Potrnčené podplameňáky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 830 kJ / 1 871 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,35 g |
Tuky | 9,60 g |
Vláknina | 23,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,02 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 377,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdysi dávno mívaly hospodyně na pečení chleba vyhražený celý den – pekly několik bochníků najednou.
Aby nemusely děti, které jsou věčně při chuti, čekat dlouhou dobu na upečení a pak i důkladné vychladnutí chleba, ještě před samotným chlebem se v roztopené peci z kousků chlebového těsta pekly podplamenice. Většinou okrouhlé nebo oválné placky, sypané solí a kmínem nebo potírané povidly se pekly hned u žhavých uhlíků, kde přes ně občas šlehnul i plamen z dohořívajícího dřeva – odtud název podplamenice.
(Lidové pečivo v Čechách a na Moravě – J.Šťastná, L.Prachařová)
Názvy placek se různí, stejně jako jejich tvar, kraj od kraje, někde i vesnici od vesnice.
Podplameníky, osúchy, chlebovňáky, šupáky, přípalňáky, kotrouše, odchlebníky….no a v Koryčanech to prý bývaly podplameňáky a ty, které se pekly s povidly, byly „potrnčené“.
Můžete si je vyzkoušet z jakéhokoliv oblíbeného chlebového těsta, zcela určitě budou chutnější kváskové než s droždím.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2017 16:13
Super
20. 12. 2017 14:30
zizala, Frantiska: děkuji Manžel by si ti určitě z legrace posteskl, že on to musí všechno jíst a pak se mu smrskává oblečení
20. 12. 2017 14:23
moc zavidim vsem pro koho varis :)
19. 12. 2017 21:16
To je veliká krása
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 5 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 6 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 6 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 6 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 8 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 18 minutami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 1 hodinou
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 1 hodinou
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 1 hodinou
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 3 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 4 hodinami
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 7 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Skromná kuchyně: Placky podplamenice sloužily jako výslužka čeledínům. Takhle snadno je uděláte dnes
Další recepty
Tématické fráze: podplamenice podplamenice recepty recept na podplamenice podplamenice recept kotrouše recept kotrouše recepty co jsou podplamenice podplemenice recept recept kotrouše pečivo podplamenice kotrouše -1 plech recepty kotrouše šupaky recept podplsmenice podplamenice se švestkami podplamenice-recept kotrouše recept kynuté kotrouše-recept kotrouše-recept sladké kotrouše
Suroviny: kvas žitný, mouka žitná chlebová, voda, voda, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, povidla švestková
Potrnčené podplameňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mm29
4 názory