Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gratinované mangoldové řapíky

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

29. 7. 2015 08:44

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Mangoldové řapíky stokrát jinak...a pokaždé se po nich jen zapráší :))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

31. 7. 2015 11:03

MajaV: díky. V italském receptu (odkaz níž) se řapíky neotáčely. Já jsem jich pár otočila a zdály se mi lepší, proto jsem to vepsala do receptu;-)

MajaV

31. 7. 2015 10:58

cathleen: Já myslím, že při gratinování se neopéká z obou stran. Pod gratinováním si představím něco jiného, nic to ale nemění na tom, že recept vypadá moc dobře a lákavě:yes:

cathleen cathleen

31. 7. 2015 08:12

Anna Kocikova: ano, zůstanou tu. Doufám, že to někdo, přes všechno mudrování pod receptem, vyzkouší:-8

Tak to zatím podle názorů vypadá, že kdybych řapíky zalila vejcem, posypala směsí strouhanky a sýra a to celé krátce zapekla na vyšší teplotu, bylo by to gratinování.
Zato (a nelogicky?) když jsem řapík ve vejci smočila, aby na něm strouhanka s vejcem líp držela a to celé krátce a na vyšší teplotu zapekla (stejně jako v 1. případě), už by to gratinování nemělo být.:-D

zuzun: mangold pěstujeme na zahradě, dá se otrhávat až do mrazů a je opravdu moc dobrý:yes:Přidám ti sem fotku ze záhonu - ať máš představu;-)

Anna Kocikova Anna Kocikova

30. 7. 2015 17:32

Takto v troubě zapékám celerové řapíky,takže věřím,že ty mangoldové chutnají stejně dobře:-p
Recept se mi líbí:-K a také se přimlouvám,aby se zde v komentářích ponechala diskuze ohledně"gratinování":-)

casino casino

29. 7. 2015 22:53

tejaja:
No, podle níže zmiňovaného Maillarda typickým příkladem neenzymatického hnědnutí (tedy gratinování:-*:-*:-* může být i příprava topinky:-D

1974andrea:
Děkuji za ten vyhledavač:-K
Hledám furt něco o dělené stravě...; nic moc jsem nenašel, ale avšak jsem se dobral toho, jak Navir na to prdí:-8 http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=d%...

1974andrea:
A co si přejete dozvědět se?:-O
Celou dobu si, podle mého názoru celkem logicky, na svůj dotaz i sama odpovídáte...;-)

zuzun

29. 7. 2015 21:18

Siis, ty rapiky jsou tak veliky.... jeste jsem mangold nemela ale uz se po nem schanim. Trhate ho nekde v prirode? Pac tady, jestli bude, tak pekelne drahy...

tejaja tejaja

29. 7. 2015 20:49

Mangold pestujem, odkedy máme záhradu, teda 29 rokov. Je to úžasná zelenina a je mi srdečne jedno, či sa gratinuje, pečie alebo čokoľvek iné. Nepovažujem to za podstatné, recept je dobrý a aj keď som takúto úpravu nikdy nerobila, viem si to predstaviť.
Inak, som človekom skutkov, nie teórií, a privítala by som od diskutujúcich vloženie receptu na "pravé" gratinované jedlo. Lebo internet máme všetci a vieme si nájsť, čo potrebujeme. Ale vlastný vložený recept obsahuje toho podstatne viac, čo žiadna teória nenahradí. ;-)

hosta hosta

29. 7. 2015 19:35

cathleen: no já to cítím taky jako Andrea, když dám na pečící papír do trouby třeba květákové placky, obalené ve strouhánce a postříknuté olejem, taky je myslím opékám (z obou stran jako tento mangold) a negratinuji. Jo - když tu hmotu dám do zapékací misky a posypu strouhánkou a omastím, to je jiná, to už zapékám či gratinuji, což je stejné.
Nechci rozdmýchávat nějaké diskuse, asi je to jedno, ten recept a jídlo je suprový, ať už je gratinované či opečené:-D

cathleen cathleen

29. 7. 2015 17:50

Jeden z několika receptů na gratinované mangoldové řapíky
http://blog.giallozafferano.it/iocucinocosi/coste-...

