Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mozeček z pýchavky

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

21. 8. 2019 12:55

Suroviny

Porce: 1 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 259 kJ / 301 kcal
Bílkoviny22,54 g
Tuky15,59 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 216 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy12,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Množství surovin je orientační, vařila jsem jen pro sebe.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

22. 8. 2019 14:11

maris: škoda, že jsi smazala, byl alespoň jednoduchý a srozumitelný:yes: Raději bych nechala smazat ten můj "román"!;-)

maris maris

22. 8. 2019 13:32

můj komentář přišel pozdě a nebyl tak obsáhlý, proto jsem ho smazala:-8

MamlajdaD MamlajdaD

22. 8. 2019 13:29

Tak se tady mrkni, jsou tu popsané i náhražky. Já bych to neřešila žádnou ovocnou šťávou, jak je také navrhováno v tom článku, spíš bych se přikláněla k malinko přislazenému červenému vínu, snad i nějakou tou šťávou dochuceného, ale to bych si hodně rozmyslela. Sherry je víno "vylepšené" alkoholem, ale není to tvrdý alkohol. Z netu jsem zkopírovala:
Sherry je oblíbený aperitiv, který se přidává do několika receptů. Používá se na marinády, rozumí si se všemi druhy masa a dochutí i hustou mrkvovou polévku. Je zkrátka všestranné. Co ale dělat, pokud vám v kuchyni dojde? Použijte náhražku!
Internetová encyklopedie sherry popisuje jako druh alkoholického nápoje vyrobeného ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jde o víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát. Tento postup přípravy se liší například od portského vína. Tam se destilát přidává již v průběhu fermentace. (Ve víně tak zůstává vyšší přirozený podíl cukru.)
Sherry, které je používáno při přípravě sladkých i slaných pokrmů, se podává zejména jako aperitiv. Nalezení náhrady v kuchyni přitom není tak docela snadné, protože se nejedná o položku, která je v domácnosti „běžně skladem“. Nemožné to ale není. Na výběr máte hned z několika možností.
Mezi nealkoholické varianty, které sherry aspoň z části nahradí, patří jablečný ocet. Ten může být použit ve stejném poměru, o jakém se v tom kterém receptu hovoří. Ocet přitom dodá vašemu jídlu stejné množství kyselosti a jasu. Výborný je i ocet rýžový vinný. Právě on může sherry zastoupit a přiblížit tak pokrm „originálu“, a to bez obsahu alkoholu. A co dalšího zachrání vaše jídlo?
V případě, že sherry nemáte, kuchaři doporučují vanilkový extrakt, který potravinám dodá jakousi hřejivost a příjemné aroma. Řešením je i pomerančový džus nebo šťáva z ananasu. Opět se jedná o stejný poměr vůči aromatickému vínu. Leckdy pomůže také broskvová nebo meruňková šťáva. U těchto dvou položek však zvažte ředění těchto náhradníků vodou, pokud je nektar příliš silný. Mohlo by dojít k výraznému, leč nechtěnému ochucení pokrmu.
Pochopitelně, že sherry mohou nahradit suchá bílá či červená vína, přičemž charakter každé odrůdy vždy ovlivní recept trochu jinak, a to díky rozmanité kyselosti a hloubce. (Pokud vám víno, které máte doma, přijde suché až moc, přidejte trochu hnědého cukru.) Nebo rovnou použijte italské dezertní vínko Marsala či portugalskou Madeiru. Oba tyto typy se sherry podobají možná ze všeho nejvíc.

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 8. 2019 13:16

magdalenka: No nemám :-D, piju jen suché bílé víno, ale uvidíme, nějak to snad vymyslím :-)

magdalenka magdalenka

22. 8. 2019 13:15

JanaDorazinova: sherry...vyrába sa z vína. Daj trochu koňaku, ak máš, alebo aj bez.

