Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2015 13:14
danulik: Bibinka má pravdu,co rodina,to jiná rajská.U nás se dělá k plněným paprikám a musí v ní být smetana
22. 12. 2015 13:09
danulik: A ako vieš, čo je pravá? Lebo tak varíte vy ? Neexistuje pravá ani ľavá Aký kraj, taký mrav, u nás sa varí vždy sladká, bez ohľadu na to, či je s masom, plnenou paprikou a pod. Keď pred rokmi začali v školských jedálňach variť na slano, deti to nejedli, neboli zvyknuté. Museli sa vrátiť k starým normám a variť to, ako sa varí u nás. Každý varí tak, ako je zvyknutý.
22. 12. 2015 13:00
danulik: Danulíku, každý dělá rajskou tak, jak mu chutná, jak je zvyklí a nebo tak, jak to dělali jeho předci a název má rajská omáčka, nikoliv pravá rajská a myslím, že žádná pravá neexistuje. Nám tato chutná nejvíc a proto jí dělám,což neznamená, že to tak musí dělat každý....Svíčková má také 100 podob a žádná není "ta pravá"
22. 12. 2015 12:37
Pravá paradajková omáčka sa varí tak, že sa na tuku (masle, oleji, sádle) spení cibuľa, orestuje sa na nej prešpikované hovädzie mäso, pridá sa pretlak, koreňová zelenina a koreniny a prikryté sa dusí, alebo pečie v rúre, kým mäso nezmäkne. Zelenina sa v omáčke rozmixuje a nezahusťuje sa múkou. Zelenina ju zahustí dostatočne.
2. 12. 2015 06:56
skuste prosím přidat i bazalku. Nemá to chybu.
2. 11. 2015 13:53
U nás rajskou všichni mají rádi. V létě používám rajčata, v zimě rajčatové pyré v krabičkách (rajčata nemají takovou chuť jako v létě).Na másle s trochou oleje odělám cibuli, přidám celý pepř, nové koření, bob. list, celou skořici,hřebíček, lehce opeču a přidám mouku . Pak přidám pyré a vývar a když mám po ruce červené víno, tak přidám i skleničku vína).Vařím cca 20 min, přecedím a ochutím citronem a osladím medem.Celý citron ani papriku nedávám. Dávám bodík.
11. 4. 2015 11:05
cathleen: já koření (krom základního - bobk.list,nové koření a celý pepř v čajítku) nahrazuji perníkovým kořením od Vitany a je to přesně onohttp://vitana.cz/produkty/koreni/korenici-smesi/pe...
11. 4. 2015 07:55
ASsi to bude krajové...nebo lišit se rodinu od rodiny. Z dětství pamatuju jak voňavou rajskou omáčku, tak polévku od maminky, ve které voněly hřebíčky i skořice. Škoda, že jsem si na polévku nevzala recept...
11. 4. 2015 07:48
U nás sa robí aj paradajková omáčka aj paradajková polievka nasladko. A nedáva sa do nej nič okrem soli, klinčekov a cukru.
http://www.toprecepty.cz/recept/6047-rajska-polevk...
http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
http://www.toprecepty.cz/recept/6047-rajska-polevk...
http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
11. 4. 2015 07:08
sikulka7: Kečup do rajské nepatří v žádném případě. Skořice tam patří, ale dává se celá skořice na začátku spolu s dalším kořením. Celá skořice je méně aromatická než mletá.
10. 4. 2015 23:36
Ano, moje rodina taky miluje rajskou, nedávám skořici ani papriku, zahušťuju máslovou jíškou a perníkem a rajčatový protlak s kečupem patří až na konec, nevařím, jen zahřeju k bodu varu.
10. 2. 2014 15:33
pekne.delano s laskou
9. 1. 2014 17:50
Každý jí má nějak jinak vytuněnouDnes u nás byla taky túze oblíbená rajská Já zase třeba koření proháním horkým tukem, než na něj hodím cibul. Aby se z něj uvolnily vůně a chutě. Cibule taky hodně. Tymiánem nešetřím a vůbec vším kořením do rajské. Skořici, citron a papriku tedy nedávám. Taky protlaky dávám dva 250ml, aby byla echt rajskáA jíšku dělám na začátku.
Co člověk, to rajská
Co člověk, to rajská
9. 1. 2014 17:27
omáčku jsem vyzkoušela, je dobrá. Jen jsem dávala jiné poměry koření, dochucovala citronem.
Jak příše předcházející ner. kuchařka, že jí omáčka zhořkla, myslím, že to udělal citron s kůrou, když máte větší citron i s kůrou a déle vaříte vždy to zhořkne. Já nedávám s kůrou, okrajuji, nebo pouze dochucuji. Mně se to jednou stalo u šípkové, kterou jsem dělal k divočákovi.
Jak příše předcházející ner. kuchařka, že jí omáčka zhořkla, myslím, že to udělal citron s kůrou, když máte větší citron i s kůrou a déle vaříte vždy to zhořkne. Já nedávám s kůrou, okrajuji, nebo pouze dochucuji. Mně se to jednou stalo u šípkové, kterou jsem dělal k divočákovi.
6. 11. 2013 13:54
skjaninka:díky, jsem ráda, že chutnala
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 9 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 21 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 21 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 22 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
BUBLANINA ovocná
Frana74 uvařil před 7 hodinami
Extra rychlé lívance
aknorew uvařila před 9 hodinami
Řezy s Vitacitem
ruckovalucie uvařila před 10 hodinami
Domácí krtkův dort
Martina3 uvařila před 10 hodinami
Vepřová kotleta ve smetanovo hořčičné omáčce
Lucie1001 uvařila před 10 hodinami
Pejsci - křehké sušenky z kondenzovaného mléka
Saratice uvařila před 10 hodinami
Zelené smoothie s jogurtem
Valis uvařila před 10 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Le.e.nka uvařila před 11 hodinami
Kuřecí plátky na houbách
Pavlat.R uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejoblíbenějších omáček: Dáte přednost hříbkové s těstovinami nebo klasické svíčkové?
Jídelníček z filmu Pelíšky: K snídani čaj a loupáček, na večeři rajská nebo knedlíky s vajíčkem a okurka
Desatero rad na téma rajská omáčka: Uvařme poctivou českou klasiku tak, aby byla dokonalá
Další recepty
Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty recept rajska omačka jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept recept rajska rajská omáčka top recepty jaké maso na rajskou recepty na rajskou omačku recept na rajskou rajská omáčka s masem rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka
Suroviny: maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
180 názorů