Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše, jidášky…

Jemné, příjemně sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz. To jsou tradiční velikonoční jidáše či jidášky. Po upečení se ještě horké potírají medem a zchladlé je můžeme jíst jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

11. 4. 2019 11:39

Suroviny pro 20 kusů

20 kusů

Nutriční hodnoty

Energie12 948 kJ / 3 095 kcal
Bílkoviny75,89 g
Tuky110,53 g
Vláknina17,85 g
Cholesterol 940 mg
Sodík 541 mg
Sůl1,28 g
Sacharidy440,19 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Správně bychom měli jidášky pojíst na Zelený čtvrtek k snídani (nebo lépe před východem slunce) – kdo chce dodržet, musí upéct už ve středu večer. Jí se pomazané medem, který symbolizuje sílu, zdraví a soudržnost. Pekla jsem oba plechy najednou, na horkovzduch při 170 °C, asi 15-18 minut.

http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

3. 4. 2024 08:21

Eva_H: děkuji za tak krásnou pochvalu, Evi :-* a moc děkuji i za fotku!

Eva_H

29. 3. 2024 16:13

Dělám jidášky podle tohoto receptu už třetím rokem, ale až teď jsem si založila účet, takže děkuji za tři roky povedených jidášků :)

lleennaa

9. 4. 2023 11:11

Upečeno, sněženo, pochváleno ;-)

Jolca2

6. 4. 2023 15:36

Pekla jsem jen z hladké mouky, z vykynuteho těsta jsem hned dělala tvary a pak dala kynout pod utěrku na plech asi 15 min. Horké jsem potřela vejcem s medem.

Marie Svarcova Marie Svarcova

6. 4. 2023 08:21

:-)<3:yes::yes: pěkný recept, parádní prezentace a ještě dobré poučení :yes::-K

Stanka71

3. 4. 2021 20:27

Skvělé :-)žiju v Německu a chtěla jsem upéct něco typicky českého...a tyto jídášky chutnaly tak, že jsem je letošní Velikonoce pekla už podruhé ;)děkuji za skvělý recept a přeji všem pohodové svátky jara ????????????????

kucharka-pekarka

3. 4. 2021 07:38

Výborné. Doporučuji. :-)

cathleen cathleen

13. 4. 2020 10:20

Elle Guinea: jsem moc ráda <3 za vyzkoušení i foto, díky!

Elle Guinea Elle Guinea

13. 4. 2020 09:24

Vyborne.:yes::yes::yes: Pridavam foto, pokud nevadi.:-D

cathleen cathleen

9. 4. 2020 19:21

Kamila S.: moc mě těší, že jidášky podle receptu tak chutnaly, díky! :-K

Kamila S.

9. 4. 2020 15:58

Vyzkoušela jsem a jsou moc dobré :-).

cathleen cathleen

12. 4. 2019 10:18

mysulka: děkuji, Leničko :-* - mám tohle jarní pečivo velice ráda, těsto je příjemně tvárné a jidášky výborné i třetí den po upečení :-8

mysulka mysulka

12. 4. 2019 07:41

Opravdu jak malované :-):yes::-K

cathleen cathleen

11. 4. 2019 20:28

maiva: děkuju <3

maiva maiva

11. 4. 2019 18:19

Jako malované, skvělá poznámka o vstávání za kuropění:-) :yes::yes::-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jidase jidášky jidase recept jidášky recept recept na jidase velikonoční jidáše top recepty jidáše jidáše ze suchého droždí jak upéct jidášky kdy se jí jidáše co jsou jidaše jidáškx top recept na jidáše zrada jidáše too recepty jidáše jidase top recept jak tvarovat jidáše kdy se ji jidas top recepty velikonoční jidáše recept na jidasky

Suroviny: mouka hladká, mouka polohrubá, voda, máslo, žloutek, cukr, kůra citronová, sůl, droždí čerstvé, rozinky, vejce, med

TopRecepty.cz

Jidáše, jidášky…

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oznk