Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

20. 6. 2019 19:15

Suroviny pro 5

5

Nutriční hodnoty

Energie7 423 kJ / 1 774 kcal
Bílkoviny75,68 g
Tuky50,47 g
Vláknina48,11 g
Cholesterol 140 mg
Sodík 151 mg
Sůl0,16 g
Sacharidy230,79 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Nevím, jaké jsou kroupy perličky, nahradila bych je trhanými krupkami, ty se ještě určitě prodávají. Ale stejně se přimlouvám za tu klobásku nebo uzenku. Jo a hrách může určitě být i žlutý, nejlépe vyloupaný půlený, je za chvilku uvařený a nemusejí se s ním dělat takové ciráty!

Já jsem podobnou polévku nenašla nikde na netu, alespoň strejda gůglík nic nenabídl. A přitom je to dobrý recept na spotřebování zbytku hrachové kaše a když dáte tu klobásku, je to raz dva hotové! Ale recept od proslavené kuchařky jsem napsala v plněm znění podle originálu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

20. 6. 2019 22:26

Eja57: Odpověd na dotaz v komentáři: Jistěže je to tak, ;-) je to v tom smyslu i napsané :-). Ale dělám to tak, že jíšku zaliji bramborovým vývarem a pak přidám brambory a hrách (většinou hrachovou kaši) a celé to mixérem rozmixuji. Pak doředím zbylým zeleninovým vývarem (nebo naopak):-). Je holt jiná doba a paní Sandtnerové se o dnešních technických pomůckách v kuchyni ani nezdálo. ;-):-8 Mně připadá zajímavá ta část o vaření hrachu. No zdá se mi to složité - těch hrnců v hrnci je na mne nějak moc. ;-):-8 Ještě, že dnes máme hrách loupaný:-D:yes:

Eja57 Eja57

20. 6. 2019 21:26

casino: tak tak já to mám s čočkou a čočkovou polífkou:-D

mika59 mika59

20. 6. 2019 21:24

casino: Přesně..Hrachovka a v pátek sekaná nebo mletý řízek..:-)

casino casino

20. 6. 2019 21:21

Eja57:
Vyjma poznámky je to slovo od slova opsané z kuchařky M. J. S., tedy už je to OK, že ;-)
***
" dobrý recept na spotřebování zbytku hrachové kaše"
No, někteří ještě pamatujeme jídla v závodkách či RaJ, kdy jeden den byla hrachová kaše a následujícího dne se podávala hrachovka...:-D

Eja57 Eja57

20. 6. 2019 21:18

Z těch 8 dkg zeleniny ( předpokládám kořenové) a 1,5 l vody uděláme tu zeleninovou polévku, kterou pak naředíme propasírovaný měkký hrách a brambory? Rozumím tomu dobře?

MamlajdaD MamlajdaD

20. 6. 2019 21:06

Eja57: Tak už by to mělo být v pořádku, napsala jsem místo 25 dkg brambor - 25 dkg mléka, což je tedy děsný nesmysl, no nevím, na co jsem myslela, :-D;-)Jsi zlatíčko, že jsi si toho všimla!:-8 Díky a zdravím!:-D

MamlajdaD MamlajdaD

20. 6. 2019 20:55

Eja57: Dík za tvojí všímavost!;-):yes: Hned to dopíšu. Vynechala jsem první dvě položky v ingrediencích:-( Polévku jsem vařila, to ano, ale mám problémy s očima, tak se vloudila chybička a já jí přehlédla, promiň! Ještě jednou dík za připomínku. :yes:

Eja57 Eja57

20. 6. 2019 20:45

V surovinách nejsou brambory, v popisu je "zeleninová polévka" - co je tím myšleno? Podle Tvé poznámky to vypadá, že by se dala smíchat hrachová a bramborová kaše, naředit, přidat klobásku a asi ty houby...? Sandtnerka Tě bude asi chodit v noci strašit:-D. A evidentně jsi recept - a ani tu zjednodušenou verzi v poznámce- nevařila....
Já si to asi ještě tak 5x přečtu, zkusím pohledat ve své Sandtnerce a uvidím - ta její verze by totiž mohla být moc dobrá.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: sandtnerová houbová polévka

Suroviny: brambory, sůl, hrách, soda jedlá, máslo, mouka, cibule, zelenina, majoránka, voda, houba hřib, máslo, kroupy, máslo, pepř, česnek, klobása moravská

TopRecepty.cz

Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Z4V