Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vegeta

Vegeta a podobná dochucovadla obsahují především sůl a glutamát sodný, zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději domácí polévkové koření, do kterého dáte samé zdravé ingredience. Využít můžete i přebytky nebo slupky ze zeleniny.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min Bez doby sušení

40 min (40 min příprava, Bez doby sušení)

3. 5. 2009 19:30

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie11 549 kJ / 2 760 kcal
Bílkoviny126,00 g
Tuky22,32 g
Vláknina241,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 342,84 g
Sůl856,30 g
Sacharidy413,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. (Verze II. obsahuje mnohem více soli, u nás doma se vždy dělává jen ta první, se 100 g soli.)

Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

opuncie opuncie

22. 5. 2009 10:32

:-O Pozor, pokud máte malé děti! Ty by glutasol vůbec neměly dostávat. Alergizuje.

cathleen cathleen

11. 5. 2009 06:19

Jiříku, :-) vzhledem k tomu, že si doma dělám obrovskou spoustu jídel a "dochucovadel", které ostatní kupují (kečup, džusy, jogurt, kefír, veškeré zavařeniny a i spoustu řeznických výrobků), kde není nejen glutasol, ale ani žádná barviva, dochucovadla a umělé konzervanty, myslím, že tady si trošínku glutasolu mohu dovolit, aniž bych rodinu trávila:-D:-D:-D
....a nejsem v tom sama, takových je nás tu spousta:yes:

Nehledě na to, žes asi nečetl komentář, že kdo glutasol nechce, dávat nemusí.;-)

Jiřík

9. 5. 2009 21:08

Do doma dělaných pokrmů a ochucovadel bych glutasol použil jen s krajním sebezapřením. Glutasolem nás krmí velkovýrobci dost a dost. :-(( :no:

Jenda1 Jenda1

9. 5. 2009 10:16

Tak tento recept mi nějak unikl:-O. Líbí se mi:-) a posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

Boubelinda

4. 5. 2009 19:39

:-O:-O Tak to by mě opravdu nenapadlo. Dobrý nápad. Určitě vyzkouším. :yes:

Paprika Paprika

4. 5. 2009 12:59

Tak tohle je opravdu SUPER. :yes::yes::yes:

lomačka

4. 5. 2009 11:03

Díky díky !!!:-p;-)

HankaPu HankaPu

3. 5. 2009 22:58

Tak tohle taky určitě vyzkouším:yes::yes::yes: +

cathleen cathleen

3. 5. 2009 21:27

Myslím, že to bylo 100g, ještě se mrknu v obchodě a písnu do receptu. Ale toho glutasolu tam nemusí být tolik, je to jen dochucovadlo, zvýrazní chuť jídla, do kterého je přidán.

magdalenka magdalenka

3. 5. 2009 21:22

Cathleen, prosím Ťa, mohla by si hore v recepte upresniť hmotnosť 1 balíčka glutasolu? Nie som si istá, či v predajniach u nás sú balenia ako u vás. V minulosti som mala dokonca glutasol v nejakej plastovej dózičke. Ďakujem.

Bibinka Bibinka

3. 5. 2009 21:07

Cathleen, to fakt vypadá jako "Vegeta Speciááál", skvělé:-!Bodík je na místě:yes:

pipre pipre

3. 5. 2009 20:49

Tak to koukám! To by mne nenapadlo. Já dělávala zeleninu (polévkovou) do zásoby pouze nastrouhanou a naloženou do malých přesnídávkových sklenic se solí.Dávám bodík:yes:

spagetka spagetka

3. 5. 2009 20:42

Tuhle směs si dělám také (hlavně tu II., dávám i list petržele a kromě libečku do části přidám i usušenou majoránku,a jiné bylinky),
ale bez glutasolu a usuším.Vydrží i bez té soli v dobře uzavřené nádobě a nevyčichne. Ono nemá smysl dělat větší zásoby než na 1 rok - vydrží určitě i 2 a více let, ale podle mě to pak chuťově už nepřipomíná zeleninu, ale seno - to je ovšem můj názor. Každopádně hlavně dobře a rychle usušit (já teď používám sušičku, dřív jsem to taky sušila v troubě).;-):yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

3. 5. 2009 20:10

:-O:-O:yes::yes:

cathleen cathleen

3. 5. 2009 20:02

;-)Bez glutasolu to jde, s ním je to ještě chutnější....a myslím, že když se tahle dochucovadla používají s mírou, nic moc se neděje.
Ale jde to i bez něj, vyzkoušeno:yes:

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí podravka vegeta domácí podravka recept co je glutasol glutasol domácí magi recept na vegetu vegeta recept cim nahradit vegetu domaci masox recept na podravku čím nahradit rychlosůl recept na domací podravku čo je vegeta čím nahradit glutasol domácí podravka sušená magi recepty podravka recept domácívegeta cim nahradit masox

Suroviny: mrkev, petržel, celer, kedlubna, pórek, cibule, libeček, sůl, mrkev, petržel, celer, pórek, paprika, česnek, sůl

TopRecepty.cz

Domácí vegeta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z4vJ