Opečené škubánky
Škubánky - jídlo našich babiček. Ty většinou šetřily časem, tak k obědu byly škubánky na sladko s mákem a zbytek se k večeři opékal na slano. Dnes si většinou pochutnáváme na slané verzi se zeleninovým salátem.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 5 518 kJ / 1 319 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,00 g |
Tuky | 2,80 g |
Vláknina | 23,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,25 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 275,60 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 12. 2021 15:31
rybarka007: Moc děkuji, já nám je dělám často, máme je moc rádi.
30. 12. 2021 15:12
NADEI: Moje babička pocházející z vnitrozemí tomu říkala taky Šusterky. Vy jste mi to připomněla vaším komentářem. Díky
8. 3. 2021 19:22
mimonka: Z uvařených brambor scedím vodu do hrníčku, kastrolek s scezenými brambory vrátím na nízký stupeň zapnuté plotny a vrátím vodu, kterou jsem scedila, do výšky 1,5-2 cm, zasypu moukou a nechám ještě chvíli vařit, aby se spařila mouka. Potom nevyvařenou vodu scedím. Nesmí tam zůstat žádná vda. Pracně je rozšťouchám a pak dodělávám vařečkou, tak dlouho dokuť nejsou hotové. Těsto musí být hlaďoučké a držet hezky pohromadě, jako by jste udělala těsto na knedlíky. Vynikající jsou placičky opečené do zlatova. Nebo z teplých udělat noky, posypat cukrem s mákem a polít máslem. Dá to práci, než se ušťouchají, ale stojí to za to. Před pár dny jsem je dělala, manželovi placičky plním uzeným masem. Nic nemá tak dobrou křupavou kůrčičku jak škubánky.
8. 3. 2021 18:32
ludena: Jen slejte vodu tak aby byly brambory ponořené do 2/3,slivam do hrnečku,kdyby bylo těsto moc tuhé,tak přílejt slitou vodu.
25. 10. 2020 10:21
Diana88: Ano, vždy si odvážím oloupané brambory a mouku. Pokaždé je mám stejné. Minulý týden jsem je dělala, říkám když je dělám: levné, pracné, ale stojí to zato. Než se vypracuje těstíčko, které je hlaďoučké a nechytá kastrolku, tak se opravdu člověk nadře.
24. 10. 2020 16:29
ludena: přesně ????????
14. 3. 2019 19:40
Nadja: Říkáme, že nic na světě nemá tak dobrou, voňavou a křupavou kůrčičku jak škubánky.
3. 12. 2018 15:26
Jako dítě jsem škubánky neměla ráda, ale teď si je občas ráda dám. Milovala jsem jen to opečené z nich - maminka mi opekla velkou placku na celou pánev, já z ní sloupla to opečené a opékalo se dál, pořád dokolečka.
3. 12. 2018 14:29
NADEI: Pro je stále dělám, vzpomenu si vždy na maminku, když nám je dělala.
2. 12. 2018 20:32
ludena: Když jsou brambory uvařené, scedím je, posypu je polohrubou moukou která se musí zapařit. Proto po zcezení tam vracím tu scezenou horkou vodu zpět do výše2 cm. Po 15 miutách vodu co se nevyvařila ještě zcedím a škubánky rozšťouchám.
23. 10. 2018 14:40
upřímně - z té vody jsem dost vedle - jak to mám chápat ? Nalej vylej odlej ...
18. 10. 2018 15:36
vzpomínka na dětství u nás se tomu říkalo šusterka a zapíjeli jsme s podmáslím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 13 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 17 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Právě bylo uvařeno:
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
ctomala uvařila před 27 minutami
Jednoduchý domácí chleba
jitule248 uvařila před 6 hodinami
Marlenka jednoduchá, výborná
611Elenka uvařila před 7 hodinami
Krkovička s kuřetem a žampiony v lorně
Lisa444 uvařila před 8 hodinami
Salát s kuřecím masem
Jitka J. uvařila před 9 hodinami
Bezová limonáda
MagdalenaMarie uvařil před 10 hodinami
Pečené vepřové koleno
Hadryk uvařil před 12 hodinami
Balkánská pomazánka s pórkem
jjirka uvařil před 12 hodinami
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
adamos uvařila před 13 hodinami
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
denitek uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Marie Terezie ujížděla na kávě a ořechovém dortíku a milovala drůbež, především šťavnaté a voňavé kuře à la zajíc
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Opičí chleba jsou vrstvené kuličky z kynutého těsta. Poradíme, jak chutný trhací chléb upéct
Další recepty
Tématické fráze: opečené škubánky opečené škubánky recept škubánky-opečenky bramborové škubánky skubanky opečené opeceny skubanek škubánky recept bramborové škubánky opečené recept na opečené škubánky opékané škubánky opečený škubánky recept na opečené bramborové skubanky opečené brambory recept opečené škubánky ze štouchaných brambory opečeme skubanky škubánky opečenky recep na opecene skubanky opečenky opečené bramborové škubánky škubánky
Suroviny: brambory, mouka polohrubá, mouka hrubá, sůl
Opečené škubánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n4VW
12 názorů