Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl - plíčky na smetaně

Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.

Hodnocení receptu je 5,0 (72×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava)

15. 4. 2009 18:48

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 747 kJ / 418 kcal
Bílkoviny7,22 g
Tuky26,00 g
Vláknina7,40 g
Cholesterol 39 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 4. 2009 22:14

Jo, bibi, plíčka se říká, je to sakra, něco, jak ta posr. játra, co jsem tady nedávno zabodovala:-((

Jenda1 Jenda1

15. 4. 2009 22:14

Jani, máš pravdu, špíznul jsem do slovníku spisovné češtiny (to jsem netušil, co vše budu řešit) a skutečně to jsou plíčky.:-8 Uděláme kompromis a já změním název.:-O:-S;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 4. 2009 22:13

Jendo, mnoha lidem jsi udělal radost, já ji mám taky, ale opět, jako pipre, nemám to štěstí. Jedla bych to sama.:-( Ale asi, jako pipre si to uvařím a budu jíst sama. takové jídlo a nebylo tady, co?;-) Letí ti plusík!!:yes:

Boubelinda

15. 4. 2009 21:51

Všechny tady pjejete chválu na plíčka, ale bohužel já je neznám a nikdy nejedla.:-( Ale velice ráda vyzkouším. Už letí do oblíbených. :-))

mirca75 mirca75

15. 4. 2009 21:15

Jendo 1:-)dávám za jedna:-D.Plíčků na smetaně jsem se jako malá najedla až až a nikdy se mi nemohli zprotivit:-p,babička totiž dělala ty nejlepší na světě též bez srdce a jazyka jako Kedlubna;-)Jednou jsem je uvařila i své rodince-a věř že chutnali jako ty od babičky:-8- ale příliš radosti jsem jim neudělala.Sice to snědli(no asi nechtěli poslouchat ty moje "kecy"co já všechno pro ně a oni takhle;-):-D,ale už je nikdy více nechtěli:-(.Škoda že se nedá poslat jedna porce pro mě netem:-(ráda zlatem zaplatím:-)).Posílám boďku protože toto jídlo je moje z nej...:-)

Jenda1 Jenda1

15. 4. 2009 20:59

Jani, recept jsem dělal pro Janu Koláčkovou, chtěla plíčka, má plíčka. Nebudeme řešit češtinu, zda je něco pomnožné nebo není. Zkrátka u nás se tomu říká pajšl a chutná stejně, jako plíčky.;-);-);-):-))

Bibinka Bibinka

15. 4. 2009 20:48

No, ty má velmi rád můj manžel, tak je čas od času dělám a vždycky má radost a baští jak o život:-D Ale Jendo, u nás se říká: Plíčky na smetaně a tady lítají plíčka, tak mě to zmátlo a teď tápu, jak je to dobře. Když budu upřímná, tak je to jedno, hlavně že jsou dobré a s bodíkem:-p:yes:

spagetka spagetka

15. 4. 2009 20:36

:yes::yes::-p:-p super!!!

pipre pipre

15. 4. 2009 19:54

Kedlubno, tak to jsme dvě :-)Já je také od dětství zbožňovala, ale moje rodina vnitřnosti odmítá (pouze játrové knedlíčky v polévce), tak mne ani nenapadlo je udělat a ani se tehdy zeptat maminky na recept a zapsat si ho. Dnes už bohužel nemám šanci. Ale chuť na ně jsem měla častokrát a ta trvá dodnes. Až plíčka někde objevím, tak nezaváhám ani na vteřinu a udělám si je, ikdybych je měla jíst samotná a třeba několik dnů :-)

pipre pipre

15. 4. 2009 19:36

Jejda, Jendo díky moc, vzpomněl sis :-)Podle ingrediencí už cítím chuť pajšlu mé maminky. Dávám velký bodík:yes::yes::yes::yes::yes:!

Iljusa Iljusa

15. 4. 2009 19:24

Díky - přinejhorším to sní pes :-D:-D:-D:-D;-)

Jenda1 Jenda1

15. 4. 2009 19:17

Iljus, dej omyté plíce vařit se srdíčkem a pak je rozeber, jak jsem popsal v receptu a pokračuj podle Vaškova receptu.;-):-))

kedlubna kedlubna

15. 4. 2009 19:14

bože. . . že jsem tu te´d lezla. . . . . .PAJŠL !!!!!! od dětství dosud. . . mé nejoblíbenější jídlo !!!!!!!! taky vařím, taky bez cibule, ale i bez jazyka a srdíčka, jen plíčka. .. hodně plíček :-D ávám bodík. . .voní mi až sem . . . . . .

Iljusa Iljusa

15. 4. 2009 19:12

Musím se smát - dneska jsem "pličky" koupila, odřezala jsem z toho tu silnou hadici :-D, očistila srdce a říkám si, že napíšu dotaz, co s těma plícema. Uvařit a pak očistit, nebo očistit před vařením? Chci dělat prej od V. Froňka - omáčku by mi nejedli - zošklivila jim ji B. Hrzánová v Hrdém Budžesovi a já ji zase miluji, ale jedla bych ji sama asi týden ;-) Vždycky jí vařila maminka, a ta už si to nepamatuje;-)

1 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Další recepty

Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky

Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0