Halászlé - maďarská rybí polévka
Tento recept oceníte zejména pokud máte ve svém okolí rybáře, který vás často zásobuje různými druhy právě ulovených ryb. Tuto polévku si navíc zvládnete připravit i venku v kotlíku nad ohněm.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 690 kJ / 404 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,10 g |
Tuky | 9,98 g |
Vláknina | 16,40 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 143 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 54,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Do základu můžeme použít i vyškvařenou slaninu. Tuto speciální polévku jsem se naučila vařit v Maďarsku. Často se vaří venku v kotlíku u řeky, nemíchá se, jen se hýbe kotlíkem. Nejlepší je z více druhů ryb.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 1. 2021 08:41
21. 6. 2019 22:12
21. 6. 2019 19:47
22. 10. 2018 14:15
Pozerala som teraz maďarské stránky, pri viacerých receptoch sa najpr. cibuľa osmaží. Mám v rodine rybárov (aj), varia tak aj pri vode v kotlíku. Môžete mi veriť, alebo nemusíte. Ja gastroodborník nie som, maďarskú kuchyňu milujem, naučila som na ňu aj manžela.
Názov "rybí polévka" som zvolila preto, aby čitateľovi bola hneď jasná východisková surovina, nechcela som preložiť slovo "halászlé".
Zdravím, pekný deň želám!
22. 10. 2018 09:08
Já tuto polévku, která by se správně měla nazývat rybářská polévka ne rybí polévka, znám nejen z "halászcsárdy", ale jedl jsem ji v mnoha domácnostech v Maďarsku, naučil mě ji můj otec, který se kousek od řeky Tisza narodil. Vařil jsem ji i u Dunaje s rybáři (ne sportovními ale s profesionály) a to v kotlíku na ohni. Ti by mě ukřižovali, kdybych chtěl cibulku smažit.
Smažená cibulku jako základ s dušenými kousky rybího masa je dle maďarské gastronomie jiné jídlo. Buďto "halpaprikás" nebo "pörkölt". Třeba "harcsapörkölt" ze sumce. A tam už se může přidat i trocha té slavné smetany.
(Mivel nem csak én, hanem az egész családom igazán ért a magyar konyhához, szívesen rendelkezésre állok egyéb témák pontosításánál is.)
22. 10. 2018 08:04
(A magyar konyháról valamit tudok én is. Ha nem is vagyok szakértő.)
22. 10. 2018 07:42
2. 1. 2018 21:49
2. 1. 2018 13:37
24. 12. 2016 12:29
24. 12. 2016 10:44
To není výtka, doma tomu můžete říkat jak chcete, ale v Maďarsku Vám nebudou rozumět, když si objednáte halašle.
27. 10. 2016 19:03
27. 10. 2016 10:37
20. 7. 2016 17:29
22. 10. 2014 07:53
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 22 minutami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 58 minutami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 1 hodinou
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 2 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 3 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 4 hodinami
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Jak snadno odstranit šupiny z ryby? Poradíme 2 jednoduché postupy
Další recepty
Tématické fráze: halasle halászlé recept originál halaszle halaszle recept halasle recept halasle polevka rybí polévka halasle maďarské halasle halásle madarská polévka polevka halasle maďarská polévka recept na halasle rybí halaslé rybí polévka recept halaslé madarska polevka halasle recept halaszlé madarské polevky recept na halaszle rybí halazsle
Suroviny: cibule, olej, rajče, paprika čerstvá červená, paprika sušená sladká, feferonka, česnek, sůl, smetana zakysaná, voda, vejce, mouka hrubá, sůl
Halászlé - maďarská rybí polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lyR
43 názorů