Žitné dalamánky
Suroviny
Porce: Asi 20 ks - dle velikosti
Nutriční hodnoty
Energie | 8 547 kJ / 2 043 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,30 g |
Tuky | 14,78 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 18 mg |
Sodík | 6,53 g |
Sůl | 16,30 g |
Sacharidy | 395,96 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou,) zkusila jsem v ní a šlo to.
Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 5. 2009 20:43
Mirčo, dalamánky určitě vyzkouším, už mám uloženo.
Posílám bodíka.
Posílám bodíka.
27. 5. 2009 15:39
Suzannatak už jsem ti připsala do receptu jak na to při ručním zpracování(nebo robotem).Snad jsem pomohla a budu ráda když dáš vědět jak se povedly.
27. 5. 2009 14:18
suzano, určitě bych to těsto udělala klasicky úplně stejně, jak třeba na koláče, to znamená kvásek, mouka a vše, co je zde napsáno a propracovat vařechou. Já mám dojem, že ani autorka nemá vlastní pekárnu a já jsem donedávna dělala těsto v ruce. Takže, pokud už jsi někdy dělala kynuté těsto, tak dej vše, jak je napsáno a kvásek zvlášt, aspoň já ho tak vždycky dělala. Je napsaná voda, nebo mléko. Použij asi spíš mléko.
27. 5. 2009 13:51
Take patrim k tem, co nevlastni pekarnu, presto bych tyhle dalamanky rada vyzkousela, protoze vypadaji naprosto uzasne S kynutym testem mam pramalo zkusenosti, proto bych zdejsi kucharinky pozadala o radu, jak na to, pri rucnim zpracovani. Predpokladam, ze se nejdrive udela kvasek, necha se tak 15 minut kynout, prida k ostatnim ingradiencim a vypracuje vlacne testo. A jak dlouho to pak mam jeste nechat kynout? Hodinu? Prosim poradte
27. 5. 2009 08:17
DzungiloJak už jsem psala v poznámkách tento recept je určen pro ruční zpracování,jen já jsem ho zkusila v pečce co to udělá(rozbil se mi totiž robot).Jinak pekárnu také osobně nevlastním a veškerá těsta zadělávám buď ručně nebo robotem.Zadělá se to stejně,jen u pekárny je ta úleva že ti vytvoří klima pro kynutí a člověk nemusí hledat teplé místo po bytě.
Je to přesně jak píše TejajaDřív takového nic nebylo a taky se peklo o stošest.Tak se neboj,zkus a dej pak prosím vědět jak chutnali
Jano R.opravdu zkus i jiné mouky-celozrnnou,žitnou,grahamovou,..stojí to za to.Ta chuť je vždy jiná,daná typem mouky a je to opravdu dobréJestli máš strach,zkoušej přidávat po troškách-nahradit třeba 50g hladké mouky celozrnnou,..a ucítíš na jazyku tu proměnu.
A děkuji všem za pochvalu
Je to přesně jak píše TejajaDřív takového nic nebylo a taky se peklo o stošest.Tak se neboj,zkus a dej pak prosím vědět jak chutnali
Jano R.opravdu zkus i jiné mouky-celozrnnou,žitnou,grahamovou,..stojí to za to.Ta chuť je vždy jiná,daná typem mouky a je to opravdu dobréJestli máš strach,zkoušej přidávat po troškách-nahradit třeba 50g hladké mouky celozrnnou,..a ucítíš na jazyku tu proměnu.
