Australský bramborový chléb Damper
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 11 938 kJ / 2 853 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,31 g |
Tuky | 46,70 g |
Vláknina | 22,85 g |
Cholesterol | 194 mg |
Sodík | 5,21 g |
Sůl | 14,84 g |
Sacharidy | 492,49 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v Bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.
A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 8. 2016 13:15
25. 8. 2016 21:45
25. 8. 2016 20:09
25. 8. 2016 19:35
25. 8. 2016 16:27
24. 8. 2016 19:30
24. 8. 2016 19:03
24. 8. 2016 16:47
24. 8. 2016 15:46
Proč nejdřív na vymazaný plech a potom zase přendat na plech s pečícím papírem ?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 19 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 38 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 57 minutami
Fit salát
Přidáno před 13 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 1 hodinou
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 2 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 10 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Apríla si z lidí dělají i světoznámé firmy: Dokazuje to burger pro leváky, čokoládová majonéza nebo nápoj zvyšující IQ
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Další recepty
Tématické fráze: bramborový chléb recept na chleba recept na domácí chleba bramborový chleba chléb damer bramborový chléb recept bramborový chleba recept damper sodu bramborové recepty recepty na chleba recept vyroba chlebu na ohni bramborovo kukuřičné bulky název australských bramborů křupavý chléb s chia semínky recept recepty křupavý chléb s chia semínky
Suroviny: mouka, prášek do pečiva, sůl, cukr, kmín drcený, máslo, brambory moučné, podmáslí, voda, maso uzené
Australský bramborový chléb Damper
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MV5m
9 názorů