Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 87 864 kJ / 21 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 306,56 g |
Tuky | 1 047,12 g |
Vláknina | 110,70 g |
Cholesterol | 3,85 g |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,32 g |
Sacharidy | 2 532,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
5,675 kg suroviny celkem
0,675 kg ztráty
5 kg hotový výrobek 10 ks po 500 g;
125 ks po 40 g
Biskupský chlebíček je výrobek s trvanlivostí 6 dní od svého vyrobení. Výrobek má chlebíčkovitý tvar, cele potažený cukrářskou kakaovou polevou, hladce rozetřenou. Na řezu v jemné, pórovité, světle žluté hmotě je nepravidelně rozloženo různé proslazené ovoce a rozinky. Korpus je kyprý, nerozsýpavý a vláčný. Chuť je po třené vaječné hmotě, proslazeném ovoci, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.
- - - - - - - - - - -
Recept je z knihy Aleny Půlpánové „Cukrářská technologie“ 1. vydání z r. 1993, kde jsem tento recept nalezla. Kniha byla určena pro výuku učebního oboru cukrář.
- - - - - - - - - - -
Někde jsem tady četla dotaz, myslím, že od Srettky, na starý recept na biskupský chlebíček. Proto recept přidávám, aniž bych ho pekla.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 3. 2018 01:14
casino: netvrdím, že toto je nejstarší ze všech rcp, ale myslím si, že může být nejblíže požadavku Kamily. A jestliže se to tak učili učni, tak se stejně asi též vyráběl - a to je to, o co tu jde. Uvidíme, jak bude srettka spokojená, až ho vyzkouší.
- Sandtnerku mám 34. vydání z r.1941, kde, stejně jako v předchozích vydáních, uvádí dva recepty. Ten, který citujete, je sice méně sladký, ale obsahuje máslo. Ten sladší je zase zcela bez tuku (140 g cukru, 4 žloutky, s 1/2 citronu kůru, 3 cm vanilky, 50 g mandlí, 100 g hrozinek, 50 g citronády neb zavařené dýně, ze 4 bílků sníh, 120 g mouky). Každý má své pro a proti.
- Sandtnerku mám 34. vydání z r.1941, kde, stejně jako v předchozích vydáních, uvádí dva recepty. Ten, který citujete, je sice méně sladký, ale obsahuje máslo. Ten sladší je zase zcela bez tuku (140 g cukru, 4 žloutky, s 1/2 citronu kůru, 3 cm vanilky, 50 g mandlí, 100 g hrozinek, 50 g citronády neb zavařené dýně, ze 4 bílků sníh, 120 g mouky). Každý má své pro a proti.
19. 3. 2018 22:12
Tak podle téhle knihy jsme se taky učili ve škole (cukráři)
19. 3. 2018 20:14
Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost Vy račte být živoucí důkaz relativnosti času
Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...
***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez PDP
19. 3. 2018 18:39
srettka: Doufám, že to bude ono, co hledáš. Dej vědět, jak to dopadlo.
19. 3. 2018 18:36
casino: Jak uvádím v názvu i v poznámce, tak kniha je z r. 1993 - od jejího vydání uplynulo již čtvrt století. A určitě to nebyl nově vytvořený recept, ale lety prověřený, když se dostal do technologie pro učně.
Domnívám se, že by mohl Srettce vyhovovat, proto jsem ho sem dala, aniž bych ho pekla. V surovinách pod čarou je uvedeno, že z toho množství je 10 ks po 500 g.
To pečení určitě zvládnete Vy, a přidáte mi fotku, že?
Domnívám se, že by mohl Srettce vyhovovat, proto jsem ho sem dala, aniž bych ho pekla. V surovinách pod čarou je uvedeno, že z toho množství je 10 ks po 500 g.
To pečení určitě zvládnete Vy, a přidáte mi fotku, že?
19. 3. 2018 14:30
Moc děkuji určité vyzkouším
19. 3. 2018 13:39
No a v kolika formách jste pekla?
Nebo snad v kapslu, he?
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá
Nebo snad v kapslu, he?
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá
19. 3. 2018 13:28
Dobrá práce!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 11 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 23 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Právě bylo uvařeno:
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
Marie65 uvařila před 2 minutami
Kynuté těsto na štrúdl
Sei uvařila před 54 minutami
Meruňkový makovec
Petra Dvor. uvařila před 58 minutami
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 12 hodinami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 12 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 14 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 14 hodinami
Zeleninové lívanečky
vendyb uvařila před 14 hodinami
Toastová pizza v troubě
Duchy29 uvařila před 15 hodinami
Rybízovo-jogurtový koktejl
jankohrasko uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: vláčný biskupský chlebíček biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků na plech biskupský chlebíček třený biskupský chlebíček bez snehu lehky biskupsky chlebíček třená biskupský chlebíček alena pulpánová recepty olejová hmota technologie přípravy cukrářského výrobku biskupský chlebíček starý recepty biskupský vláčný chlebíček hrnkový třené na biskupský chlebíček výroba biskupského chlebíček sváteční biskupský chlebíček j biskubsky chlebíček recept biskupský chlebíček z oleje vláčný biskupský chlebíček z bílků vláčný biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků trvanlivost originalni cukrarska kavova zrna recept
Suroviny: cukr moučkový, mouka hladká, margarín, vejce, rozinky, ovoce, kypřící prášek, olej, mouka hrubá, poleva
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
8 názorů