Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

13. 9. 2019 17:04

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie11 530 kJ / 2 756 kcal
Bílkoviny66,50 g
Tuky192,57 g
Vláknina32,86 g
Cholesterol 299 mg
Sodík 2,61 g
Sůl5,15 g
Sacharidy174,65 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kdyby se mě někdo chtěl zeptat, proč se ta Mistrovská omáčka jmenuje mistrovská, tak to prosím nevím, ten recept není můj, já jsem recept i s názvem jen převzala jako zajímavý do tohoto souboru receptů. (Ale taky mi to trochu vrtá hlavou.)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

5. 10. 2019 22:17

tejaja (moderátorka): Terezko, moc děkuji za vyzkoušení receptu, jsem moc ráda, že jídlo chutnalo!;-):-D Fotky máš - jako vždy - moc pěkné a za ty taky děkuji! :yes:;-)<3
Děkuji za vyzkoušení nejmíň na stokrát :yes::-8:-D:-K a za fotky nejmíň na stotisíckrát! :yes::-D:-K
Já mám s fotografováním pořád ještě problémy, když něco vyfotím, tak se mi fotky do počitače stáhnou nejdřív za tři neděle, :-( nejdřív jsem myslela, že se nepřemístí do PC vůbec, ale ono sice za dlouhou dobu, ale přece jen se natáhnou. No aspoň, že tak.
Ještě jeden dík :yes: a moc zdravím! :-K:-K

tejaja tejaja

5. 10. 2019 21:22

Dnes došlo na karfiolovú omáčku. :yes: Je výborná, ale mala si pravdu, s citrónovou šťavou je chutnejšia. :yes:;-)

MamlajdaD MamlajdaD

14. 9. 2019 01:13

hosta (moderátorka): Máš pravdu v tom, že "K" už bylo posledně, ale tahle květáková se mi tam už nevešla, tak je tady jako pokračování. :-8 A i při tom množství omáček, které mám, tak žádná nezačíná písmenem "L", musela bych si jí vymyslet.:-O;-):-D Tak jsem písmeno překočila, vždyť to řadím podle abecedy jen pro snazší hledání,už jsem přeskočila např. písmeno "E", i když estragonovou omáčku nějakou mám, ale ten recept se mi nelíbil, co nadělám. Přesouvám si recepty v oddílu Omáčky v mém maxisouboru na wordu, abych vyhověla abecedě, např. spousta jich začíná písmenem "O" a slovem Omáčka (taková nebo onaká). tak s tím šoupu pod příslušné písmeno podle hlavní chuťové ingredience, atd, vybírám, které tady nejsou , tedy aspoň ne ve velkém množství, nedávám recepty např. na houbovky, koprovky a další, a fakt se snažím z toho "omáčkového seriálu" udělat něco použitelného. Ale myslím si, že jsem se do toho neměla pouštět, nevím, jestli je to k něčemu dobré (což jsem si ze začátku myslela, že je). Ale vydržím a dodělám to, styděla bych se, kdybych to vzdala v půlce. :-) Asi mi z toho naskočí další vrásky:-D:-D, ale ono už jich je, že se to ztratí;-):-D Tak mi drž palce a já se pokusím to nějak dotáhnout do "zdárného konce". Posílám moc hezký pozdrav!:-K:-K:-K

hosta hosta

14. 9. 2019 00:14

Trochu jsi v tom názvosloví ztratila system;-), od písmene K už tu omáčky byly:-). L je preskoceno schválně?

