Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

11. 10. 2018 14:18

Suroviny pro 2

2

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 297 kJ / 1 266 kcal
Bílkoviny48,38 g
Tuky18,57 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 520 mg
Sodík 217 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy221,87 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Mám ráda staročeská jídla a toto patří mezi nejoblíbenější v naší rodině. Přesný název neznám, narazila jsem na různé názvy. Každý kraj to nazývá jinak.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Helene Helene

10. 1. 2021 15:09

Tento zajímavý recept neznám. Ale k těm krajovým názvům : pod názvem šmorn dělala moje babička jednoduché jídlo, které se dělávalo v pondělí, neb bývalo velké prádlo. Na trošce sádla se opražila krupice, osolila, zalila rozšlehaným vejcem a podle potřeby vodou a povařila. A v případě žaludečních a střevních potíží byl šmorn pouze za sucha opražená a osolená krupice podlitá vodou.:-(( A to jsme se , my děti, raději rychle uzdravily!;-)

RubyRom RubyRom

9. 1. 2021 17:49

Odeta Wollmanova: Tyto staré recepty jsou velmi dobré a názvy se různí podle krajů. Toto se dá dělat v různých obměnách podle fantazie a to mě baví.

Odeta Wollmanova

9. 1. 2021 16:31

Strouhánek, buď dáváme do polévky místo nudlí, když není zrovna oslava nebo neděle. Jinak opečeme na zpěněné cibuli, jako když děláme rizoto, se zeleninou, masem z polévky, slaninou, jen vaříme kratší dobu než rýži. Možná na zapékání lepší uvařit ve vodě. Jen u těchto starých receptů se u nás sever - muž a jih - já pořád mlátí, teda ne fyzicky, ale on si pod tím názvem nedovede nic představit a navíc se vzteká, protože si nevzpomene jak tomu říkali doma.
Alespoň vím, co bych v Čechách dostala pod názvem kudlanky, ne, že bych si představovala, že chytají ten hmyz, ale to slovo mi zní jako rozšlehané vajíčko v polévce.

helaha

23. 10. 2018 18:17

Znám recept ještě od babičky, říkala tomu tarhona. Jen máme trochu jinou přípravu. Drobení nejdřív opečeme do zlata na sádle a cibulce, pak zalijeme nejlépe vývarem z uzeného masa, přidáme namleté uzené a pomalu vaříme. Taky jedno z našich nejoblíbenějších jídel, ted už je vaříme i s vnučkami, vzpomínka na babičku a dávné dětství.:-):-)

klukodvody klukodvody

12. 10. 2018 18:42

RubyRom:
To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.:-K:-K:-K

RubyRom RubyRom

12. 10. 2018 16:53

klukodvody: Děkuji za připomínku, jako šmorn mi to kdosi pojmenoval, že to zná z dětství. V jedné skupině o vaření na fb jsem se ptala zda tento recept někdo zná a pod jakým názvem. Takže se omlouvám za matoucí název. Ale ať je správný název jakýkoliv, nic to nemění na báječné chuti tohoto tak jednoduchého pokrmu. Myslím, že jsme již pořádně zmlsaní a nezaškodí připomenout si jednoduchá jídla, která byla kdysi často na talíři chudých lidí. Vždy mne překvapí jak dobré to je!

klukodvody klukodvody

12. 10. 2018 13:21

Jen ten šmorn mně trochu mate. Jednak je to císařský trhanec a nebo to co děláš, la s bramborou a proto ta krumple. Ale to nic neznamená, není to kritika jen nad tím přemýšlím. Prostě starý šťouravý kuchař. Ale Tvůj recept mám uložený a díky za takové recepty.:-K

klukodvody klukodvody

12. 10. 2018 13:12

Jeden lepší než druhý. Díky moc. :yes::yes::yes::-K

magdalenka magdalenka

11. 10. 2018 19:09

Krásny recept!

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 10. 2018 18:10

Úplně mám na to chuť!! <3

RubyRom RubyRom

11. 10. 2018 17:55

Izabella929: Moc děkuji, já jsem na tom stejně a na Slovensku kam jezdíme s manželem několikrát do roka si vždy dáváme langoše a halušky.:-K V Bavorsku a Rakousku ten jejich bramborový salát atd.

Izabella929 Izabella929

11. 10. 2018 16:04

Páčia sa mi starodávne recepty. ..rada ich v mojej kuchyni využívam a vôbec mi nezáleží na tom, ktorý štát, alebo kraj reprezentujú...často varím staré slovenské, maďarské, rumunské, ale milujem i českú kuchyňu..:-K:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: šmorn recept recept na šmorn smorn staročeské recepty staročeské názvy jídel staroceske nazvy kudlánky polévka názvy staročeských jídel názvy staročeských jídel jak.se.dela smorn bramborový smorn tipy staročeských jídel kudlany recept kudlánky jidlo recepty staročeských jídel staročeský bramborový trhanec staročeské pokrmy recepty nazvy staroceskych polevek staročeská jídla cesto šmorn

Suroviny: mouka hrubá, sůl, vejce, mléko, sádlo, česnek, kapie, petrželka, pepř

TopRecepty.cz

Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KyQ