Žahour - borůvková omáčka
Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.
Suroviny pro 3 porce
3 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 561 kJ / 373 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,53 g |
Tuky | 9,75 g |
Vláknina | 0,15 g |
Cholesterol | 32 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 67,73 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 7. 2012 09:43
Tuhle omáčku už jsem scháněla snad 20let,můj muž jí měl před 45lety na táboře,konečně jsem mu jí mohla udělat a čekám dnes na ohlasy,ale už teď vím že je výborná,díky za ní
9. 11. 2011 16:43
Opravdu výborná dnes jsem ji omylem udělala z ostružin, rozmrazila jsem je v domění, že jde o borůvky, ale omáčka byla stejně dobrá jako z borůvek.Posílám bod.
18. 4. 2011 21:18
Tuhle omáčku nám vždycky dělala naše maminka a byla naprosto vynikající. Opravdu se jí nic nevyrovná
21. 3. 2011 13:18
Naprosto vynikající omáčka k lívancům. Přítel byl nadšený
13. 9. 2010 12:41
to uvařím svojí manželce...
25. 8. 2010 18:11
Martuško, děkuji za odpověď. Jste hodná a dík za odpověď i bezva receptík
25. 8. 2010 16:51
Majko, dovolím si odpovědět za Katku, kompot je bezvadný, zkuste, můžete si tak vyvářet žahour po celý rok .
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
25. 8. 2010 16:40
U nás v Bille mají perník v sáčku přímo nastrouhaný, a mají ho i v menší prodejně potravin ve městě, určitě mají i u vás! když jsem porovnala ceny, vyšlo to na stejno a bylo to bez práce...
25. 8. 2010 16:20
Katko, myslíte, že borůvkovou omáčku můžu udělat i z borůvkového kompotu? Čerstvé borůvky nemám, jenom kompoty. Myslíte, že můžu borůvkový kompot rozvařit a zahustit s perníkem? I když kompotované borůvky nebudou tak tvrdé, ale s chutí bych se mohla k tomuto receptu přiblížit.
25. 8. 2010 16:09
Žahour je opravdu ňamka největší - jen malou připomínku Správně se nezahušťuje solamylem, ale strouhaným perníkem. Perník na strouhání se dá běžně koupit - je to taková tvrdá kostka bez polevy a bez náplně. A to je pak teprve dobrota - to perníkové koření tomu dá šmrnc - žahour pak voní po skořici a po hřebíčku...
14. 1. 2010 13:39
Marti, použila jsem omáčku k dnešnímu obědu na jablkové smaženky od -(tejejy),jen to byly jahody ,borůvky nemám.Skvělá
4. 10. 2009 15:00
Tak tuto omáčku dělávala má babička,když jsme u ní byly na prázdninách a já ji milovala.pořád jsem nevěděla,jak jí dělala,teď konečně vím,jak na todík za ni, my jsme jí mívaly vždy ke svítku(něco jako lívanečky bez marmelády) a to nám moc chutnalonějak mi tento recept uteklposílám bodík
4. 10. 2009 14:00
Děkuji za tento recept. Ještě jsem neochutnal a už cítím tu lahodnou chuť na jazýčku. Na takovém hovězím jazýčku to bude také lahoda. Klobouk dolů. A přeji hodně plusových bodů. Tomáš.
14. 7. 2009 17:04
Mňam +
14. 7. 2009 16:51
To teda musí
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Právě bylo uvařeno:
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 6 hodinami
Vepřová bratislavská plec
MilosCz uvařila před 6 hodinami
Zelné placky
Michalkosar uvařila před 7 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Komtesina uvařila před 8 hodinami
Bezová marmeláda
kubinova.lucka uvařila před 9 hodinami
Cheesecake od Evy
Tynaja uvařila před 9 hodinami
Olejová bábovka
Tynaja uvařila před 9 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
takseptam uvařil před 9 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
HejMira uvařila před 9 hodinami
Houbová omáčka od Daniely
HejMira uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Fast food zdravě i pro děti: Cuketová pizza, krůtí řízečky i tvarohové knedlíčky malé caparty nadchnou
Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Další recepty
Tématické fráze: borůvková omáčka borůvkový rozvar jahodový žahour borůvkový žahour s knedlíky zahour z jahod borůvková omáčka na knedlíky omáčka z borůvek žehour jak se dělá žahour jahodový rozvar recept borůvková omáčka borůvková omáčka na lívance rozvar z borůvek borúvková poleva borůvková omáčka recept žahour jahodový lívance s borůvkovým žahourem žahour z ostružin žanhour boruvkova poleva na knedliky
Suroviny: borůvky, cukr, skořice, máslo, voda, mléko, pudink vanilkový
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
31 názorů