MamlajdaD MamlajdaD

13. 9. 2019 22:09

bofinka: Děkuji za odpověď a za vysvětlení. :-8 Stejně mi ale zůstává záhadou, proč pod názvem, ve kterém je vyloženě slovo "rakouský" to není nikde zmíněno. Ta omáčka je tedy jakýsi český recept, který vychází z toho původního rakouského?! Ale co nadělám, nebudu nad tím mudrovat, a ať si každý udělá úpravu a dochucení podle svojí chuti. ;-) Měj se moc hezky a zdravím!:-K:-K

MamlajdaD MamlajdaD

13. 9. 2019 21:59

hospodyně: doba se mění a chutě také. ;-) Ono to tak bylo vlastně vždycky, ale člověk si to nechce připustit. Na ty mlaďásky se nezlob, oni už jiní nebudou. :-D (Však oni jim to jejich děti nebo vnuci oplatí, to se neboj:-D). Těm jejich potomkům zase nebude chutnat něco jiného. ;-):-D Buď zdráva a měj se hezky!:-K:-K

bofinka

13. 9. 2019 21:30

MamlajdaD: To neni MUJ recept, je original rakouzsky. V podstate je to ceska krenova omacka s pridanim mletych mandli. Patri tam i smetana, nekdy davaji i zakysanou. V tom pripade pak ji uz nedokyseluji.

hospodyne

13. 9. 2019 21:18

MamlajdaD: k tomu mozečku - myslím, že původ té naší omáčky byl v tom, aby se mozeček využil pro víc lidí. Tenkrát. Bobkový list je tam velmi důležitý, musí být znát. Omáčka se připravuje docela řídká, nakyslá s hrudkami nedokonale rozetřeného mozečku. Ale je fakt, že naše nejmladší generace a "přiženění" už jí k ovaru jen jablečný křen.:-D

MamlajdaD MamlajdaD

13. 9. 2019 20:59

bofinka: Děkuji za komentář. ;-):-8 No já jsem ten recept ve formě omáčky už převzala, a myslím, že k některému masu se i hodí i v těto formě. A co se týká tvého dodatku k ingrediencím, nahlédla jsem do několika receptů na webu a v žádném to uvedené nebylo. No neprohlédla jsem jich zase tolik, takže přijímám tvůj doplněk s tím, že to s tvojí úpravou také může být moc dobré, ale recept měnit nebudu, tento můj odpovídá standartu. Ale vyzkouším příležitostně tvojí úpravu, věřím, že mi bude chutnat. Díky a zdravím!:-K:-K

bofinka

13. 9. 2019 20:40

Mandlový rakouský křen: Patri tam jeste citron nebo jablecny ocet, worcester. omacka podle klasickeho receptu ne. Tim netvrdim, ze recept pokazi ;-)

MamlajdaD MamlajdaD

13. 9. 2019 20:14

hospodyně: Díky za komentář, je zajímavý. U nás se zase mozeček dělal o zabíjačku s vejci, těch muselo být dost, aby se na každého dostal krajíček chleba s mozečkem. Bylo to vlastně první jídlo z pašíka, i když to bylo, jak se říká "do jednoho zubu":-8. Ale než se dovařil ovar, muselo to na tu chvíli stačit.;-) Jinde mozečkem zase prý zahušťují zabíjačkový guláš. Mne zajímá ten bobkový list, ale nevím, jestli by se hodil i do téhle smetanové omáčky, ale myslím, že jo. ;-) Díky a zdravím!:-K:-K

hospodyne

13. 9. 2019 19:32

:-KMozečkovou omáčku děláme při zabíjačce k obědu k ovaru. Přidávám bobkový list, ten je tam hodně důležitý, okyselit octem a nedávám smetanu. K vařenému masu nám moc chutná. Může se přidat i trochu naškrabaných jater. V naší vesnici je to tradiční zabijačková omáčka.:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mozeckova omacka se smetanou

Suroviny: květák, cibule, pepř bílý, máslo, vývar, smetana, solamyl, mandle, mouka hladká, máslo, karotka, cukr, voda, máslo, mouka hladká, mléko, křen, mandle loupané, cukr, omáčka worcesterová, vývar masový, omáčka sojová, cukr, voda, olej, zázvor, cibule, česnek, víno červené dezertní, škrob, vývar, sádlo, cibule, mozeček vepřový, pepř, mouka, kost, smetana

TopRecepty.cz

Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m34n