Mazanec podle babičky
Mezi symboly Velikonoc patří tradiční mazanec, který by se dle zvyků měl péct na Bílou sobotu, aby byl hotový na nedělní snídani. Mazanec, plný rozinek, před podáváním nezapomeňte posypat moučkovým cukrem, bude chutnat ještě lépe.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
dva kusy pokud pečeme v dortové formě
Nutriční hodnoty
Energie | 31 029 kJ / 7 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 163,89 g |
Tuky | 275,69 g |
Vláknina | 34,80 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 1 052,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Do dortové formy děláme jen z poloviny těsta. Je to recept mé prababičky, která byla svými vánočkami a mazanci vyhlášená po širokém okolí. A i když je receptů na mazance plno a ochutnala jsem mnohé, je tento prostě v čele mé kuchařky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 4. 2015 21:31
Mi je celkem fuk, v čem je mazanec upečený. Tyhle staré recepty miluji
21. 4. 2015 21:15
Och!Jak vyčerpávající! Vy jste pane casino úplná chodící encyklopedie. děkujeme za poučení a uvedení celé věci na pravou míru.
21. 4. 2015 21:07
spagetka:
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec
zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není
zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo
Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel Máme po prababičce mých vnoučat stejný až na drobnost: dáváme pouze 4 žloutky, ale mléka pouze 380ml!!! a z takového těsta se už dá udělat mazanec na plechu i poPLETENÁ vánočka. Paní casinová dělá těsto postaru (tře máslo s cukrem), no a já to flákám jako vy (tekuté máslo)
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec
zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není
zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo
Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel Máme po prababičce mých vnoučat stejný až na drobnost: dáváme pouze 4 žloutky, ale mléka pouze 380ml!!! a z takového těsta se už dá udělat mazanec na plechu i poPLETENÁ vánočka. Paní casinová dělá těsto postaru (tře máslo s cukrem), no a já to flákám jako vy (tekuté máslo)
21. 4. 2015 14:50
Jitta Mat: Proč? Pokud máte recept skutečně podle prababičky, není co řešit
21. 4. 2015 14:41
zizala: i chleba peču ve formě ... no, nějaký návrh na úpravu názvu, ať není matoucí? Děkuji
21. 4. 2015 12:25
Lehko nedrží tvar, těsto je zřejmě řidší než na běžný mazanec. V žádném opravdu starém receptu jsem nečetla, že by se mazanec pekl ve formě. Mazanci se říkávalo i bochánek, napodoboval bochník chleba, jen byl sladký a jemný.
21. 4. 2015 11:54
yanull: jsem to ale vymňoukla - doplňuji do poznámky, že do dortové formy je to z polovičního těsta!!!!!!
21. 4. 2015 11:53
Tato dortová forma má 26 cm v průměru. Těsto je dobré i na vánočku, ale to chce formu nebo se smířit, že v pekáči nedrží tvar, jak by měla. Takže pokud by se sní někdo chystal na výstavu, tak nedoporučuji. Já z něj nicméně dělám i ty "nedělní" věnce a mazance (viz doplněná fota).
21. 4. 2015 11:16
casino: Já mám některé formy staré už určitě 100 let, dortové trio určitě a navíc, autorka nikde nepíše, že PRABABIČKA pekla ve formě, ale klidně mohla.
21. 4. 2015 11:10
Hmmm... a prababička pekla MAZANEC ve formě?
21. 4. 2015 11:01
Už podle surovin vidno, že prababička byla pokračovatelkou M.D.Rettigové, žádné náhražky, co tam patří, vše pěkně poctivě . Předpokládám, že forma je dortová, můžu poprosit o její průměr? Recept určitě vyzkouším, jen musím počkat, až se naše slepice uráčí k vyšší bio snůšce, nějak se jim letos ještě nechce +2
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Právě bylo uvařeno:
Zapékané těstoviny
Kamil@ uvařila před 3 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kamil@ uvařila před 3 hodinami
Vepřové plátky pečené s marinádou
MaminkaVladuska uvařila před 4 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
HolyBee uvařila před 6 hodinami
Šťouchané brambory
Alenka87 uvařila před 7 hodinami
Hradecká pomazánka
Saratice uvařila před 7 hodinami
Bramboračka
Kacasek25 uvařila před 7 hodinami
Cuketový krém s mrkví
annaval uvařila před 7 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
olivka uvařila před 8 hodinami
Rychlé ořechové řezy - hrnkové
Rosvi uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: recept na mazanec od babičky velikonoční mazanec od babicky mazanec recepty od babicky čím potřít mazanec mazanec od babičky čím potrit mazance forma na mazanec jak udělat mazanec čím potřít velikonoční mazanec hrníčkový mazec mazánec nedělni mazanec velikonoční mazanec podle babičky mazanec do formy výborný mazanec jako od babičky mazanec jak od babičky mazanec ve formě vánočka podle rettigové jak udělat velikonoční mazanec kynutý pletený mazanec videorecept
Suroviny: mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, žloutek, droždí, mléko, sůl, cukr vanilkový, rum, rozinky, vejce, ořechy, mandle, tuk, mouka hrubá
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
11 názorů