vykousnout si beefsteak z živého vola nebo ukousnout kapounu hned na dvoře prsa, nejí raději žádného masa a jí jen stravu bylinnou či vegetabilní. To prý prodlužuje život a udržuje zdraví, neboť latinské „vegetus, a, um“ je po česku „zdravý, á, é“ nebo „čilý, á, é“. A teď víte co je vegetarián, a že jsou to lidé, kteří ze samého strachu před smrtí umírají každý den.

Jan Neruda

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

gogyna gogyna

13. 2. 2021 18:14

Co to je ?:-O:-O:-O

MiskaM MiskaM

13. 2. 2021 18:07

:-? :-?

JanaHl

13. 2. 2021 17:39

magdalenka: Add 2...přihodím uvařené a zcezené fazole...:-D

magdalenka magdalenka

13. 2. 2021 17:03

Že som tak smelá, čo potom s fazuľou???

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: fazole, bok uzený, klobása, vejce, smetana zakysaná, rohlík, sýr, rajče sušené v oleji, petrželka, květ muškátový

TopRecepty.cz

Fasolowka warszawska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wGXM