Scarlett
Suroviny
Porce: 8 dortových porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 12 014 kJ / 2 871 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,25 g |
Tuky | 85,02 g |
Vláknina | 22,50 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 495 mg |
Sůl | 1,77 g |
Sacharidy | 437,05 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdo by neznal slavnou filmovou adaptaci románu Margaret Mitchellové o osudech svéhlavé Scarlett O´Hara, jižanské krásky, ve víru americké občanské války. Možná, že se vám vybaví kniha nebo slavný film oceňený osmi Oscary, v hlavních rolích s V. Leighovou a C. Gablem, anebo později natočená čtyřdílná minisérie, kde jsme v hlavních rolích mohli shlédnout úžasnou Joanne Whalley a Timothy Daltona. Dramatický milostný příběh Scarlett O´Hara a Rhetta Butlera si jistě vybaví všichni. Krásná a hrdá, temperamentní, přitom svéhlavá, sobecká a panovačná. Tak právě taková je Scarlett.
Více a podrobněji zde
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 10. 2016 18:58
cathleen: woman:
I jen se tu bavte dál, možná to zajímá nejen mě
S lecčím by se dalo polemizovat (trvanlivost PDP, okamžitá reakce sody b.) ale avšak "...zelený je strom života"
Ano, soda b. se rozkládá nejen teplem, ale i vlivem nízkého pH. Existuje potom logické vysvětlení pro hafo rcp se sodou b., kdy se těsto se sodou b. NECHÁVÁ ODPOČINOUT i několik dní
Např. "Perníčky"!
U nás jsou hájemstvím paní casinové..., recepty jsou plné sody a ač je skladování TĚSTA proti vší logice, tak se to tak dělá celé věky a funguje to
No, prý to funguje... Naše perníčky by šly po upeční sqěle použít místo asfaltových holubů
I jen se tu bavte dál, možná to zajímá nejen mě
S lecčím by se dalo polemizovat (trvanlivost PDP, okamžitá reakce sody b.) ale avšak "...zelený je strom života"
Ano, soda b. se rozkládá nejen teplem, ale i vlivem nízkého pH. Existuje potom logické vysvětlení pro hafo rcp se sodou b., kdy se těsto se sodou b. NECHÁVÁ ODPOČINOUT i několik dní
Např. "Perníčky"!
U nás jsou hájemstvím paní casinové..., recepty jsou plné sody a ač je skladování TĚSTA proti vší logice, tak se to tak dělá celé věky a funguje to
No, prý to funguje... Naše perníčky by šly po upeční sqěle použít místo asfaltových holubů
31. 10. 2016 12:09
woman: je to jiné, ano. Jestli chceš, napiš mi vzkaz, mžeme si předat zkušenosti
31. 10. 2016 11:53
cathleen: Abych ti pravdu řekla, dívala jsem se, že máš na stránkách pečení chleba v remosce, tak právě o to se již několik týdnů pokouším to upéct v remosce. Různé druhy chleba, byť si dělám kvásek, ale tak je to přece jen jiné pečení, než v troubě.
31. 10. 2016 11:46
woman: jezusku, to nejsem! A pokazila jsem toho v průběhu let pečení a vaření také dost, ale snad se z chyb i poučila
31. 10. 2016 11:32
cathleen: Jsi profesionál, takže vlastně se dá čekat, že nic pokazíš.
31. 10. 2016 10:47
woman: díky za vyčerpávající odpověď
Se sodou peču občas také, mnohem méně, než s práškem do pečiva. Ale i u ní jsem celá léta zvyklá vmíchat ji do části mouky a s ní i do pečiva - dělám s ní většinou jen moučníky, které rozmícháš, hned vyliješ na plech a šoupneš péct do trouby. Těsto mi tedy zkypří i tak; velmi dobře-)
Se sodou peču občas také, mnohem méně, než s práškem do pečiva. Ale i u ní jsem celá léta zvyklá vmíchat ji do části mouky a s ní i do pečiva - dělám s ní většinou jen moučníky, které rozmícháš, hned vyliješ na plech a šoupneš péct do trouby. Těsto mi tedy zkypří i tak; velmi dobře-)
31. 10. 2016 10:19
cathleen: Obvykle používám při pečení jedlou sodu - tj. sodu bikarbonu, ale tu, kterou lze dostat v prášku v lékárně. Jak soda bikarbona, tak prášek do pečiva (obsahuje také malé množství sody b.) vytváří oxid uhličitý, ten tvoří kapsičky vzduchu a těsto kypří. Jsem zkrátka zvyklá tak moc používat sodu b., že jsem pak napsala, že i prášek do pečiva dát na závěr. U sody totiž, když ji dáš do pečiva, tak vznikne chemická reakce, při které vznikají bubliny oxidu uhličitého hned, jakmile přísady smícháš. U prášku do pečiva (obsahuje i vinný kámen a dehydratujicí látku např. škrob), tak vznikají kypřicí látky (tj. oxid uhličitý) až tehdy, když se zvýší teplota - tedy, když dáš péci. Já preferuji sodu, můžeš jí skladovat dlouhodobě, na rozdíl o prášku do pečiva (ten je tak na 3 měsíce) a mám s ní výborné zkušenosti. Jinak máš pravdu, že se v literatuře vyskytuje plno doporučení, že prášek do pečiva promíchávají s moukou.
30. 10. 2016 19:06
Jako dort bych to neřadila, spojitost se Scarlet nechápu vůbec Spíš půjde o reklamu pro vlastní stránky.
30. 10. 2016 14:14
Do "Šalamouna" v jeho lepší verzi, chybí tomuto receptu cukrovo-kakaový roztok s destilátem vyrobeným z cukrové třtiny
No a v té nejlepší verzi tomu chybí strouhaná Margotka
No a v té nejlepší verzi tomu chybí strouhaná Margotka
30. 10. 2016 13:16
Název Šalamounovy řezy jsem chápala, Šalamoun byl chytrý král a moučník je chytře jednouchý a rychlý. Co s ním má ale společného Scarlet? To není rýpání, jen ráda přicházím věcem na kloub
30. 10. 2016 11:31
Takže vlastně Šalamounovy řezy, Buchta z Hery či Vařená buchta, jen upraveno pro menší formu
Chci se zeptat, jaký význam má přidání samotného prášku do pečiva až zcela na závěr? Ve všech kuchařkách ho radí vmíchat do mouky (nebo části mouky) a s ní přidávat do těsta, že se tak zcela rovnoměrně rozptýlí....ty to děláš jinak. Proč?
Chci se zeptat, jaký význam má přidání samotného prášku do pečiva až zcela na závěr? Ve všech kuchařkách ho radí vmíchat do mouky (nebo části mouky) a s ní přidávat do těsta, že se tak zcela rovnoměrně rozptýlí....ty to děláš jinak. Proč?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 3 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 7 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 8 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 8 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 8 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 8 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 9 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
Další recepty
Tématické fráze: skarlet dalton film scarlett kniha receptů dort skarlet skarlet . filmy skarlet joanne whalley scarlet řezy řezy scarlett vyznam jmena scarlett dort šalamoun scarlett řezy jak krájet kokos na povrchu moučníku jen pro formu význam šalamoun poleva význam prosáte kakao jahodový recept džem bez chemických přísad
Suroviny: tuk hera, cukr krupice, voda, kakao holandské, vejce, kůra citronová, mouka, prášek do pečiva, kokos strouhaný, marmeláda pikantní
Scarlett
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9vR
11 názorů