Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselica ze Slavičína

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

30. 12. 2017 20:54

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie2 497 kJ / 597 kcal
Bílkoviny35,81 g
Tuky20,78 g
Vláknina22,02 g
Cholesterol 648 mg
Sodík 4,26 g
Sůl10,53 g
Sacharidy58,35 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Jako přílohu dáváme chleba. Pokud nám to nevadí, můžeme použít i starší, který si do kyselice nalámeme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

AlegroBravo AlegroBravo

31. 1. 2018 20:17

"Quem Deus vult perdere, prius dementat"
casino:
Je ještě něco, co potřebuješ vysvětlit ohledně receptu? :-D

Lenunka Lenunka

14. 1. 2018 15:11

sněhulák: tak co nám řekne Wikipedie:
Polévka (hovorově polívka) je tekuté až mírně husté a nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru.
Je to asi stejné, jako kdyby měl někdo husí kůži z toho, jestli se řekne chleba místo chléb....hovorová čeština se objevuje i v názvech některých receptů :-)

hosta hosta

14. 1. 2018 15:05

sněhulák: každému vadí asi něco jiného - mně zase to, když někdo napadá použití hovorové či krajové češtiny a sám neumí použít čárky ve větě;-)

sněhulák

14. 1. 2018 14:38

AlegroBravo: konečně někdo zavřel té personě co se tak ráda poslouchá, poučuje a uráží kušnu:yes: na receptu nevidím nic nesrozumitelného, spíš mám husí kůži z toho, když polévku nazývá polívkou:no:

casino casino

14. 1. 2018 12:46

"Quod licet Iovi non licet bovi"
AlegroBravo:
Omlouvám se 8-(
No, patrně jsem nedocenil maličkost, že vy jako autor (ad hoc:-! můžete, na rozdíl od mé maličkosti, plácat pod svým rcp čeho se vám zachce, že :-D:-D:-D

AlegroBravo AlegroBravo

14. 1. 2018 11:47

casino: Chce to pořádně číst a nenechat se unášet emocema. Vše podstatné bylo řečené už ve druhém příspěvku. Pokud si chceš povykládat o prospěšnosti zeleniny na pleť našich manželek můžu ti dát odkaz na jiné stránky. :-D

casino casino

10. 1. 2018 12:24

AlegroBravo:
Ale to jste mohl klidně přiznat barvu a já bych byl první kdo by vám to věřil :-) Máme v rodině jednu, která si přečetla o prospěšnosti okurkové masky a sama si okurkovou masku aplikovala na akné... Zní to jako RADIO JEREVAN HLÁSÍ: Ano, dotyčná použila okurky. Ano, ale okurky byly kvašené 8-(:-D
***
No, kdybyste byl kuchařka, tak bych zvažoval vaše těhotenské chutě :-);-):-D Některým by možná šla huba šejdrem, ale čert ví, jaké že zelí používáte...:-K
V posledních letech kupuji zelí v sáčcích; ustřihnu růžek, zelí vymačkám seč mi síly stačí - vodu chytám do hrnku (paní casinová dokonce zelí ještě propláchne vodou). Uvařím polévku a NĚKDY ji dokyselím zachycenou vodou.
***
Nebudu pátrat po příčinách, ale několikrát bylo koupené zelí tak měkké, že ho vůbec nebylo třeba vařit.

AlegroBravo AlegroBravo

9. 1. 2018 15:03

Casino: Mohl jsem klidně napsat, že to vyvařené zelí použila manželka jako masku na obličej na pročištění pórů, přikryla gázou a nechala působit 20 minut. :-D Ale já jsem popravdě napsal, že šlo na kompost. Lepší než do popelnice, co myslíš?
Jinak, porcí je z toho minimálně šest, nehladovíme. :-D

casino casino

3. 1. 2018 20:05

"... to co vyberu je vyvařené a jde na kompost..."
Znám přiléhavější, ale poněkud zemitější citát, kterak naložiti s VAŘENÝM kysaným zelím, leč citovati jej na gastrofóru nelze :-D

AlegroBravo:
Kolik porcí je z uvedené dávky?

AlegroBravo AlegroBravo

2. 1. 2018 19:22

Hosta: Je to přesně tak, jak píše Lenunka.

Lenunka Lenunka

31. 12. 2017 19:37

AlegroBravo: aha, tak to jo :-)

hosta:
máš pravdu, ale na druhou stranu do dlouho taženého vývaru se také dává vyvařit kvůli chuti zelenina, která se nakonec vycedí, tak pokud to má autor takhle vyzkoušeno a je to chutnější, tak proč ne:-)

hosta hosta

31. 12. 2017 18:26

AlegroBravo: hmm - myslím, že kdybyste odebral polovinu zelí, vyždímal tak, aby šel lák do polévky použít všechen, můžete z té nevařené poloviny udělat dost dobrý salát - překrájet, promíchat s cibulkou, přidat trochu oleje ... bylo by to asi lepší využití:-)

AlegroBravo AlegroBravo

31. 12. 2017 18:05

Lenunka: Ono je to tak - dokud jsem si zelí nakládal, tak jsem vpodstatě používal lák a přidal jsem trochu zelí. Když si teď koupím zelí v sáčku, tak mě jde o to vyvařit to zelí, protože toho láku tam holt tolik není, aby tam byla ta kyselost zelí. Takže to co vyberu je vyvařené a jde na kompost a to i přesto, že zelí je odjakživa mým nejoblíbenějším jídlem. Jak už jsem psal, jde mě o polévku - o kyselicu, nechci to mít samé zelí.

Lenunka Lenunka

31. 12. 2017 16:40

AlegroBravo: já se jen zeptám, a co s tím zbylým zelím? Nebylo by lepší vařit teda rovnou jen půlku množství?
Jinak polívka vypadá chutně :-)

AlegroBravo AlegroBravo

31. 12. 2017 14:56

Tak to máme stejné s tím poledním jídlem na Silvestra. Jinak ta polovina zelí zdrhla cíleně :-D. Já tuto kyselicu beru jako polévku, když si budu chtít dát vepřo, knedlo, zelo, tak nezdrhne nic. A to garantuju. :-D
Ale co se týče kyselice, mám ji rád v jakékoliv úpravě - tahle je prostě moje vánoční.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kyselice s hribama kyselica zdrava kyselica s hribama kyselica okurkova kyselica kyselica polivka smetanová kyselica kyselica v chlebu vanocni kyselice příprava kyselica vánoční kyselice s hřibama vařenísušených hřibů do polívky kyselice kyselice s hřiby kyselice z hřibů příprava kyselice okurková kyselice polivka kyselica polívka kyselice kyselica s hřibama recept kyselica ze sušených hrib

Suroviny: zelí kysané, česnek, šlehačka, mouka hladká, cibule, vejce, houba hřib, sůl, cukr, ocet

TopRecepty.cz

Kyselica ze Slavičína

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rrXE