Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí klihový sýr podle mojí babičky

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

29. 6. 2020 09:42

Suroviny

Porce: asi 5

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie3 908 kJ / 934 kcal
Bílkoviny68,00 g
Tuky30,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 120 mg
Sodík 800 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy98,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Toto je sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet, nic mezi tím neexistuje. Další foto sýru dodám, jakmile bude hotový.

Abych nekecal, ono se vyplatí udělat i domácí tvaroh. Na knedlíky, na buchtu, je lepší jak kupovaný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hospodyne

29. 6. 2020 16:14

jan.alois: to si nepamatuji. Ale chlebového těsta se dělala " nátěsta", což je totéž. Doma jsme už chléb nepekli, bochníky se nosily k pekaři kousek dál. Každý týden šest pecnů.

jan.alois jan.alois

29. 6. 2020 16:03

hospodyne: A ještě jsem zapomněl. Naše babička vzala ten kameninový hrnek od sýra dala ho na kraj kachlových kamen. To co tam zbylo uschlo a když dělala další sýr zalila ty drobky trochou piva nechala nasáknout a přidala do nového. Tenkrát ještě nevěděla ,že se to v budoucnosti bude nazývat startovací kultura.:-D

hospodyne

29. 6. 2020 15:25

když jsem byla malá, můj pradědeček i dědeček jej snídali každý den a kousek slaniny k tomu. Ani nám to nesmrdělo, aspoň nikdo z rodiny neprotestoval. Zato dnes jej s otcem můžeme konzumovat hlavně v létě a nejlépe až v pergole. Jen sami dva. Nikdo jiný ho už z rodiny nejí, jejich škoda:-)

casino casino

29. 6. 2020 12:08

jan.alois: "... sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet"
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit... :-D

jan.alois jan.alois

29. 6. 2020 11:57

zizala: kupovaný tvaroh nemá žádné bakterie a tak nesýrovatí . Mně kdysi při pokusu zplesnivěl. Snad ještě na farmářském trhu by mohl být kvalitní tvaroh k mání. Lepší je si ho udělat doma.

mika59 mika59

29. 6. 2020 11:29

zizala: Přesně, mám tu stejnou zkušenost. Maminka to dělala, to nemělo chybu, ale z domácího mléka. Já už vyzkoušela několik tvarohů a nikdy to nevyšlo.

zizala zizala (moderátorka)

29. 6. 2020 11:23

Když míval manželův strýc krávu, mívali jsme od něj lahodné mléko, z kterého jsem sbírala fůru smetany a z nedopitého dělávala tvaroh a klihák. Zkoušela jsem ho pak udělat z kupovaného tvarohu, ale asi změnili technologii, nezklihovatěl, zhořknul. ;-(

hospodyne

29. 6. 2020 10:25

:yes::yes::yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mléko, sůl, kmín celý, paprika sušená sladká, pepř, pivo světlé, tvaroh

TopRecepty.cz

Domácí klihový sýr podle mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oxgL