1974andrea: Andri, jen salamandrem to nebude - máme tu plné 3 stránky gratinovaných receptů. A řízek, pečený v troubě taky nebude hotový za 10-15 minut jako tahle zelenina (dobu zapékání jsem dopsala).
Já tu ty komentáře asi nechám, ať si každý počte, popř. hodí svůj názor;-)

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 15:54

Jitkas:;-) Ty o voze, já o koze ... radši už toho nechám. Stejně se to, co chci, asi nedozvím.

Jitkas

29. 7. 2015 15:49

Andrea: Da se gratinovat i v troube bez grilu, staci zvysit teplotu o 50°, treba pri peceni lasagni, tj. nejprve je peceme a potom gratinujeme. Pri priprave masa ci zeleniny, je treba tyto nakrajet na tenke platky ci male kousky a dat do vyhrate trouby na minimalnch 2oo-250°, porad plati onen "zakon" Maillarduv, aby se udelala krusta, je treba kombinovat bilkoviny, sacharidy a pochopitelne tuky.

maris maris

29. 7. 2015 14:45

Ať už je to tak či tak - určitě je to výborné;-):-):yes:

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 14:31

Jitkas:Jitko, tohle všechno je pravda. Já se jen chtěla dobrat toho, zda ty řapíky od Ivči jsou gratinované nebo pečené. Sama píšeš, že gratinuješ pod grilem ... tady se to celé peče při 200C obalené, pokapané olejem a nic se nezapéká. To, že se trojobal upeče není podle mě gratinování. Pokud by řapíky Ivča posypala směsí strouhanky a sýru a pak teprve pekla, třeba v zapékací misce, nepsala bych k tomu ani Ň.

Jitkas

29. 7. 2015 14:08

Potraviny se gratinuji od nepameti, tenkrat jeste neexistovaly salamandry a jine modernosti, proste jen v troube. Ja treba gratinuji i syrova rajcata, kt. nejprve posolim (uvnitr), necham vypotit, osusim, naplnim syrem, posypu strouhankou smichanou s olejem a drzim pod grilem, dokud se neobevi zlata kurcicka, tkz. neni pravda, ze se gratinuji jen predvarene potraviny, nesmysl. Syrove broskve se tez jenom vydlabou a naplni plnkou z cokolady, piskotu, zloutku, masla a strci pod gril dokud horejsek nezcervena, tedy se nepecou, ale gratinuji. Lasane se nejprve pecou a pak gratinuji, coz spousta lidi nedela, pece je moc prudce, udela se jim rychle tmava krusta, ale uvnitr je maji syrove. Mohla bych pokracovat, ale myslim, ze to asi staci. Jasne, ze kdyz mam slamandru, kt.jede na 750°C, nepotrebuji zadnou Maillardovu reakci, ta teplota je skoro jako v krematoriu, musim se smat...

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 13:22

casino:Když rozkliknete vyhledavač ( lupu ),objeví se tam tabulka. Tam zaškrtnete, že chcete hledat v Diskuzi a případně text ...;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mangoldove řapiky recepty mangold recepty mangold řapíky - recepty mangold řapíky řapík mangoldové řapíky mangold řapíky recept mangold rapikaty mangold řapíky mangoldu recepty řapíkatý mangold recepty na mangold mangold řapíky recepty řapíkatý mangold recepty mangold řapík mangold řapíkatý recept mangold top recepty řapíky z mangolnu příprava řapiky mangold rapikaty co mám ráda recepty

Suroviny: mangoldové řapíky, sůl, strouhanka, vejce, sýr gran moravia, olej olivový

TopRecepty.cz

Gratinované mangoldové řapíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7kqr