Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Suroviny
Porce: 1 nohavice
Nutriční hodnoty
Energie | 25 175 kJ / 6 017 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,45 g |
Tuky | 371,22 g |
Vláknina | 53,40 g |
Cholesterol | 510 mg |
Sodík | 270 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 449,35 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Těsto použijeme listové nebo tohle: https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 1. 2021 22:12
magdalenka: Já se přiznám, našla jsem ten recept jen tak založený v tchýnině kuchařce ! Tak jsem to zkusila upéct. Na dvě nohavice je tato náplň a dávala jsem dětskou krupičku. Opekla jsem chvilku na sucho , pak přidala sádlo a až se rozpustilo, tak vodu. Byla z toho tužší kaše se sádlem. Až to trošku prochladlo , tak jsem přidala hromadu hroznů. Zamíchala přidala vanilkový cukr asi 3 kousky a moučkový prosátý cukr. Použila jsem to těsto z poznámky ! Ovšem já netušila, kde je Décs a jaké hrozny tam jsou! /To jsem prozkoumala až pak/ Takže ty byly jen z Kauflandu, že by byly nějak aromatické a vynikající .....to se opravdu říct nedá.
Přesto byl ten štrúdlík velmi šťavnatý a dobrý, příště udělám stejný i s máslem pro porovnání. A nic nevyteklo, vše zůstalo hezky v krupičce , štáva z hroznů to ochutila. Možná dám do krupičky příště i rozinky. Chutnal velmi jemně po hroznech . Papal se ještě horký, nemusí vystydnout a dala jsem k němu teplou vanilkovou omáčku!
Přesto byl ten štrúdlík velmi šťavnatý a dobrý, příště udělám stejný i s máslem pro porovnání. A nic nevyteklo, vše zůstalo hezky v krupičce , štáva z hroznů to ochutila. Možná dám do krupičky příště i rozinky. Chutnal velmi jemně po hroznech . Papal se ještě horký, nemusí vystydnout a dala jsem k němu teplou vanilkovou omáčku!
3. 1. 2021 09:13
Veronika.Hrozna: Mám dotaz, zaujala ma náplň do Decs štrúdle. Krupicu osmažiť na masti - dávaš detskú alebo hrubú? Zaliať horúcou vodou, koľko vody? Má to ostať, predpokladám, sypké - alebo kašovité? Ako to vo finále chutí? 200 g krupice si použila na akú hmotnosť listového cesta?
Ďakujem!
Ďakujem!
3. 1. 2021 01:04
Veronika.Hrozna: Veroniko, rozhodni se podle sebe, ale až si budu moct koupit hroznové víno a budu si chtít upéct třeba ten poslední štrůdl, tak ho nenajdu, protože zapomenu, pod jakým názvem to tady je. Když to bude jako samostatný recept s názvem "Maďarský hroznový závin z Decs", tak mi to vyhledávač najde podle slov =hroznový závin=, ani si ten název celý nemusím pamatovat. A totéž si myslím o tom višňovém štrůdlu. Myslela jsem jen, aby se to snadno našlo, jsou to moc pěkné a nevšední náplně, které jako změna asi nadchnou víc lidí. Ale udělej, jak myslíš. Moc tě zdravím!
2. 1. 2021 19:21
MamlajdaD: Já nevím ? Pak budu mít, hromadu receptů ... a řekněme si pravdu, je to jen štrúdl.
2. 1. 2021 18:16
Veronika.Hrozna: Tedy holka, ty dva nové recepty na štrůdly, co jsi přidala, ty jsou tak parádní, že se mi chutí pusa kroutí. Ty musejí být! Jen si myslím, že je škoda, že jsi je nevložila jako nový samostatný recept, tak, aby každý ten štrůdl měl svůj název jako titul. Mám obavy, že takový skvost pod jiným názvem zapadne , to za prvé a taky se to nebude snadno hledat. No moc bych ti radila, abys to předělala a přidala jako samostatné recepty, každý zvlášť, taková dobrota si to zaslouží. Co ty na to?
27. 10. 2020 17:42
casino: Ano, už po třech dnech ? Tak se těším, až zkusíte upéct z toho odleželého, jestli postřehnete rozdíl. Já je měla uvnitř taky žluté! Podle mě, bylo to šedé daleko lepčí a hezky vonělo ! Tak, jestli nebudete mít Covida, tak si myslím, že to taky postřehnete!
27. 10. 2020 13:12
Veronika.Hrozna:
Patrně máte na mysli toto, že: https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-...
Ale to je v plánu až po čtyřech dnech (jak někde psala) a to bude až zííítra
Těsto je v alobalu od másla... Tak jsem nakouk pod obal - na povrchu je šedé, vo vnútri žluté
...a krásně vonííí Nemám tedy asi to oné s 19 na konci, když jsem čuch zatím nepotratil, že
Patrně máte na mysli toto, že: https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-...
Ale to je v plánu až po čtyřech dnech (jak někde psala) a to bude až zííítra
Těsto je v alobalu od másla... Tak jsem nakouk pod obal - na povrchu je šedé, vo vnútri žluté
...a krásně vonííí Nemám tedy asi to oné s 19 na konci, když jsem čuch zatím nepotratil, že
27. 10. 2020 12:22
casino: Co dela testo, tedy ten zbytek? Uz je sedy? Ja to nesledovala, kdy to zacalo sednot, ja na testo jen zapomnela.......
