Listové těsto francouzské
Z listového těsta připravíme jak sladké, tak i slané pochoutky. Těsto můžeme jednoduše koupit v supermarketu nebo si jej s tímto receptem připravit i doma. V základu potřebujeme jen mouku, vodu, máslo a spousta času na zpracování v těsto.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
asi 500 g těsta
Nutriční hodnoty
Energie | 10 181 kJ / 2 433 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,84 g |
Tuky | 184,80 g |
Vláknina | 6,60 g |
Cholesterol | 561 mg |
Sodík | 1,61 g |
Sůl | 4,00 g |
Sacharidy | 162,36 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pečeme na vodou vypláchnutém plechu nebo vyloženém fólií či papírem na pečení vždy v předehřáté troubě při 220-240°C. V málo zahřáté troubě z pečiva uteče máslo a je suché a tvrdé.
Větší tvary musíme propíchat vidličkou, aby se nenafoukly.
Pokud potíráme vejcem, vždy opatrně jen na povrchu, aby se neslepily vrstvy, pečivo by nelístkovalo.
Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (pâte feuilletée), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, abych ho odlišila od toho octového :)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 2. 2016 19:43
MajkaM: Paráda Mám velkou radost, že se dařilo Díky za fotku
25. 2. 2016 19:33
Včera jsem udělala tohle těsto. Krásně se s ním pracovalo. Dnes jsem pekla trubičky a jsem nadšená. Nikdy jsem listové těsto nedělala a jsem ráda, že hned napoprve se mi povedlo. Přidávám foto trubiček zatím bez náplně. :yes
25. 2. 2016 11:40
Lea: Pokud vyzkoušíte, dejte vědět, budu ráda
25. 2. 2016 11:26
Úžasné a moc děkuji za podrobný postup .Nebavilo mě to,když se mě to snažila naučit babička Bohužel ta už tu není a po jejich buchtách se nám stýská.Určitě to teď zkusím,přece jen jsem o nějaký ten rok starší...
16. 2. 2016 09:00
Přidávám krásný 20 bodík, pěkně popsaný pstup, budu muset zkusit .
15. 2. 2016 19:38
maiva:, Anna Kocikova: Děkuji za pochvalu
15. 2. 2016 19:23
Jaruš,hotové těsto na úvodní fotce vypadá velice dobřeDěkuji za perfektně rozepsaný postup
14. 2. 2016 20:34
zizala: Velikánská pochvala úžasné provedení a pečlivý rozpis pro každého, kdo chce zkusit. Díky za recept+
14. 2. 2016 10:42
Děkuji za milé komentáře
Irrena: Není Ale to domácí je moc dobré. Zase tak často z něj nepeču, to jen teď, že jsem měla volno a konečně jsem ho chtěla zkusit
Irrena: Není Ale to domácí je moc dobré. Zase tak často z něj nepeču, to jen teď, že jsem měla volno a konečně jsem ho chtěla zkusit
14. 2. 2016 10:03
Už jsem zkoušela hodně listových těst, ale toto určitě vyzkouším Jsme milovníci listových těst, dieta to zrovna není
14. 2. 2016 08:55
Perfektní že tu tenhle recept máme. Těsto podle něj už snad udělá každý, kdo zkusí
14. 2. 2016 08:34
Pekne popísaný recept. Mne síce nehrozí, aby som lístkové robila doma , ale veľa ľudí si urobí.
14. 2. 2016 07:42
Budu mít velkou radost, pokud tolik z vás skutečně inspiruju a vyzkoušíte Děkuji za přízeň a dejte vědět
14. 2. 2016 07:31
pŘIPOMÍNÁ MI TO MOJI MAMINKU,KDYŹ SI VYRÁBĚLA DOMA TĚSTO NA TRUBIČKY....MAMINKA JIŽ NENÍ A TÍMPÁDEM ANI DOMÁCÍ TRUBIČKY...ALE TEĎ MĚ TO FAKT NAKOPLO...UKLÁDÁM SI RECEPT A MUSÍM VYZKOUŠET....SNAD TO ZVLÁDNU ....VELKÉ PODĚKOVÁNÍ A SAMOZŘEJMĚ BOD POSÍLÁM
14. 2. 2016 07:07
yanull: Jsem si jistá, že to zvládneš. Jsi velmi šikovná
Těsto opravdu není složité, je jen zdlouhavé kvůli čekání. Ale ta půlhodina vždycky uteče jako nic, když mezitím děláš něco jiného
Těsto opravdu není složité, je jen zdlouhavé kvůli čekání. Ale ta půlhodina vždycky uteče jako nic, když mezitím děláš něco jiného
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 20 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Právě bylo uvařeno:
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
natomnesejde uvařila před 2 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
misak2 uvařila před 2 hodinami
Listové těsto
misak2 uvařila před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
PaniMP uvařila před 10 hodinami
Velikonoční jidáše
Zuzana1 uvařila před 11 hodinami
Tvarohové řezy
Kattyy uvařil před 11 hodinami
Mazanec pro Irenku
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Smetanové kari
Luciehola uvařila před 12 hodinami
Jogurtové rychlokoblížky s povidly
Luciehola uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní kremrole podle Josefa Maršálka: Trik je ve vlažném sněhu i správné práci s trubičkami. Cukrář také poradil, čemu se raději vyhnout
Jak namotat těsto na kremrole na kovové trubičky: Jde to s proužky i s válečky těsta
Rajčatový Tarte Tatin: Obrácený koláč naslano z křehkého těsta a zkaramelizovaných masitých rajčat je neuvěřitelně vláčný
Další recepty
Tématické fráze: francouzské těsto pečivo z listového těsta recepty top recepty listové těsto vyroba listoveho těsta vodánek pečivo z listového těsta listové těsto recepty vyrobky z listoveho testa listové těsto recept jak se dela listove testo listové těsto bez vajec jak vyrobit listové těsto listové těsto výroba domácí listové těsto listové těsto postup recepty z listového testa listové těsto lístkové těsto výroba francouzke těsto recept na francouzské těsto
Suroviny: mouka hladká, voda, máslo, sůl, máslo, mouka hladká, mouka hladká
Listové těsto francouzské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9N8z
26 názorů