Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Raclette

Raclette je tradiční švýcarský pokrm připravený ze stejnojmenného sýra. Sýr se postupně zahřívá a roztavený se podává například s vařenými bramborami ve slupce nebo pečivem a naloženou zeleninou.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

23. 5. 2020 19:48

Suroviny pro 2 porce

2 porce

Nutriční hodnoty

Energie4 326 kJ / 1 034 kcal
Bílkoviny68,75 g
Tuky82,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 275 mg
Sodík 2,75 g
Sůl6,88 g
Sacharidy4,13 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Manžel přinesl tento týden speciální sýr na raclette a já s překvapením zjistila, že tu recept na tuto velmi jednoduchou švýcarskou sýrovou specialitu není.

Klasickým způsobem jak roztavit sýr, je přidržet rozkrojený bochník aromatického vyzrálého Raclette u nějakého zdroje žáru a roztavenou vrstvu setřít velkým nožem jednotlivým strávníkům na horké brambory nebo tenké krajíčky tmavšího chleba. To ovšem nejspíš nebudeme podnikat, protože neprovozujeme speciální Gastätte, která připravuje švýcarské speciality, ale pravděpodobně si koupíme jedno či dvě balení sýra, který už je nakrájený na silnější plátky.

Je to snadné, rychlé a efektní pohoštění.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mika59 mika59

2. 3. 2022 16:06

Dajda: Tak jsem sýr konečně vyzkoušela s pečenými bramborami. Moc dobré to bylo. Foto přidáno.:-)

jirka123456

7. 2. 2021 14:42

Dobrý den
Raclette je švýcarské jídlo, také oblíbené ve francouzském Savojsku, založené na ohřívání sýra a seškrábávání roztavené části. Raclette du Valais je švýcarský sýr prodávaný speciálně pro toto jídlo. Nebo varianty tohoto sýra gomser, bagnes, orsieres . To jen když tedy opět kopírujete recept tak zkuste uvést aspoň název sýrů dnes se dají celkem snadno koupit v specializovaných prodejnách . Opravdu Raclette považujete za svůj recept .

Dajda Dajda

25. 5. 2020 18:01

cathleen: Prima, děkuji za nápad i za jeho realizaci! :-K

cathleen cathleen (moderátorka)

25. 5. 2020 17:54

Dajda: tak jsem ti to tam přehodila. Je tam méně receptů a nezapadne tam (jako v Bezmasých). ;-)

Dajda Dajda

25. 5. 2020 17:24

cathleen: To mně opravdu nenapadlo! :-O Přemýšlela jsem o sýrových pokrmech, pak jsem zvolila bezmasé, ale grilování by asi bylo výstižnější!

cathleen cathleen (moderátorka)

25. 5. 2020 16:31

Dajda: prima recept :yes: Nepřesunout ho raději do Grilování?

Eja57 Eja57

24. 5. 2020 19:53

Dajda: přesně tak - zažila jsem "rakletový večírek" u přátel a bylo to :yes: za mne lepší než fondue....

Dajda Dajda

24. 5. 2020 19:03

zizala: To je přesně ono, dobré jídlo v dobré společnosti! Povídá se a zároveň připravuje a konzumuje jídlo, vydržíte jíst celý večer a nepřejíte se. Fondue je v tomto smyslu něco podobného.

zizala zizala (moderátorka)

24. 5. 2020 08:59

My občas na chalupě děláme fondue, když se nás sejde víc u stolu. Tohle má víc možností, líbí se mi to :yes:. Taková rodinná nebo i malá společenská událost s dobrým jídlem a povídáním. Našla jsem hezké video:
https://www.youtube.com/watch?v=S1T-eFt6-NQ&t=5s

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

24. 5. 2020 07:00

Dajda: Brambory nám k tomu moc nechutnají, ale dávám na tmavý chleba .Na sýr trošku cibule na půlkolečka, pepř a zapéct. Šoupnout na chlebík a spálit si pusu. :-D

Dajda Dajda

23. 5. 2020 22:14

mika59: Já to vždycky dělala na tzv. pečence, elektrické pečící pánvi s teflonovým povrchem, a pak roztavený sýr nabírala dřevěnou špachtlí.

mika59 mika59

23. 5. 2020 22:01

Dajda: :yes:

Dajda Dajda

23. 5. 2020 22:01

mika59: Ba ne, raclette není fondue, brambůrky se nenamáčejí, sýr se dává na brambory na talíři po malých porcích. Fondue je jedna velká porce pro všechny - ale vypadá to moc hezky.

Veronika.Hrozna: To je ono!

bofinka

23. 5. 2020 21:41

Mam doma neco podobneho https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Raclette-gril... uz nekolik let (tusim tak 15) a funguje perfektne.

mika59 mika59

23. 5. 2020 21:17

yanull: No čajovka asi ne, ale udržuje to teplé..rozpustit, přelít do nádoby a pak takové nové a pevné brambůrky namáčet. Úplně to vidím..;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: sýr raclette, brambory, pepř mletý, okurky sterilované, cibulka

TopRecepty.cz

Raclette

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z7gE