Velikonoční syrek
Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Hmota vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění- obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 13 347 kJ / 3 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 240,88 g |
Tuky | 165,96 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 4,32 g |
Sodík | 2,79 g |
Sůl | 6,36 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Je to tradičná súčasť Veľkonočných raňajok u nás, na Šariši.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 5. 2012 19:41
a kdo bude čekat do velikonoc
13. 4. 2011 01:43
Terezko, děkuji za tento recept. Moje bývalá suseda o něm mluvila, že ho doma dělávali (pochází od Košic) a dokonce mi ho jednou nadiktovala, ale už nevím, kam jsem ho založila bez vyzkoušení. Tak teď to snad vyjde a vyzkouším. Jsem zvědavá na chuť, kterou si nějak nedokážu představit.
22. 6. 2010 13:02
tak tohle by me nenapadlo...super napad, ktery si bodik zaslozi
31. 3. 2009 08:53
Maruška, kľudne môžeš použiť krabicové, trvanlivé, vajcia to zrazia. Nemusí byť čerstvé mlieko.
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
31. 3. 2009 07:53
Terezko, asi se musí použít čerstvé mléko a ne krabicové, trvanlivé, ne ?
31. 3. 2009 07:41
já to zkusím z té menší dávky, zase nějaká změna Popsané je to srozumitelně, takže to zvládnu
31. 3. 2009 05:49
Dievčatá, môžete si to skúsiť v malom, či vám to bude chutiť, trebárs z 3 vajec a 5 dl mlieka. Osolíte, 1 klinček, štipka cukru. Syrek nesmie byť sladký, musí byť cukrom len ochutený.
31. 3. 2009 05:44
Laďka, ako píšeš, mlieko sa len ohrieva. Vajíčka v studenom mlieku dobre rozhabarkuj ( kvedlačkou alebo jednoduchšie ručným šľahačom kratúčko)a pri ohrievaní treba stále miešať. Keď sa zašnú tvoriť väčšie zrazeniny, treba scediť. Z jednej dávky urobím 2 hrudky. Cedím cez redšiu kuchynskú utierku, ktorú vožím do cedníka a postavím na hrniec. Potom nad hrudkou, teda ešte len masou previažem špagátom a zavesím. Pozor, podložiť hrnček, aby syrovátka mala kde kvapkať. Robím v sobotu poobede a nechávam odkvapkávať do večera alebo nedele rána. Keď chytíš hrudku cez utierku, cítiš, či je už pevná. Čím dlhšie necháš, tým bude tvrdšia. Ako tvaroh. Ak je pevná, môžeš ju vybaliť, dať do chladu.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky Ale konzumovať môžeš hneď ako vyberieš z obrúska, netreba nechávať odležať.
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky Ale konzumovať môžeš hneď ako vyberieš z obrúska, netreba nechávať odležať.
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal
30. 3. 2009 23:42
Jéé, Jani díky, mě pořád napadalo, že to jsou nějaké zvonečky či co....
30. 3. 2009 23:13
Rozhabarkujeme, to je taky výraz! Ale myslím, že je to rozškvrdlat
30. 3. 2009 23:12
Hani, hřebíčky!!
30. 3. 2009 23:10
Terezko prosím, co jsou to klinčeky je mi to takové povědomém ale fakt nevím
30. 3. 2009 22:07
Terezko jak ho můžu uchovat a jakou dobu, nebo lépe kdy ho mám připravit. Konzumuje se hned, nebo se nechá odležet?? Nikdy jsem o tomto pokrmu neslyšela asi hned, když tak jsou vejce
30. 3. 2009 21:57
Terezko, to bych vyzkoušela - předpokládám, že mléko se pouze ohřívá, nevaří, ale musí se míchat - jak dlouho ti asi tohle množství trvá, než ho můžeš dát do ubrousku vykapat?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinkové rolky
Přidáno před 56 minutami
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 2 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 12 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno 17. 4. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Šlehačkové koláčky
Danale uvařila před 8 minutami
Medovníková roláda
Saratice uvařila před 9 minutami
Rizoto z vepřové konzervy
Olgaflorianova uvařila před 12 minutami
Fazolová polévka z uzeného žebra
ctomala uvařila před 20 minutami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
Elivet uvařila před 26 minutami
Těstoviny s kapustou
Saratice uvařil před 1 hodinou
Tyčinky z jogurtu
12346 uvařila před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
12346 uvařila před 1 hodinou
Nutrie (králík) pečená v marinádě
vesme uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: velikonoční hrudka syrek recept na syrek syrek recept velikonoční jídelníček velikonocni syr velikonoční recepty jídelníček recepty na velikonoční jídelníček recepty velikonoční klinčeky masovy syrek peceny syrek velikonoční recepty velikonoční hrudka recept co jsou klinčeky velikonoční šoldra velkonocny syrek velikonoční top recepty recept sýrek syrek k velikonocům
Suroviny: mléko, vejce, koření hřebíček, sůl, cukr
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
29 názorů