Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 44 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 14 min Celková doba 2 1/4 hod

44 min (30 min příprava + 14 min tepelná úprava, Celková doba 2 1/4 hod)

2. 2. 2021 14:28

Suroviny pro 1

1

Nutriční hodnoty

Energie1 992 kJ / 476 kcal
Bílkoviny19,96 g
Tuky8,79 g
Vláknina15,36 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 3,21 g
Sůl8,00 g
Sacharidy71,64 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

V případě bílé krupice z tvrdé pšenice je 100 g = 145 ml.

Cukr je proti kyselejší chuti povidel na konci.

Varianta med (původní recept). Doplněk malá hrst 24 h namočených rozinek

Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost.

Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše býval madlafous. Nebo matlafous, někde smažená jícha. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše. Název není ustálený, recept je jednou tady na stránkách.

Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů.

Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v "V zámku a podzámčí".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Frantiska Frantiska

3. 2. 2021 11:29

Dajda: no klidně :) Kuskus: Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Určitě jim nevařila jemně mletou bílou krupičku :)

Dajda Dajda

3. 2. 2021 11:07

Wikki: Samozřejmě, ale to už je jiné jídlo!

Wikki

2. 2. 2021 19:33

Lze i kaši z ovesných vloček. Je to zdravé i dobré.:yes:

CstavaDobreta

2. 2. 2021 19:22

Frantiska:
Ano, měla by to být ona.
Podle popisu je to nejjednodušší a nejlevnější. Mohlo to být pochopitelně i z pšenice seté.

Dajda Dajda

2. 2. 2021 18:29

Frantiska: Že by bílá paní rožmberská vařila čeledi kuskus? :-D

Frantiska Frantiska

2. 2. 2021 17:16

je to ta kaše, kterou rozdavala dělníkům?

https://hradeczije.cz/hradecke-povesti-6-povesti-o...

gogyna gogyna

2. 2. 2021 16:46

:-O:-O:-O

Dajda Dajda

2. 2. 2021 15:54

:-?:-?:-?

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Suroviny: pšenice, voda, sůl, povidla švestková, cukr, máslo, skořice mletá

TopRecepty.cz

Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kpAN