Jíška do zásoby, na potom
Jíška do zásoby je výborný pomocník v kuchyni. Domácí jíška je určitě lepší a zdravější než kupovaná a časově vás příliš nezatíží. Stačí si vzpomenout včas a udělat jí víc a přebytek uložit v chladničce nebo mrazáku. Pak je rychle po ruce. Jíškou se zahušťují mnohé polévky a omáčky.
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Použítí je vhodné do polévek nebo i guláše - u mě je nejpotřebnější při vaření v pomalém hrnci.
Tento recept (návod) jsme kdysi s kamarádkama probíraly na Dámě, a najdete ho třeba i na webu Co nového na kopci.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 1. 2021 17:48
Já jíšku do zásoby nedělám, nemám to ráda a obvzlášť né když je cítit lojem
28. 1. 2018 10:52
jíška zadělána, tak už ji jen použít, vypadá to na dobrý recept, tak jsem zvědavý
14. 5. 2015 23:20
Teď jsem si četl komentáře a je tu řeč o lojové jíšce .To byla jedna z prvních věcí ,které jsem se učil .V kuchyni jí byl vždycky velký kastrol a nedovedu si představit lepší guláše ,než byly z lojové jíšky .
14. 5. 2015 11:53
yanull: děkuju za záskok
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce
14. 5. 2015 07:37
Drobek: Tak zrovna bramborák bez česneku si představit nedovedu, ale jídlo bez lojové zavářky v pohodě
14. 5. 2015 07:17
zizala: To se nemračím nad zavářkou ale nad kuchařským uměním maminky. Ta byla tak nóbl, že ten sprostý a smradlavý česnek nedávala ani do bramboráku. Umíš si to představit?
13. 5. 2015 23:55
Lojovou jíšku si pamatuji - příbuzní pracovali v hospodě a tam ji používali stále. A jídlo s ní bylo dobré.
Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.
Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.
13. 5. 2015 20:25
magdalenka: Já to nyní praktikuji většinou tak, že si dělám zásmažku přímo jako základ. Zaliji studenou vodou nebo vývarem a pak pokračuji ve vaření. Pro kuchařky začátečnice jen připomínám, že do horké jíšky se dává voda studená, do vychladlé naopak horká. Třeba to jde i jinak, já to takhle dělám už dlouhé roky.
13. 5. 2015 20:21
yanull:granulovanú som kúpila len raz...je to o ničom.
13. 5. 2015 20:16
magdalenka: Magdi, dovolím si odpovědět také. My jsme jíšku - zásmažku dávali vždy ke konci vaření, hlavně do polévek, nemusí se moc dlouho vařit, protože je už usmažená. Dělali jsme ji více dohněda, než ji má Iva, nesmí se ale připálit, byla by hořká. S granulovanými jíškami se nedá srovnat, ty jí neleží ani u paty .
13. 5. 2015 20:11
Ivi, ako to potom používaš? Vyrýpneš potrebný kúsok a necháš rozpustiť a rozvariť? Asi vyzerám teraz divne, že sa pýtam. Nemám s takouto zásmažkou skúsenosti, vždy robím čerstvú a tá sa správa inak. Dík.
13. 5. 2015 19:51
Maminka ji měla v kameninovém hrnku ve špajzu, lednička nebyla a nic se jí nestalo.
13. 5. 2015 19:33
yanull: u mojí prababičky to byl modrý smaltovaný rendlíček, dodnes vidím i ten tmavý flíček po odloupnutém smaltu... a v jíšce zatvrdlou malou vařečku, která už očividně taky měla něco za sebou...hmmm, hezká vzpomínka
Jíšce bodík, to je jasné!
Jíšce bodík, to je jasné!
13. 5. 2015 16:48
Tato jíška u nás byla také vždy v zásobě, malý hnědý kastrůlek vidím ještě dnes, byla usmažená do zlatohnědé barvy a krásně voněla. Ani jsme ji nedávali do ledničky, jen do spížky. Vždy jsme potřebné množství "udloubli" lžící. Nejvíc mi chutnala v bramboračce, tu chuť cítím ještě dnes. Na počest našich maminek a babiček, i autorce + 11
13. 5. 2015 16:44
a jak dlouho v lednici vydrží?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 2 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 7 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 13 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 14 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Právě bylo uvařeno:
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 47 sekundami
Langoše jednohubky
Fitulka uvařila před 1 minutou
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Kakaový olejový korpus na dort
JanaBran uvařila před 1 hodinou
České kynuté buchty
jacky uvařila před 1 hodinou
Domácí chléb (výborný)
KatchaKK uvařila před 2 hodinami
Kuřecí nudličky v pórku
malami uvařila před 2 hodinami
Domácí krtkův dort
malami uvařila před 2 hodinami
Syrovátková polévka se zeleninou a ovesnými vločkami
childa uvařila před 3 hodinami
Jahelník
Lenka Vejdo uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejoblíbenějších omáček na těstoviny pro děti: Zabodujte s rajčatovou, krémovou s lososem nebo netradiční makovou
Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jíška je jednou z možností
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Další recepty
Tématické fráze: domácí jíška máslová jíška jíška ze sádla lojova jiska jak dlouho vydrží jiska zásmažka do zásoby jak dlouho vařit jíšku domácí jíška do zásoby jíska jíška recept domácí světlá jíška jíška ze ze sádla jíška v lednici jak dlouho vydrží jíška v lednici lojová jíška recept svetla jíška recept lojova domácí jíška sadlová jiska máslová jíška do zásoby jak na domaci jíšku
Suroviny: sádlo, mouka hladká, sádlo,
Jíška do zásoby, na potom
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1DwR
27 názorů