Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bába z Chuchelny

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

22. 9. 2015 14:52

Suroviny pro 2

2

Nutriční hodnoty

Energie1 840 kJ / 440 kcal
Bílkoviny22,97 g
Tuky18,00 g
Vláknina12,89 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 223 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy41,15 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Bába se tomu říkalo na odlišení od bramboráku - jak se říkalo u nás - bramborák do trouby, halušky na plotnu, protože tu byla možnost s tou marmeládou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

badak badak

25. 9. 2015 00:33

Odpovídám tedy od ohně a z jeskyně. Nejsem zatím ani po sedmdesáti třech letech zatuhlá konzerva a samozřejmě mám mikrovlnku také a (byť v menším rozsahu a krátkodobě) ji využívám stejně jako jinou moderní techniku. Ale byznis s mikrovlnkami je evidentně tak lukrativní, protože tato technologie vyhovuje moderním trendům uspěchaného života. A to navzdory varovným signálům vědeckých kruhů. Nedalo mi to a hrábl jsem namátkou do odkazů o této problematice:
Tady je trochu zjednodušený souhrn:
Pět důvodů proti užívání mikrovlnek:
- Produkuje se „mrtvá potrava“ kdy dielektrický ohřev vyvolává vysokofrekvenční kmitání molekul vody což vyústí v destrukci nutriční hodnoty jídla
- Ničí se okamžitě 30 až 40 % vitamínu B12 (studie v „Journal of Agricultural and Food Chemistry“) ve vepřovém, hovězím mase a mléku. Po 30 vteřinách ohřívání mateřského mléka byl v 22 vzorcích zaznamenán 18x vyšší nárůst E-coli oproti srovnávacím vzorkům (journal Pediatrics) a dramatický pokles aktivity lysozymu důležitého pro zdraví kojenců
- Vytváří a uvolňují se rakovinotvorné látky – (německé a ruské studie a varování ruské vlády) při použití plastických nádob a láhví pro ohřev potravy.
- Švýcarská studie prokázala změny krevního obrazu při konsumování mléka a zeleniny, připravované vařením v mikrovlnce (redukce červených krvinek, nárůst bílých krvinek a cholesterolu, což může ovlivnit negativně i stav srdce.
- Emitování 2,4 GHz radiace používané v mikrovlnkách (studie „Trend Univerzity“) ovlivňuje srdeční tep a jeho kolísání. Tento vliv sice nepřekračuje povolené normy, ale může vést k náhlým a dramatickým nepravidelnostem srdečního chodu.

Nemyslím, že by se měly všechny mikrovlnky hned vyhodit, jen si myslím, že příprava pokrmů, vyžadující delší dobu je rozhodně zdravější klasickými postupy, to i za cenu, že budeme musit v jeskyni rozfoukat ohniště. Ale jinak vaříš skvěle! Zdraví "homo Cave"

spagetka spagetka

24. 9. 2015 02:08

badak: Dík.:-K Mám multifunkční velmi dobrou mikrovlnku a dávno se už nedomnívám, že je to škodlivé zařízení. Vždyť i o mobilu někdo tvrdí, že má škodlivé záření, o TV, o PC - to bychom nesměli používat nic z moderní techniky. Technika je od toho, aby se využívala, přece se nevrátíme do jeskyně a k ohni.

badak badak

23. 9. 2015 20:33

Zajímavá kombinace slaného a alternativně sladkého je u nás nepříliš obvyklá, ale překvapivě dobrá. V Jihovýchodní Ázii jsme se s podobnými kombinacemi setkávali častěji a často ještě zpestřenými přídavkem chili. Jen bych měl připomínku k poměrně dlouhé přípravě v mikrovlnce, která podle měkterých studií mění některé složky v potravě a snižují tak její hodnotu. v některých zemích je dokonce mikrovlnka zakázána.

spagetka spagetka

23. 9. 2015 19:29

tejaja:Díky :-K:-K:yes::yes:

klukodvody: Josko, znám, vím, o čem mluvíš a jsem ráda, že ses ozval:-K:-K:-K:yes::yes:

tejaja tejaja

23. 9. 2015 18:05

Nikdy som zemiakovú babu nejedla s marmeládou, ale verím, že je to dobré. :yes: Keď mi v detstve chutil chlieb s masťou a lekvárom, tak prečo nie toto. :yes:;-)

klukodvody klukodvody

23. 9. 2015 15:37

Ahoj ,jdu dělat bábu a jen poznámečku k té marmeládě .Znám jinou variantu na kterou stále vzpomínám ,babička dělala v pátek hodně hustou bramboračku a k té jsme přikusovali povidlové buchty a byla to balada v hubě .Zdravím a ukládám .:-K:-K:-K:-K

spagetka spagetka

23. 9. 2015 11:33

Děkuji vám:-K. Ráda se vracím k našim starým receptům, protože si myslím, že předci věděli, co je dobré ;-):yes:

Johanka128 Johanka128

23. 9. 2015 10:17

Já bych ji pekla v troubě a myslím, že se do toho brzo pustím:-) Marmeládu si k tomu dovedu představit, i když původně jsem podle fotky myslela, že jsou to brusinky:-) Ale když můžou být palačinky na sladko i na slano a bramborové placky s trnkama, tak proč by nemohla být "bába" s marmeládou? Určitě vyzkouším...a kysané zelí se mi k tomu zdá nejlepší, však bramboráčky s kysaným zelím jsou taky vynikající kombinace. Díky za tip:-)

Nadja Nadja

22. 9. 2015 15:44

Špagi, u mého muže se dělalo něco podobného, přidávaly se vařené brambory a hlavně droždí a škvarky - s názvem bác.

cathleen cathleen (moderátorka)

22. 9. 2015 15:14

Tahle bába by mi moc chutnala, upekla bych ji v troubě:-p A kamenovat tě nebudu, protože si dovedu tu chuť s marmeládou představit. Ochutnala bych:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: houbovec na plech bramborak baba bramborák s kvasnicemi baby brambory recept baba z brambor bramboráky s kvasnicemi láda hruška.recepty-omelety z láhve recept na bábu bába z rambor recept velkonocni salat recepty z brambor s kvasnicemi camprat jídla s kvasnicemi bába se švestkami bramborová baba baba z bramborák čím zahustíme marmeladu svestkova baba bramborák chlapský bramborák do trouby - baba

Suroviny: brambory, česnek, kmín celý, majoránka, vejce, krupice, sůl, marmeláda, tuk

TopRecepty.cz

Bába z Chuchelny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rn8K