Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Preferment

Hodnocení receptu je 4,3 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

15. 8. 2017 09:12

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 276 kJ / 544 kcal
Bílkoviny17,40 g
Tuky3,01 g
Vláknina4,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy109,54 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Preferment je vlastně předkvašené těsto. Čím kratší dobu bude kvasit, tím větší ždibec droždí můžeme použít. Preferment se dá použít prakticky v jakémkoliv těstě s droždím, kde pak dáme droždí méně, a těsto přesto výborně vykyne, déle vydrží čerstvé a líp chutná i voní.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

8. 6. 2022 13:17

Nie som si istá, či som použila dnes preferment :-D - večer vymiešané - múka, voda, droždie - ale celé množstvo droždia som zamiešala. Ráno zamiesila na chlieb, ten krásne vykysol. Piekla som v remoske - stále skúšam v nej piecť rôzne chleby. Dnes z 750 g múky, z toho 100 ražná, piekla som 60 min., najprv bez prikrytia, po 25 min. prikryté kruhom z alobalu. No nie je nádherný?

magdalenka magdalenka

24. 8. 2020 11:19

cathleen: s prefermentom kamaratim. S pravym kvaskom uz menej, nebavilo ma krmit ho... V pripade potreby vsak uz viem, ako s nim zachadzat, nemam problem. :-D

cathleen cathleen

23. 8. 2020 13:35

magdalenka: děkuji za fotku i velikou propagaci prefermentů! <3:-*

magdalenka magdalenka

22. 8. 2020 13:58

Dnes som zas piekla s prefermentom, 3 g droždia, 200 g pšeničná, 200 g vody. Ráno + 150 g ražná + 300 g pšeničná, voda od oka, trochu som to prehnala s hydratáciou...ale je tak neskutočne dobrý ten chlieb...:-8 pridávam foto, ešte bol vlažný pri krájaní, ale nedalo sa vydržať...

magdalenka magdalenka

1. 2. 2020 16:17

Dnes som piekla chlieb s prefermentom, bez receptu, takže len sem môžem pridať fotku.:-8
Preferment bol z 2 g droždia, 150 g vody a 150 g pšeničnej múky. Ďalej 100 g ražnej a 500 g pšeničnej, 5 g droždia, 2 PL olej a voda už "od oka". Chladí sa na terase, ale viem, že bude skvelý - ako všetko s prefermentom. Až sa divím, že som ho skôr neobjavila. :-8

mata3636 mata3636

15. 8. 2017 16:54

cathleen: ďakujem:yes:

cathleen cathleen

15. 8. 2017 16:13

mata3636: určitě. Tam asi tak nepocítíš změnu v chuti, protože sladké pečivo bývá výraznější chuti běžně (cukr, citron, citronová kůra, vynilka atd.), ale můžeš díky prefermentu snížit množství droždí, těsto lépe pokyne a pečivo bude mít větší objem i delší trvanlivost ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 8. 2017 16:04

cathleen: děkuji.

mata3636 mata3636

15. 8. 2017 15:58

cathleen: takže sa preferment dá použiť aj do cesta na sladko? alebo je vhodnejší len do chleba a pečiva

cathleen cathleen

15. 8. 2017 14:40

Wikki: ano, v něčem si podobné jsou. Ale spíš bych preferment přirovnala nebo zařadila do stejné kategorie jako kvásek z droždí, který umícháme a necháme vykynout ještě předtím, než s ním zaděláme vlastní těsto na buchty.;-)

Wikki

15. 8. 2017 14:35

To je asi jako chleba bez hnětení. Taky kyne alespoň 12 hodin.

hosta hosta

15. 8. 2017 13:12

magdalenka: jsem v pečení nepolíbená, krom pár rohlíků či housek jsem se tomu vůbec nevěnovala - asi v podvědomí proto, že vím, že bych pečivo neměla jíst (vyhovuje mi ketozová dieta, když to vydržím :-D)

cathleen cathleen

15. 8. 2017 13:12

magdalenka: děkuju <3 Preferment kvásek (žitný, s divokými kvasinkami) dokáže částečně nahradit. Pečivo s prefermentem, který 12 hodin kynul, škroby se štěpily na složité cukry a ty zase na jednoduché - něco z toho kvasinky "snědly", něco v pečivu zůstane.....tak tohle pečivo pak chutná jinak než obyčejné, lehounce přirozeně nasládle a tuze voní......nebíčko v papuli :-8

magdalenka magdalenka

15. 8. 2017 12:58

hosta: ja som zatiaľ vo fázi experimentovania - t. zn. preferment aj staré cesto používam "od oka". (Niekedy aj s menším úspechom. :-8)
Cathleen kope vyššiu ligu. Každopádne, preferment mi vyhovuje viac ako kváskovanie.

hosta hosta

15. 8. 2017 12:54

Jana Remkova: no, když nebudu mít s pečením žádné zkušenosti, budu začínat asi s buchtami z pytlíku:-D Ale jinak myslím, že i z textů příspěvku to bude i nezkušenému už jasné

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: preferment co je preferment perferment co to je preferment preferment co je to prefermet preferment příprava preferment co to je pecivo s prefermentom ketozová dieta recepty ketozová dieta co je to preferment katozova dieta preferment recept preferment chleba ako dlho nechať preferment preferment z žitné mouky co je perferment chleb preferment preferment těsta recept

Suroviny: mouka, voda, droždí čerstvé, mouka

TopRecepty.cz

Preferment

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ry7w