Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky
Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Energie | 5 415 kJ / 1 294 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,78 g |
Tuky | 21,07 g |
Vláknina | 14,30 g |
Cholesterol | 14 mg |
Sodík | 12 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 233,40 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta "Špeclovač", ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 2. 2017 15:02
Marie Svarcova: Fuj to se mi ulevilo, já vím že původní název je spätzle, ale on tomu taky může někdo říkat podle halušek s brynzou a špekem
20. 2. 2017 13:05
Drobek: prostě jste skvělý
20. 2. 2017 13:04
zizala: vím, že jsou špecle z Německa ale psala jsem , že my tomu tak říkáme podle špeclovače - Prosím Vás není to jedno ? Hlavně že všem chutná Mějte se hezky .
20. 2. 2017 12:18
Ta pomůcka je šikovná, používám ji na halušky. Ale název špeclím nedala ta pomůcka, je to staré jídlo z německých zemí a má svůj ustálený recept. Toto nejsou špecle. To je podobné, jako by někdo lívancům říkal palačinky
20. 2. 2017 10:49
drakoska: To že je to v Topkách ještě neznamená, že je to správně. Ale pro mně za mně, říkej si tomu jak chceš, podle starých kuchařek je to jak jsem řekl já.
Přiznávám ale, že názvy jsou krajové tak jako recepty a mohou se dost lišit.
Přiznávám ale, že názvy jsou krajové tak jako recepty a mohou se dost lišit.
19. 2. 2017 22:04
Drobek:
19. 2. 2017 20:03
drakoska: díky , hezký večer
19. 2. 2017 20:02
Anna Kocikova: Aničko děkuji, bylo to moc dobré- ten název mám už 20 let vžitý a když jsem pár let bydlela na Moravě říkali tomu halušky ( vím, že jsou jiné ) a každý kraj stejnému jídlu říká jinak, myslím, že důležitější než název je chuť . Mějte se moc hezky
19. 2. 2017 19:58
Drobek: Chodím na mítinky, kde se vaří ve spec. nádobí a tam se tomu říká špecle bramborové, špecle vodové, špecle tvarohové atd. proto, že je to dělané přes "špeclovač" . Jelikož už tak vaříme 20 let máme ty názvy vžité - omlouvám se . Hezký večer
19. 2. 2017 17:42
19. 2. 2017 13:46
Do názvu bych raději dala"střapačky"(až pak ten zbytek v závorce)ale,Maruško,jídlo na talíři vypadá velice hezky a věřím,že jste si pochutnali
19. 2. 2017 11:42
Drobná připomínka, špecle a halušky nejsou totéž, do špeclí nepatří brambora.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 3 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 4 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 8 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 9 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Celerové hranolky z trouby
Tynushka12 uvařila před 2 hodinami
Brokolicovo-sýrové kuličky
Happy.mom uvařila před 2 hodinami
Vepřová kolena pečená
Mazlik123 uvařil před 2 hodinami
Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka
Swarofka uvařila před 2 hodinami
Nejlepší špenát
simei uvařila před 4 hodinami
Kefírová buchta - rychlovka
janatka uvařil před 4 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Pepynn uvařila před 4 hodinami
Polévka s pohankou a kopřivami
spinner uvařila před 5 hodinami
Boloňské špagety
Jiří Krejča uvařil před 5 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Ellen1 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak udělat špenát na pánvi? Dáte přednost čerstvým listům nebo mraženému protlaku?
Další recepty
Tématické fráze: špecle se zelím špecle s brynzou recept špecle se slaninou a zelím halusky se skvarkama střapačky se zelim špecle recept halušky se zelím špecle se zelím a uzeným výroba špeclí halušky recept speclovac recept na špecle s uzeným a zelím halušky se zelím a škvarkama recept na halušky halušky ze zelím a skvarkama jak se vaři špecle specle kuchar od plotny jak vyrobit špecle výroba špecle špecle se zelím a slaninou
Suroviny: mouka hladká, sůl, olej, voda, brambory, cibule, zelí kysané, sádlo, cukr, kmín drcený, škvarky
Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rvvq
12 názorů