Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční syrek

Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Hmota vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění- obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

30. 3. 2009 21:35

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie13 347 kJ / 3 190 kcal
Bílkoviny240,88 g
Tuky165,96 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 4,32 g
Sodík 2,79 g
Sůl6,36 g
Sacharidy183,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Je to tradičná súčasť Veľkonočných raňajok u nás, na Šariši.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

rebeka rebeka

26. 5. 2012 19:41

a kdo bude čekat do velikonoc:-?:-D:-D:-D:-D:yes::yes:;-)

Nadja Nadja

13. 4. 2011 01:43

:-O Terezko, děkuji za tento recept. Moje bývalá suseda o něm mluvila, že ho doma dělávali (pochází od Košic) a dokonce mi ho jednou nadiktovala, ale už nevím, kam jsem ho založila bez vyzkoušení. Tak teď to snad vyjde a vyzkouším. Jsem zvědavá na chuť, kterou si nějak nedokážu představit.

Lucasinka Lucasinka

22. 6. 2010 13:02

tak tohle by me nenapadlo...super napad, ktery si bodik zaslozi :-K

tejaja tejaja

31. 3. 2009 08:53

Maruška, kľudne môžeš použiť krabicové, trvanlivé, vajcia to zrazia. Nemusí byť čerstvé mlieko.
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.;-);-)

maris maris

31. 3. 2009 07:53

Terezko, asi se musí použít čerstvé mléko a ne krabicové, trvanlivé, ne ?

Jana Pá

31. 3. 2009 07:41

já to zkusím z té menší dávky, zase nějaká změna:-8:-p:yes: Popsané je to srozumitelně, takže to zvládnu:-O:yes:

tejaja tejaja

31. 3. 2009 05:49

Dievčatá, môžete si to skúsiť v malom, či vám to bude chutiť, trebárs z 3 vajec a 5 dl mlieka. Osolíte, 1 klinček, štipka cukru. Syrek nesmie byť sladký, musí byť cukrom len ochutený.

tejaja tejaja

31. 3. 2009 05:44

Laďka, ako píšeš, mlieko sa len ohrieva. Vajíčka v studenom mlieku dobre rozhabarkuj ( kvedlačkou alebo jednoduchšie ručným šľahačom kratúčko)a pri ohrievaní treba stále miešať. Keď sa zašnú tvoriť väčšie zrazeniny, treba scediť. Z jednej dávky urobím 2 hrudky. Cedím cez redšiu kuchynskú utierku, ktorú vožím do cedníka a postavím na hrniec. Potom nad hrudkou, teda ešte len masou previažem špagátom a zavesím. Pozor, podložiť hrnček, aby syrovátka mala kde kvapkať. Robím v sobotu poobede a nechávam odkvapkávať do večera alebo nedele rána. Keď chytíš hrudku cez utierku, cítiš, či je už pevná. Čím dlhšie necháš, tým bude tvrdšia. Ako tvaroh. Ak je pevná, môžeš ju vybaliť, dať do chladu.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky:-D Ale konzumovať môžeš hneď ako vyberieš z obrúska, netreba nechávať odležať.
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať:-D;-)
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat;-);-)
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal;-):-D:-D:-D

HankaPu HankaPu

30. 3. 2009 23:42

Jéé, Jani díky, mě pořád napadalo, že to jsou nějaké zvonečky či co....:-O

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 3. 2009 23:13

Rozhabarkujeme, to je taky výraz!:-)):-D:-)) Ale myslím, že je to rozškvrdlat;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 3. 2009 23:12

Hani, hřebíčky!!

HankaPu HankaPu

30. 3. 2009 23:10

Terezko prosím, co jsou to klinčeky:-?:-O je mi to takové povědomém ale fakt nevím:-//

janana

30. 3. 2009 22:07

Terezko jak ho můžu uchovat a jakou dobu, nebo lépe kdy ho mám připravit. Konzumuje se hned, nebo se nechá odležet??:-p:-8 Nikdy jsem o tomto pokrmu neslyšela:-8:-( asi hned, když tak jsou vejce:-8

spagetka spagetka

30. 3. 2009 21:57

Terezko, to bych vyzkoušela - předpokládám, že mléko se pouze ohřívá, nevaří, ale musí se míchat - jak dlouho ti asi tohle množství trvá, než ho můžeš dát do ubrousku vykapat?

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: velikonoční hrudka syrek recept na syrek syrek recept velikonoční jídelníček velikonocni syr velikonoční recepty jídelníček recepty na velikonoční jídelníček recepty velikonoční klinčeky masovy syrek peceny syrek velikonoční recepty velikonoční hrudka recept co jsou klinčeky velikonoční šoldra velkonocny syrek velikonoční top recepty recept sýrek syrek k velikonocům

Suroviny: mléko, vejce, koření hřebíček, sůl, cukr

TopRecepty.cz

Velikonoční syrek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgQ5