Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský pečený kucmoch

Jde o dozlatova upečenou placku z tenoučkých plátků brambor, která se po upečení potře česnekem rozetřeným se solí, zalije vajíčky rozšlehanými v mléce či smetaně se špetkou majoránky a ještě jednou krátce zapeče. Je to skutečná pochoutka.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

23. 11. 2016 13:44

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie2 167 kJ / 518 kcal
Bílkoviny24,46 g
Tuky32,05 g
Vláknina5,56 g
Cholesterol 538 mg
Sodík 252 mg
Sůl0,52 g
Sacharidy30,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kucmoch se někde (zvláště v Polabí) říká škubánkům. Ale původní kucmoch, tak jak se vaříval od nepaměti, jsou brambory, upečené s česnekem a majoránkou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

pohoda.b@post.cz

9. 1. 2021 11:58

Tak toto jídlo máme za selskou omeletu! Opeču brambory na sporáku z obou stran na sádle,pak zaliji vejci a ochutím. Je to mnohem rychlejší a stejné. Může se přidat šunka nebo žampiony, to záleží na fantazii a chuti.

123Rony321 123Rony321

11. 2. 2020 15:24

Škubánky, v západních Čechách též kucmoch nebo kucmouch, je české jídlo z brambor. Někdy se škubánkům říká trpalky. Oloupané brambory se uvaří, zbytek vody se slije, trocha se nechá u dna a zasypou se hrubou moukou která se obráceným koncem vařečky "zašťouchá, neboli udělá se několik "šťouchů" do brambor. Poté se to pod pokličkou nechá na slabém ohni asi 20 minut propařit. Hotová hmota se vařečkou prohněte a lžící se vykrajují bochánky, které se škubnutím ruky v zápěstí pokládají na talíř a tak vzniknou známé škubánky. Podávají se sypané mákem s cukrem a polité převařeným máslem, za dávných časů, případně v jiných krajích také prachandou či pracharandou, což jsou sušené hrušky, v hmoždíři na prach utlučené

sikulka7

3. 2. 2020 12:06

Ano, toto jídlo znám z dětství, jen nám to děda dělal trochu jinak. Opekl bramborové koláčky přímo na plátu kamen, nasypal do mísy, přidal lžíci sádla a rozetřený česnek se solí. My děti jsme to milovaly a děda nestačil vyrábět.

Věra

25. 11. 2016 20:47

Kucmoch jsem nikdy nedělala,ale protože miluji brambory ,tak to vyzkouším
:-K

maiva maiva

24. 11. 2016 20:06

Vzpomínky na mládí:-D:yes::yes: prima

Simona Skolakova Simona Skolakova

23. 11. 2016 20:21

Kucmoch,kucmoch ten já ráda,knedlíky nerada♫♪♫♪,tak se to zpívá v písničce:-D;-)hned mi napadla, jak jsem to slovo uviděla:-Dještě jsem to nikdy nedělala ani nejedla,tak to napravím<3;-):yes:

maris maris

23. 11. 2016 20:19

Já znám pod jménem kucmoch / kucmouch / jen škubánky - je to ta klasika " sedm šťouchů do kucmouchu ";-):-)
ale tohle si mi taky moc líbí:-):yes:

cathleen cathleen (moderátorka)

23. 11. 2016 20:13

Kucmoch je úúúžasný! Určitě vyzkouším, díky:-!:yes::yes:

houba houba

23. 11. 2016 15:23

S česnekem, smetanou, ale bez vajíček, peču já. Každopádně je to výborné, jako snad všechno z brambor. Jen si na to občas vzpomenout, že? Dám si to někam na oči!

hosta hosta

23. 11. 2016 14:12

spagetka: jo, taky, tohle je ten původní nejjednodušší:-)

spagetka spagetka

23. 11. 2016 14:04

U nás se naslano do tohoto kucmochu přidávali i škvarky a kysané zelí.:yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

23. 11. 2016 13:58

Jednoduchý,i na suroviny nenáročný recept,který se mi líbí:-K:yes:Takto připravené jsem ještě nikdy nejedla:-8

zizala zizala (moderátorka)

23. 11. 2016 13:50

O chuti vůbec nepochybuju, jednoduché recepty jsou moc fajn. Taky znám kucmoch jako škubánky, máš asi nějaký ještě starší zdroj informací ;-):yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kucmoch co je kucmoch kucmoch recept kucmouch staročeské škubánky) staročeské recepty z brambor recept na kucmoch staročeské recepty kucmoch s jablky co je to kucmoch kucmoch se zelím staročeský bác kucmoch se zelím recept recept kucmoch staročeské škubánky kucmouchy kunmoch kicnoch recepty-kucmoch recepty kucmoch

Suroviny: brambory, sádlo, česnek, sůl, mléko, vejce, majoránka

TopRecepty.cz

Staročeský pečený kucmoch

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9ERZ