Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 4. 2009 22:14
Jo, bibi, plíčka se říká, je to sakra, něco, jak ta posr. játra, co jsem tady nedávno zabodovala
15. 4. 2009 22:14
Jani, máš pravdu, špíznul jsem do slovníku spisovné češtiny (to jsem netušil, co vše budu řešit) a skutečně to jsou plíčky. Uděláme kompromis a já změním název.
15. 4. 2009 22:13
Jendo, mnoha lidem jsi udělal radost, já ji mám taky, ale opět, jako pipre, nemám to štěstí. Jedla bych to sama. Ale asi, jako pipre si to uvařím a budu jíst sama. takové jídlo a nebylo tady, co? Letí ti plusík!!
15. 4. 2009 21:51
Všechny tady pjejete chválu na plíčka, ale bohužel já je neznám a nikdy nejedla. Ale velice ráda vyzkouším. Už letí do oblíbených.
15. 4. 2009 21:15
Jendo 1dávám za jedna.Plíčků na smetaně jsem se jako malá najedla až až a nikdy se mi nemohli zprotivit,babička totiž dělala ty nejlepší na světě též bez srdce a jazyka jako KedlubnaJednou jsem je uvařila i své rodince-a věř že chutnali jako ty od babičky- ale příliš radosti jsem jim neudělala.Sice to snědli(no asi nechtěli poslouchat ty moje "kecy"co já všechno pro ně a oni takhle,ale už je nikdy více nechtěli.Škoda že se nedá poslat jedna porce pro mě netemráda zlatem zaplatím.Posílám boďku protože toto jídlo je moje z nej...
15. 4. 2009 20:59
Jani, recept jsem dělal pro Janu Koláčkovou, chtěla plíčka, má plíčka. Nebudeme řešit češtinu, zda je něco pomnožné nebo není. Zkrátka u nás se tomu říká pajšl a chutná stejně, jako plíčky.
15. 4. 2009 20:48
No, ty má velmi rád můj manžel, tak je čas od času dělám a vždycky má radost a baští jak o život Ale Jendo, u nás se říká: Plíčky na smetaně a tady lítají plíčka, tak mě to zmátlo a teď tápu, jak je to dobře. Když budu upřímná, tak je to jedno, hlavně že jsou dobré a s bodíkem
15. 4. 2009 20:36
super!!!
15. 4. 2009 19:54
Kedlubno, tak to jsme dvě Já je také od dětství zbožňovala, ale moje rodina vnitřnosti odmítá (pouze játrové knedlíčky v polévce), tak mne ani nenapadlo je udělat a ani se tehdy zeptat maminky na recept a zapsat si ho. Dnes už bohužel nemám šanci. Ale chuť na ně jsem měla častokrát a ta trvá dodnes. Až plíčka někde objevím, tak nezaváhám ani na vteřinu a udělám si je, ikdybych je měla jíst samotná a třeba několik dnů
15. 4. 2009 19:36
Jejda, Jendo díky moc, vzpomněl sis Podle ingrediencí už cítím chuť pajšlu mé maminky. Dávám velký bodík!
15. 4. 2009 19:24
Díky - přinejhorším to sní pes
15. 4. 2009 19:17
Iljus, dej omyté plíce vařit se srdíčkem a pak je rozeber, jak jsem popsal v receptu a pokračuj podle Vaškova receptu.
15. 4. 2009 19:14
bože. . . že jsem tu te´d lezla. . . . . .PAJŠL !!!!!! od dětství dosud. . . mé nejoblíbenější jídlo !!!!!!!! taky vařím, taky bez cibule, ale i bez jazyka a srdíčka, jen plíčka. .. hodně plíček ávám bodík. . .voní mi až sem . . . . . .
15. 4. 2009 19:12
Musím se smát - dneska jsem "pličky" koupila, odřezala jsem z toho tu silnou hadici , očistila srdce a říkám si, že napíšu dotaz, co s těma plícema. Uvařit a pak očistit, nebo očistit před vařením? Chci dělat prej od V. Froňka - omáčku by mi nejedli - zošklivila jim ji B. Hrzánová v Hrdém Budžesovi a já ji zase miluji, ale jedla bych ji sama asi týden Vždycky jí vařila maminka, a ta už si to nepamatuje
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 4 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 4 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 5 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 12 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 2 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 3 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 3 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 3 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 3 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 3 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 3 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 3 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky
Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
89 názorů