A děkuji všem za pochvalu
27. 5. 2009 07:31
dzungila, všetky recepty, kde sa používa pekáreň, dokážeš v pohode urobiť aj bez nej. Pekáreň je v obehu posledných pár rokov, dovtedy o nej nikto nepočul, a chleby sa piekli, koláče miesili a kysnuté cesto kyslo Ja každé kysnuté cesto robím už 35 rokov v robote, slúži mi ešte stará ETA 022, na ktorú doteraz dostať v pohode náhradnú diely. A mnoho ľudí nemá robot a miesi cesto ručne. Ide o obyčajné kysnuté cestá, len sa podľa potreby menia dochucovadlá. Takže sa neboj, pekáreň-nepekáreň, rob si všetky recepty po svojom. Uvidíš, že to bude v pohode. Je jedno, kto cesto vymiesi, či pekáreň, či robot alebo tvoje ruky s varechou. Je to síce viac námahy, ale výsledok ten istý
26. 5. 2009 22:52
Tejajo, tys mi fakt dodala odvahu a já asi fakt neodolám, zkusím těsto umísit ručně a ty dalamánky prubnu upéct Také jako ostatní jsem se na výtvory z pekárny jen dívala s tím, že to ručně nebude tak umísené jako z pekárny a tudíž ani výsledek nebude nic moc. Ale hodně lidí dokáže upéct chleba i bez pekárny, tak by to snad mělo jít i s rohlíčky nebo s dalamánky. Jen to chce zkusit, takže recept už ukládám a vyzkouším.
26. 5. 2009 21:27
Už se těším, jak si je upeču (taky bez pekárny ), Jani R. - Terezka má pravdu a i já jsem ti to řčíkala několikrát, žitná mouka je skvělá a i hlavně pro diabetiky - jen bacha na dobu záruky - žlukne rychleji než pšeničná (ale zas ne o tolik!!!!)
26. 5. 2009 21:22
tetaja, díky moc za radu! Jak někde vidím, že se používá na přípravu těsta pekárna, tak se o recept ani nepokouším. Ale tohle teda prubnu...!
26. 5. 2009 20:54
dzungila, na túto dobrôtku nepotrebuješ pekáreň, cesto pripravíš klasicky a necháš vykysnúť.
26. 5. 2009 20:38
Pekárnu nemám, tak se aspoň pokochám...
Vypadají opravdu luxusně. Jak dalamánky, tak i fotky!
Bodík k tomu!
Vypadají opravdu luxusně. Jak dalamánky, tak i fotky!
Bodík k tomu!
26. 5. 2009 18:25
Janka neboj sa Pečiem chlieb a nikdy nie z čistej pšeničnej múky. Vždy miešam s celozrnnou, grahamovou alebo ražnou múkou. A nestane sa aby bol problém. ražná múka je naopak veľmi chutná
26. 5. 2009 16:24
No, já si to ukládám, Trochu se bojím té žitné mouky. Cokoliv jsem zatím dělala z jiné, než klasické hladké, nebo polohrubé, nebylo nic moc. Ale dalamánky zbožňuji. Musím si ale na jejich výrobu nejdříve zajet pro tu hrubozrnnou sůl. Už o tom mluvím dlouho, ale tomu mému se nechce jet do Lídlu, nebo Kauflandu jen kvůli soli Ale jinak, jsou, jak živé, Miruš! +
26. 5. 2009 15:06
Mirčo, já dalamánky zbožňuji a tyto vypadají skvěle!!! Velký bodík!
26. 5. 2009 14:48
Zkusím, vyzkouším,vypadají krásně a fotopostup je super jsou na bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 10 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Banana split
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Právě bylo uvařeno:
Krkovice v domácím leču s bramboráčky
www.anka@ uvařila před 59 minutami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Moanka uvařila před 3 hodinami
Polévka krémová z květákových listů
Edibara uvařila před 8 hodinami
Krémová žampionová polévka
Edibara uvařil před 8 hodinami
Kuře na rýži
uhor13 uvařila před 8 hodinami
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 11 hodinami
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 11 hodinami
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 14 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 14 hodinami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Další recepty
Tématické fráze: dalamánky z domácí pekárny žitná mouka recepty dalamánky domácí dalámánky dalamánek z žitné mouky žitný dalamánek recept žitný dalamánek dalamánky recept vyroba dalamánků jak upéct dalamánky recepty ze žitné mouky dalamánky domácí pekárna dalamanek recept recept na dalamánky recepty z žitné mouky žitná mouka těsto na dalamánky žitná mouka - recepty dalamánky z žitného kvásku dalamanky z kvasku
Suroviny: mléko, brambory, sůl, cukr, mouka, mouka hladká, droždí, voda, sůl, kmín celý
Žitné dalamánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k5KY
30 názorů