Panské párance (recept s příběhem)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 609 kJ / 1 819 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,73 g |
Tuky | 5,34 g |
Vláknina | 24,24 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,22 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 380,75 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept nosím v hlavě už několik let. Tuším, že jsem ho viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam jedna starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě. I když mistři vařečky mají mlsné jazýčky a jedli už leccos, tak velmi chválili Tak jsem se k němu konečně rozhodla a můžete ho také zkusit, opravdu jsme si všichni moc pochutnali. Až na ty párance je to vlastně docela jednoduché na přípravu i na suroviny.
Rané brambory jsou běžně k dostání a brynza také. Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť a když k tomu přidáte "handmade" (ruční práce), na výsledku je to znát.
Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.
Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.
Věřím, že budou chutnat i Vám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2020 21:32
11. 7. 2020 21:10
11. 7. 2020 21:01
11. 7. 2020 20:50
Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.
11. 7. 2020 19:05
11. 7. 2020 19:01
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno 19. 4. 2024 14:01
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21
Právě bylo uvařeno:
Listová buchta
Simiisek26 uvařila před 2 minutami
Banánová bábovka
Romca23 uvařil před 16 minutami
Moje houskové knedlíky
petrysek2307 uvařila před 43 minutami
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
oliveh uvařila před 1 hodinou
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Sajik31 uvařila před 1 hodinou
Bramborový chléb
Jana B. uvařil před 2 hodinami
Citronová buchta s tvarohem
tara23 uvařila před 2 hodinami
Jogurtové muffiny
IRBONA uvařila před 3 hodinami
Domácí lasagne
panilek uvařil před 4 hodinami
Perníkové řezy
Panova uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Další recepty
Suroviny: mouka polohrubá, sůl, voda, mouka, brambory rané, slanina, cibule, česnek, máslo, brynza, kmín celý, cibule lahůdková
Panské párance (recept s příběhem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W3EE
6 názorů