27. 10. 2020 08:48
Jaromira18: Vždyť je skvělá, ofocený detail pod tím, si může každý prohlédnout. Proto je na titulce! Višně nejsou, ale budou! Nemohla jsem dát fotku, višňový z kompotu nezbylo, tak zítra upečeu další. Štrúdl na focení, připravený na stole, se během mého nákupu v Kauflandu, záhadně vypařil. Tácek zůstal, no aspoň, že tak. Byl na návštěvě soused a dali si kafíčko a ten štrúdl už byl nakrájený... , tak si mysleli, že už ho nepotřebuji.
26. 10. 2020 21:17
Veroniko, já neumím moc fotit, bylo světlo, ale fotím prý moc z blízka, moc všem ta náplň chutnala, peču vždy buď s jablky, jindy s mákem, ale jablka s mákem to nemá chybu. Vynikající. Škoda, že je po višních také to určitě bude dobré.
26. 10. 2020 14:00
Coleta: Ne, nedávám na celé těsto. Jen ho celé promažu máslem! Udělám si z toho "+ máku" takovou cestičku, asi na 4 prsty šířku a výšku makového náspu asi 1 cm na celou šířku těsta, odkud chci rolovat. A nesmí to být , hned na začátku těsta , asi 3 cm od kraje, kde začínáš rolovat! Těch višní nemá být moc, to je jen " višnička na dortu" překvapení v puse!
Na tu cestičku z máku, naběračkou, lžící , rukou uložím,srovnám tu směs višní a máku , taky na šířku 4 prsty, tak aby byla navršena, posypu vanilkovým, skořicovým + cukr krystal. Naskládám máslo , aby to hezky prolilo a začnu rolovat. Kdyby to šlo na celé těsto , nepodaří se ti, nebude lístkovat a budou ty višně vypadávat z těsta, při rolování. Dobře, že si se zeptala!
Na tu cestičku z máku, naběračkou, lžící , rukou uložím,srovnám tu směs višní a máku , taky na šířku 4 prsty, tak aby byla navršena, posypu vanilkovým, skořicovým + cukr krystal. Naskládám máslo , aby to hezky prolilo a začnu rolovat. Kdyby to šlo na celé těsto , nepodaří se ti, nebude lístkovat a budou ty višně vypadávat z těsta, při rolování. Dobře, že si se zeptala!
26. 10. 2020 12:20
Veronika.Hrozna: Veru, prosím tě, u toho višňového štrúdlu dáváš višně pouze doprostřed? Já jsem viděla několik variant plnění štrúdlu. Já jsem zvyklá jablka a mák dávat na celou plochu těsta, ale tady u 20dkg višní se mi zdá, že když bych je dala po celé ploše, tak nikde nic nebude.
Přimlouvám se i za foto, jak štrúdl balíš. Já roluji celé těsto, někdo dává jen doprostřed náplň a pak roluje. U jednoho typu štrúdlu dávám náplň doprostřed a těsto podél náplně nařežu ozdobným rádýlkem a překládám.
Přimlouvám se i za foto, jak štrúdl balíš. Já roluji celé těsto, někdo dává jen doprostřed náplň a pak roluje. U jednoho typu štrúdlu dávám náplň doprostřed a těsto podél náplně nařežu ozdobným rádýlkem a překládám.
25. 10. 2020 18:12
Frantiska:
"...se říká termostabilizace a obnáší promytí máku párou o teplotě 100 °C a následné sušení."
No, "fuj" se neříká...
...takže: uf, to sem si voddech
Díky za info
"...se říká termostabilizace a obnáší promytí máku párou o teplotě 100 °C a následné sušení."
No, "fuj" se neříká...
...takže: uf, to sem si voddech
Díky za info
25. 10. 2020 17:48
kdyby nekdo jako ja nevedel, co je to termostabilizovany mák, tak tady je o tom psané :)
https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/...
https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/...
25. 10. 2020 17:26
Ano přesně tento používám, nepáchne, není hořký a do štrúdlu je božský, protože máslo bere, jako houba. Ideální štrúdlový máček. Dá se skladovat dlouho v mrazáku, nestukovatí ! Jiný nekupuji. To není reklama, mák neprodávám!
Myslíte tu fotku toho zbytku na talířku. Tak tu jsem fotila jen v kuchyni , už byla připravena na stole i s patičkou. Rychle jsem patičku uřezala , cvakla dvakrát a ponechala ji svému osudu! Žádné focení a spekulace, jak vyfotit!
Myslíte tu fotku toho zbytku na talířku. Tak tu jsem fotila jen v kuchyni , už byla připravena na stole i s patičkou. Rychle jsem patičku uřezala , cvakla dvakrát a ponechala ji svému osudu! Žádné focení a spekulace, jak vyfotit!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 3 minutami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 18 minutami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 18 minutami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 1 hodinou
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
martinslovak uvařila před 1 hodinou
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Panova uvařila před 1 hodinou
Špenátové palačinky
Macek13 uvařila před 1 hodinou
Velikonoční beránek
Axaaxa2005 uvařila před 1 hodinou
Špenátová polévka se zakysanou smetanou a nivou
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Další recepty
Suroviny: jablko, mák mletý, rozinky, cukr vanilinový, cukr skořice, skořice mletá, cukr krystal, rum, máslo, višně, mák, cukr vanilkový, cukr skořice, cukr krystal, kůra citronová, rum, máslo, těsto listové, víno hroznové, krupice, cukr moučkový, cukr vanilkový, sádlo vepřové
Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xJGE
52 názorů