Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka podle pana Šroubka

Rajská omáčka podle pana Šroubka je dokonale vymazlený návod na zhotovení omáčky té nejvyšší kvality. K této omáčce si připravte houskový knedlík a maso tam bude už jen navíc.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min 90 minut

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, 90 minut)

25. 10. 2015 14:30

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 974 kJ / 472 kcal
Bílkoviny11,69 g
Tuky14,97 g
Vláknina11,05 g
Cholesterol 26 mg
Sodík 82 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy58,78 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Symbol prvorepublikové noblesy a prvotřídního hoteliérství Karel Šroubek zemřel před 60 lety, 22. května 1955. Jméno mimořádně úspěšného podnikatele nesl až do svého znárodnění secesní klenot pražského Václavského náměstí, dnešní hotel Evropa. Pod Šroubkovým vedením také zažil své nejslavnější časy. Jeho osvícený majitel dbal na dodržování nejvyšší kvality a rozhodně nepodceňoval ani nutnou propagaci svého podniku - dnes bychom řekli budování jeho image.

Karel Šroubek se narodil v březnu 1880 v nepříliš zámožné venkovské rodině v Nučicích poblíž Prahy. Vyučil se kuchařem a číšníkem v pražském hotelu Platýz. Praxi z dalších českých i zahraničních podniků pak v roce 1909 uplatnil při otevření vlastní restaurace na rohu Václavského náměstí a dnešní Opletalovy ulice. O 15 let později koupil nedaleký hotel U arcivévody Štěpána, který k obrazu svému přebudoval na Grandhotel Šroubek. Brzy si v něm podávali dveře členové prvorepublikové smetánky a vzácní zahraniční hosté. Jeho restaurace platila za vzor kvality personálu i pokrmů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Petra

27. 10. 2015 22:01

Dooga: Měla jsem na mysli pozdvižení v tom pozitivínm slova smyslu :-D Rajskou z kečupu bych si teda nedala :-O:-)

Dooga Dooga

27. 10. 2015 20:21

Paul Sulc: Pan Šroubek nezapomněl. Normálně do rajské smetanu dávám také. Proto jsem byl zvědavý na tuto verzi. Byl jsem mile překvapený nad jemnou, ale přitom výraznou chutí, jíž by smetana spíše ublížila.

Petra: On recept vyvolal pozdvižení? :-O Promiň ale nějak jsem si nevšiml.
Některé z vás ví, že jsem přemýšlel, jestli recept přidat nebo ne. Receptů na rajskou omáčku je tu hodně. Ale tato jediná je z čerstvých rajčat a ne z protlaku či kečupu jako jiné - tak proto.

Simona Skolakova Simona Skolakova

27. 10. 2015 17:52

Petra:ten recept a prezentace Doogy si to zaslouží;-):yes::-K

Petra

27. 10. 2015 15:31

Děláme rajskou hodně podobně (nepřidáváme víno ani skořici-nemáme rádi), a nenapadlo by nás, jaké pozdvižení ten recept vyvolá :-))

Karel

27. 10. 2015 14:26

hosta:To ještě vařili páni kuchaři!Bylo to umění!KarelVinduska@seznam.cz

MarcelaPa

27. 10. 2015 06:16

Paul Sulc: myslím, že pan Šroubek na nic nezapomněl, pokud dáváte do všech omáček smetanu, pak máte všechny omáčky na jedno brdo (jak se říká u nás).

Paul Sulc

27. 10. 2015 00:23

Skoda jen, ze pan Sroubek zapomel pridat trochu smetany. Myslim poradnou smetanu, ne to polovicni mliko. Smetana v omacce dela divy, dokonce i v bramborovem gulasi, to div neplacu ze uz mi dosel. I spanelske ptacky jsou vyrazne lepsi.

rujet rujet

26. 10. 2015 23:32

:-p

Anna Kocikova Anna Kocikova

26. 10. 2015 17:25

:-p:-K:yes:

Ivusa Ivusa

26. 10. 2015 12:01

:-O Úžasná prezentace krásného receptu ...luxusní papání parádně nazdobený talíř .....Co víc říct ....mňam :-p:yes:

Bibinka Bibinka

26. 10. 2015 08:42

Vašíku, jen jedno slovo se mi krade ven-excelentní rajská omáčka i s historií:yes::yes::yes:

Bahula Bahula

25. 10. 2015 19:15

:yes::-p:-K

spagetka spagetka

25. 10. 2015 17:01

hosta::yes::yes::yes:

Dooga Dooga

25. 10. 2015 16:21

hosta: Super. :yes:

hosta hosta

25. 10. 2015 16:06

Úžasný:yes: - dovoluji si přidat tři fotky - titulní list Zlaté knihy Grandhotelu 1926, fotku hlavní restaurační kuchyně a fotku receptu na tuto rajskou omáčku ze Zlaté knihy, která je i souborem receptů:-))

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: rajská omáčka apetit rajska omacka sapíka vaříme rajskou vaříme rajskou omáčku rajská omáčka rajská omáčka jednoduchý recept hotel sroubek rajska omačka recept karel šroubek recepty vaříme s tomem karel šroubek kuchař ví rajská omáčka děláme rajskou omáčku rajská od polrajcha italská rajská omáčka omáčky recepty rajská omáčka z rajčat ve vlastní šťávě jak se vaří u šroubka apetit rajska omacka jak se vaří u šroubků

Suroviny: rajče, máslo, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř černý, koření nové koření, skořice, bobkový list, ocet vinný bílý, citron bio, šťáva citronová, mouka hladká, vývar hovězí, cukr krupice, víno červené

TopRecepty.cz

Rajská omáčka podle pana Šroubka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PAWl