Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špecle, noky, Spaetzle

Domácí špecle můžete připravit opravdu rychle a téměř bez práce. Stačí jen mouka, vejce a mléko. Dochutit je můžete třeba bylinkami a máslem. Skvěle se hodí k opečené slanině s cibulkou, ke špenátu, ale výborné jsou i zapečené se sýrem.

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

23. 3. 2009 00:01

Suroviny pro 2 porce

2 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 701 kJ / 2 079 kcal
Bílkoviny79,11 g
Tuky27,00 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 526 mg
Sodík 254 mg
Sůl0,55 g
Sacharidy372,53 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Němci ještě vše promastí máslem, přidají bylinky, nebo se rozškvaří slanina a na ní osmahne cibulka a špecle se vrství do mísy s cibulkou a strouhaným sýrem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Drobek Drobek

16. 8. 2014 16:49

Bohuslav: Nic si z toho nedělej, nikdo od narození nevěděl všecko, jen někteří si to myslej :-))

jarda Kadic jarda Kadic

20. 3. 2013 22:41

:-p:-p:-DA mě je úplně jedno,jak se jmenuje to ,či ono ,mám je rád na všechny možné způsoby s bryndzou,trošku jiné zase ke kuřeti na paprice,a se zelím a bůchví s čím vším.....:yes::yes::yes:

Věra

20. 3. 2013 22:33

Bohuslav:Nemáte pravdu, protože halušky jsou slovenské a valašské jídlo a jsou ze syrových strouhaných brambor. Špecle, správně spätzlen=špačíčci jsou z Německa - ze Švábska, jsou z mouky, vajec a mléka a tužší těsto se protlačuje zvláštním sítem. Na Slovensku, v Maďarsku a v Rakousku pak dělají nokrle, správně nockerlen a ty jsou z polohrubé mouky, jednoho vejce, vody - těsto asi jako na kapání do polévky a odhazují se do vody nožek z dřevěného prkénka anebo se protlačí sítem na halušky. Jsou přílohou k perkeltu nebo paprikáši anebo jsou dobré s míchanými vejci s vypraženou slaninou pokrájenou na kostky. Všechny tyto varianty jsou ale moc dobré. A každé jídlo má svou historii.

magdalenka magdalenka

18. 2. 2013 17:52

Do prílohových halušiek zemiaky nedávame u nás...

Porada

18. 2. 2013 17:42

Bohuslav - to se opravdu,ale opravdu velmi pletete.Halušky jsou halušky a špecle jsou špecle.Na špecle nedáváte do těsta brambory, ale např. se dává na 500g mouky 5 - 8 vajec dle krajových zvyklostí.:-)

Drobek Drobek

18. 2. 2013 17:27

Bohuslav: Pokud vím, se halušky dělají z brambor a tady žádné nejsou. :-O
Ale jinak je to úplně totéž, to je fakt.:-))

Bohuslav

18. 2. 2013 17:10

No prostě halušky ale abychom byli světoví tak to nazvem špecle :-):-D

efka

22. 9. 2012 16:09

výborné zapékala jsem je s kuřecím mase a se sýrem
do těsta jsem přidala trochu pr.do pečiva
a nechala chvilku odležet fakt skvělé a žravé :-p:yes:

jirholu jirholu

20. 7. 2012 10:44

Tyto nočky dělám z polohrubé mouky ;-); výborné jsou s vajíčkem (jako knedlíky) a k tomu okurkový salát :-p:-p:yes:

simisek

20. 7. 2012 10:22

lepšíííííííííí jídlo jsem nejedllllllllllla:-):-):-):yes::yes::yes::yes::yes::yes:

finneta

10. 2. 2012 08:44

včera jsem je dělala k večeři. pro dceru s máslem a skořicovým cukrem, pro manžela s osmaženou anglickou, cibulkou a zelím. je to hodně rychlé jídlo a fakt dobré. všichni jsme se olizovali. takže dneska budu dělat z velké dávky a pak dám do mrazáku. pro strýčka příhodu:-D:yes::yes:

cathleen cathleen (moderátorka)

25. 9. 2011 17:28

Jedním slovem - výborné!:yes::yes:
Dělala jsem předevčírem, smíchala se směsí zelí a uzené krkovičky, osmažených na cibulce a na fotku mi nezbylo:-//
Mouku jsem dala polohrubou, protláčela jsem přes haluškovač.

Drobek Drobek

22. 4. 2011 00:59

Anna Kocikova, udělej ho příště řidší, přímo blátivé, aby skoro protékalo. :-). Neboj, ono se to nerozpustí.

Anna Kocikova Anna Kocikova

21. 4. 2011 20:23

Drobek::-*Opravdu to bylo takové milé přechucení:-p;-)Jen to těsto protlačit:-Oto tedy byla makačka:-Dmusel zaskočit manžel:-*:-DTak ještě jednou díky:yes::yes:

Drobek Drobek

21. 4. 2011 19:39

Anna Kocikova: Krásně se ti to povedlo a jsem rád, že vám chutnalo. My opravdu tohle děláme, když jsem "náhle línej" vyrábět knedlíky.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: špecle recepty špecle špecle recept recept na špecle špecle jako příloha co jsou špecle spätzle noky recept recept špecle noky příloha špercle spetzle recept spetzle špecle recepty.cz recepty špecle jak se delaji specle noky spatzle recept recept na spatzle recepty na specle špecle se sýrovou omáčkou

Suroviny: mouka, vejce, mléko, sůl

TopRecepty.cz

Špecle, noky, Spaetzle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oY2L