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 8. 2019 12:52

MamlajdaD: Já si jen trochu nevím rady s tou brendy. Nikdy jsem to nepila, ani nevím, jestli to tady koupím :-D

MamlajdaD MamlajdaD

22. 8. 2019 10:23

JanaDorazinová: Jani, já mám fakt receptů na rozdávání, v počítači ve Wordu jich mám vlastnoručně sepsaných a hlavně opsaných z časopisů apod. kolem deseti tisíc. No a ještě nezbytné kuchařky, časopisy, výstřižky atd. Takže jestli ti to pomůže, budu ráda. ;-):-D A když změníš některé ingredience, tak to bude taky moc fajn. ;-):-8 Už se těším na tvůj výtvor, určitě bude skvělý!
Ty recepty sem cpu hlava nehlava, a kdybych je měla všechny uvařit, nemohla bych je stíhat sníst (leda bych si otevřela kantýnu :-D:-D:-D). Tak mám radost, když mi to občas někdo nafotí. :yes::-) A když by někdo potřeboval recept, tak pokud budu mít vhodný, tak ho ráda předám, aby recept sloužil a byl k užitku!;-):-8 (Sáákriš, to jsem ale klaďas, co???;-):-8:-8:-D:-D)
Moc tě zdravím!:-K:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 8. 2019 09:51

MamlajdaD: panečku, ty jsi studnice receptů :-O. Já bych to hned zkusila, ale nemám k tomu všechny ingredience a přečetla jsem si to až teď, když jsem přišla z obchodu. Opíšu si to a určitě zrealizuji. Děkuji!:-K

MamlajdaD MamlajdaD

21. 8. 2019 23:42

Jani, dala bych si hned říct kus pýchavky a zkoušela na všechny způsoby. ;-):-8 Tak aspoň typ pro tebe, zkus si uzpůsobit třeba tento recept, houby se tam krájí čtvrtky, ale pýchavka třeba na kostičky? To by z pýchavky uvařit přece taky šlo!;-):-8 Je to starý recept, tak je tam sice masox, ale nechala jsem to tak v původním znění, ty si už poradíš. Jestli to zkusíš a vyjde ti to (mělo by, jseš šikovná kuchařka), tak sem dej pak receptík podle tvých úprav, změnit můžeš cokoliv, recept je tvůj. :-D:-K
*DUŠENÉ HOUBY PO ANGLICKÉM ZPŮSOBU
800 g hub, 2 lžíce másla, 100 g tlustého od šunky, trochu hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem), lžíci hladké mouky, sklenku sherry a smetany, 1/2 citronu, bílý pepř, sůl, kari koření, petrželka.
Houby nakrájíme na čtvrtky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme kousky pokrájené tučné šunky, cibuli, houby a dusíme podlité vývarem. Přidáme kuličku uhnětenou z másla a mouky a houby tak zahustíme. Vmícháme sherry, citr. šťávu a smetanu, okořeníme a přidáme usekanou petrželku.
Moc zdravím!:-K

tejaja tejaja

21. 8. 2019 19:11

Tak už len tú pýchavku. Tú som v lese nevidela už dávno. :-D Ale recept je super. :yes:

mika59 mika59

21. 8. 2019 16:37

:yes::yes:<3

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 8. 2019 15:10

MamlajdaD: škoda, že nejsi někde blíž. Soused mi je nosí ze zahrady, denně vymýšlím, co s němi, ale jsem za ně fakt vděčná. Jen jsem ho prosila, aby je nenechal dorůst do obřích rozměrů, nedala bych to do ledničky :-D.

MamlajdaD MamlajdaD

21. 8. 2019 13:38

JanaDorazinová: :-8 Tak toto bych si dala hned! :yes::-Q:-D Jednoduchá jídla mám moc ráda, zachovávají chuť použitých surovin, a také je to rychle hotové!:yes:<3;-) Teď ještě kdyby byl kus pýchavky, hned bych šla do toho!:yes::-D Zdravím!:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pýchavka recepty úprava pýchavky recepty z pýchavky pokrmy z pýchavky úprava houba pýchavka polévka recept píchavka top recepty pichavka mozeček pokrm z pýchavek pýchavka na máslem pýchavka jako na mozeček pychavka jako mozeček mozečejk z pýchavky pýchavka jako mozeček recept houby na mozeček pichavka úpravy pokrmy z píchavek pychavka kuchyňská uprava mozeček z z pýchavek kuchyňská úprava pichavky recept na úpravu houby píchavky

Suroviny: houba pýchavka, cibule, máslo, vejce, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Mozeček z pýchavky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g0B9