Plecovník
Plátek čerstvého chleba s plátkem voňavého uzeného, to je svačina. A v případě plecovníku to už máme dokonce přichystáno. S oblíbeným těstem na kváskový chléb spojíme uzenou plec, kterou zabalíme dovnitř bochníku a necháme propéct.
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Z vyprávění tatínka jsem se dozvěděl, že jeho babička pekávala chléb doma v pekarčaku (pec na pečení chleba a dalších pochutin, ve které se topilo tvrdým dřevem) a na Velikonoce se ještě pekl plecovník,kde se do chleba zapekalo uzené maso nebo klobáska. A já jsem si od názvu plecovník odvodil, že se asi jednalo o uzené plecko.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 7. 2017 15:22
Krásný den, Hansi,
jsem v úžasu...pan Kolibač ještě peče chleba?
Vím, že ten komentář je starý několik let, ale pokud by to byla pravda, prosím, ozvěte se mi...jeho chléb je chutí a vůní mého dětství a mládí a moc bych stála o to, vrátit ji do svého života. Sama dnes peču kváskový chleba a ráda bych se k té nedostižné chuti a vůni alespoň přiblížila.Moc děkuji.
Alena
nase.cajovna@seznam.cz
30. 5. 2017 20:05
30. 5. 2017 19:16
18. 10. 2016 01:41
18. 10. 2016 01:39
29. 8. 2013 18:23
29. 8. 2013 17:42
4. 4. 2012 22:31
4. 4. 2012 20:56
22. 6. 2011 15:07
7. 3. 2010 20:17
Šmigrustníci z rodiny chodili jen a jen kvůli něho.
19. 4. 2009 17:50
19. 4. 2009 17:11
13. 4. 2009 11:35
Již po páté jsem letos pekla něco jako tvůj plecovník, ale u nás se tomu říká "Pecynek" , asi odvozeno od pecnu chleba. Ale také jsem slyšela od souseda název "šoudra" (netuším, zda se to tak píše). Tady se do chlebového těsla zapéká jak uzené maso, uzená vepřová rolka , tak i klobásy. Je to výborné, já přidávám i tvrdý sýr (ale musí se dobře zabalit mezi maso, jinak vyteče...) a nemá to chybu. Kdo se bojí těsta, ať si koupí hotovou namíchanou směs a těsto lze vyhníst a vykynout v pekárně chleba, která se nachází už skoro v kdejaké domácnosti. U nás v obecní pekárně dokonce prodávají již vykynuté chlebové těsto na váhu! Skusila jsem to jednou z hecu a peču již každý rok, velmi doporučuji.Dobrou chuť!
9. 4. 2009 17:20
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rohlíkové křupky
Přidáno před 10 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 10 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 12 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 12 hodinami
Croissanty s Nutellou
Přidáno 16. 4. 2024 09:10
Právě bylo uvařeno:
Pejsci - křehké sušenky z kondenzovaného mléka
Saratice uvařila před 11 minutami
Zelené smoothie s jogurtem
Valis uvařila před 17 minutami
Buchta se zakysanou smetanou
Le.e.nka uvařila před 22 minutami
Kuřecí plátky na houbách
Pavlat.R uvařila před 33 minutami
Bramboračka č. 3
peter9766 uvařila před 56 minutami
Mini Pavlova
Strdada uvařila před 1 hodinou
Škvarkové placky
ZdenkaSikalova uvařila před 2 hodinami
Maminčiny palačinky
Koubik uvařil před 2 hodinami
Glazované kuřecí s pórkovou omáčkou
blochyn114 uvařila před 3 hodinami
Chutné vafle
standafoj uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
O plechové formičky na cukroví musíme pečovat, aby nám sloužily dlouho a bez problémů. Poradíme, jak se o ně starat
Další recepty
Tématické fráze: velikonoční plecovník šoudra recept šoudra jak upéct chleba velikonoční šoudra co upéct na velikonoce velikonoční pecynek pecynek recepty šoudra plecovnik z kynuteho testa plecovník s uzenym jak upect chleba v troubě jak dlouho kyne těsto těsto na plecovníky jak dlouho kyne kvásek kváskový chleba pečený doma chleb plecovnik těsto na plecovník recept šoudra uzené zapečené v chlebu
Suroviny: chléb, plec uzená, sůl
Plecovník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5pk
47 názorů